• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fem band Julrockade fett på Slakteriet

Bästa publikkontakten. Superchargers sångare Mikkel Neperus .
Bästa publikkontakten. Superchargers sångare Mikkel Neperus.

 

Slakteriet är ruffligt och rått

 

Alla banden släpper verkligen loss under lördagens Julrock. Det är fullt ös när tre lokala rockband: Vakant, The Pollutions, Rex Rodney och de mera kända Supercharger och Märvel gör allt för att rocka loss hos publiken.

Linköpingsbandet The Pollutions och danska Supercharger överraskar positivt. Det här är Slakteriet bar & scens nya satsning på en musikscen i Linköping. En gång i månaden erbjuder man på olika musikgenrer: reggae i januari, blues i februari, indiepop och pop senare.

 


Balsam för musiksjälen. Märvel spelar rak rock, de tre medlemmarna låter stort.

 

Bandet som alla väntar på under kvällen heter Märvel har musikaliskt hämtat sin inspiration från Kizz och Detroitbanden. I deras musik finns även vissa influenser från 1960-talets soul och det bästa av 80-talets heavy metal. Man har helt enkelt plockat lite av varje för att skapa den stil som man har inom rocken.

För de som saknar musiken från The Hellacopters och Turbonegro så är Märvel balsam för musiksjälen. Det är just denna blandning av stilar och influenser som gör Märvel till en njutning att lyssna på. Bandet har bara tre medlemmar men låter stort. Det märks att de här killarna kan sin musik. Det som skiljer dem från andra band är att man tydligt hör deras instrument och lugnt kan luta sig tillbaka och njut av deras musikaliska talang. De har sin egen stil. De spelar rak rock men utan att trampa in i heavy metal-träsket.

Märvel har sin fräcka image. Det kanske gör att musiken får tala för sig självt. De bjuder inte på mycket kontakt med publiken, vilket man skulle kunna önska av ett så etablerat band.

Under kvällen stöter jag på flera i publiken iklädda svart tröjor med texten ”Märvel Army” på ryggen. Det är så man kan identifiera fans till Märvel. I flera länder finns en president som basar över alla fansen. Märvel har under flera år flitigt turnerat i Europa och är stora utomlands.

– Märvels fans finns över hela världen, till exempel i Japan. Sverige är en relativt liten scen säger managern Björn ”Papa Bear” Rallare.

Slakteriet är ruffligt och rått, en scen som ger tuff karaktär till musiken. Arrangemanget kring konserten är klockrent med vänliga vakter som visar vägen och det är ordning och reda. Den stora musiksalen passar väl för konserten då den har ett naturligt eko som förstärker effekterna av musiken.

Publiken sviker tyvärr denna kväll, är det konkurrensen från festivalen Black Christmas som kom att locka horder av hårdrockare till Norrköping i helgen eller möjligen alla julbestyr.

 


Höjer tempot. Danska Supercharger trivs bäst med svenska musikscenen.

 

Danska Supercharger höjer tempot och överraskar genom sin karismatiske sångare Mikkel Neperus som äger scenen och har en scenkontakt med publiken som gör en avundsjuk. Han studsar fram och har en energi så att svetten lackar. Sången är inte så stark men är uttrycksfull och bildar i sig ett eget instrument. Det här är rock när den är som bäst. Supercharger kommer direkt från en Europaturné. De har spelat på alla möjliga ställen, i källare i Prag och på festivaler.

Bandet utgår från Sverige och för dem är Sverige en bättre musikscen än Danmark. Här hämtar man inspiration om hur man ska göra för att slå igenom på de stora musikscenerna. Det finns i Sverige en lång historia av framgångsrika exportband inom rockmusik.

Supercharger har också sin egen unika stil inspirerad av olika musikaliska stilar som: punk och country and blues som bildar en musikalisk cocktail. Genom musiken framför man som i bluesen en klagan över orättvisor och det viktigt att man har något att berätta.

– Vi är inga arbetarklasshjältar, skojar sångaren Mikkel Neperus i Supercharger, snarare radhushjältar.

Bandet är noga med att poängtera att de använder sociala medier för att hålla kontakt med sina fans. Hela branschen håller på att förändras till det bättre. De berättar om en artist som genom
crowdfounding lyckades finansiera hela sin skiva då han fick nej från skivbolaget. Fansen blir en del av bandet. Genom ett gensvar från sociala medier kan man exempelvis designa olika konserter så att de passar publiken.

– Vi jobbar med koncept. Det kan vara ett gitarriff från Rolling Stones eller en rolig text och sen jammar vi fram en bra låt, berättar sångaren Mikkel Neperus i Supercharger.

– Låten Hangover in Hamburg, en klassisk rocklåt kom till på så sätt att vi vandrade runt i Hamburg efter en spelning med just baksmälla. Den tyska miljön fick oss att tänka på amerikansk blues. Fula miljöer kan bli till något vackert, upplevelser gör texten och musiken starkare.

 


Lokalt band med egna låtar. The Pollutions.

 

Genom att kombinera kända band med lokala förmågor har man skapat en intressant musikscen där lokala förmågor får chansen att visa upp sig och få en ny publik. På detta sätt skapar man även ett nytt format som blir till en helkvällskonsert och publiken får nya musikaliska erfarenheter.

Kvällens överraskning är The Pollutions från Linköping, ett band som är mycket lovande. Allt sitter som det ska musikaliskt och med en skön scennärvaro. För detta band som ligger under vingarna av Sensus är detta ett utmärkt sätt att träna och skaffa sig erfarenhet. Men det var som om bandet inte hade gjort något annat tidigare. Det var härligt att se killarna hade skitkul på scenen och det bidrog till att man hel enkelt föll för dem. Ännu bättre är det att de spelar sina egna låtar.

– Det var nervöst att gå på scen och vi spelade fel berättar Marcus Westergren på bas.

Att bandet spelade fel var ingen bland publiken som märkte utan man spelade på med sin härliga garagerock. Genom studieförbundet Sensus får man studiotid, ovärderliga råd och tips samt ett kontaktnät till spelningar. För att ta fram nya låtar samlas alla i gruppen och jammar fram dem.

– Att spela med större band som Supercharger och Märvel sporrar och gör att man gör sitt bästa säger Robert Sjöberg, sångare i bandet.

 


Slamrig punkrock. Rex Rodney.

 

Rex Rodney som spelar en mer slamrig punkrock var också duktiga men saknade kontakt med publiken. Det är något som man definitivt bör träna på. I detta band är det trummisen som är behållningen både utseende- och spelmässigt.

Vakant är bandet som fick den tuffa rollen att inleda Julrocken. Och de gjorde ett OK jobb med framförallt sångprestationen som var tilltalande.

Det är med spänning som vi ser fram emot den reggaekväll som Slakteriet bar & scen arrangerar i januari med den kända artisten Papa Dee.

Text och foto: Per Oddman

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SLAKTERIET Linköping

20 december 2014 kl 18–01
Julrock

Konsert
Prod: Sensus och Bistro latour

MEDVERKANDE
Märvel
SuperCharger
Vakant
The Pollutions
Rex Rodney

LÄNKAR
Slakteriet hemsida Facebook
Slakteriet öppnar porten för musiken reportage Kultursidan.nu 18/12 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.