• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Symfoniorkestern tog 2 Grammisar

Grammisar 2015
Grammis 2015.  Årets

 

– YES!! We won the Swedish Grammy!!!

 

Grattis SON, Sven-Bertil, Christian (och Allan, BIS och Nilento/Universal Music). Tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester tog de hem två Grammisar av tre nominerade.

Nu är de alla på G igen, både Christan Lindberg och Sven-Bertil Taube kommer till våra trakter snart.

 


Christian Lindberg under en repetition med Norrköpings symfoniorkester.

 

– YES!! We won the Swedish Grammy!!! utropade Christian Lindberg på sitt Facebookkonto när han fick veta att Årets klassiska Grammis gick till honom och till Norrköpings Symfoniorkester för inspelningen av Allan Petterssons nionde symfoni, utgiven på skivbolaget BIS.

I pressmeddelandet från Norrköpings Symfoniorkester skrev han sedan:
– Jag vill först tacka Norrköpings symfoniorkester och BIS- teamet med Robert Suff och Robert von Bahr i spetsen, men mest av allt vill jag tacka och gratulera Allan Pettersson där uppe i himlen. Allan Pettersson har sagt ”Jag är en ropande röst som hotar att dränkas i tidsbullret”. Och då säger jag till honom där uppe: Din röst är uppenbarligen stark nog att tränga igenom!!

 


Sven-Bertil Taube kommer snart hit.

 

Grammisen för Årets folkmusik/visa gick till Hommage, albumet med Sven-Bertil Taube och Norrköpings Symfoniorkester, rattat av Nilento och utgivet på Universal Music. Det var uppenbarligen rena rama turen att det blev så.

– Vi, tillsammans med inspelningsproducenten Lars Nilsson på Nilento, hade möjlighet att med kort varsel ta oss an den här inspelningen som ju också visar på bredden i vår orkesterverksamhet, säger SON:s VD och konstnärliga ledare Karin Veres.

– Vi är stolta och glada över att våra inspelningar uppmärksammas på detta sätt, säger Karin Veres om de två grammisarna. Ett bevis för att SON är en inspelningsorkester i toppklass!

Redan i kväll spelar Norrköpings symfoniorkester igen under ledning av chefdirigenten Michael Francis. Norrköpingsbördige Olle Persson, baryton, sjunger Franska sånger. Konserten innehåller verk av Satie, Ravel och Stravinsky.

Christian Lindberg lyfter både pinnen och trombonen när han gästar Linköpings symfoniorkester i Crusellhallen på söndag. Det blir verk av Lindberg själv, av Tarrodi och Tjajkovskij.

Sven-Bertil Taube ger redan om en månad, den 28 mars, sin Hommage i konsertform i De Geerhallen tillsammans med Symfoniorkestern.

 


Norrköpings symfoniorkester under ledning av Christian Lindberg.

 

I september kommer Christian Lindberg tillbaka till Norrköpings symfoniorkester. Det är dags att sätta tänderna i Allan Petterssons symfoni nr 13. Han har helt nyligen påbörjat sina förberedelser.

– MY GOODNESS!!! THIS IS PROBABLY THE GREATEST SYMPHONY WRITTEN IN THE 20th CENTURY!! I AM COMPLETELY DRAINED AFTER 66.09 MINUTES (IN ONE MOVEMENT!) OF THE MOST INTENSED MUSIC I CAN RECALL HAVING EVER LISTENED TO! IT IS MONUMENTAL!!!!!!, meddelar han omvärlden efter en första genomlyssning med medvetet stora bokstäver på Facebook.

(– Herregud!!! Detta är troligen den största symfoni som skrivits i det 20:e århundradet!! Jag är totalt slut efter 66.09 minuter (i en enda sats) av den mest intensiva musik jag kan minnas att jag någonsin har lyssnat till! Den är monumental!!!!!!)

Text: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GRAMMIS 2015

Årets klassiska
Allan Petterssons nionde symfoni
Norrköpings Symfoniorkester och dirigenten Christian Lindberg

Årets folkmusik/visa
Hommage

Sven-Bertil Taube och Norrköpings Symfoniorkester.

LÄNKAR
Grammis hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Symfoniorkesterns julklappar 3-2-1 reportage Kultursidan.nu 22/12 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Symfoniorkestern tog 2 Grammisar

  1. Pingback: Dags för Allan Petterssons Symfoni nr 14 | KULTURSIDAN.nu