• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hageby bibliotek firade 2 år i Mirum

Sahar Burhan
Sahar Burhan fångar in sitt stora verk med mobilkameran och de två bokfyllda bibliotekshyllorna anas igen.

 

”Det här är kultur på riktigt!”

 

Klipp! Invigningsbandet lyste i regnbågens färger. Mångfaldens biblioteksfilial gav sig två konstverk i födelsedagspresent i fredags. Och som inkastare stod två spelemän och lät stråkarna dansa över fiolsträngarna.

 


– Roligt att vi jobbar med alla konstformer, sade Stadsbibliotekets chef Birgitta Hjerpe som höll i saxen och klippte av det regnbågsfärgade bandet. I bakgrunden väntar Maija Löfgren på rätt tillfälle att dra undan draperiet.

 

– Det här är kultur på riktigt! sade Hageby biblioteks föreståndare Ellika Kyndel och strålade.

Musiken bidrog säkert till uttalandet men egentligen syftade hon på biblioteksfilialen själv. Som enligt Stadsbibliotekets chef Birgitta Hjerpe under de två åren i Mirum ökat antalet besök från 35.000 till 215.000. Biblioteket som ligger mitt i köpcentret Mirum är en informationscentral för kunskap, nöje och kontakt. Böckerna är där, men i än högre grad datorerna.

– Det här är framtidens bibliotek där mångfalden av människor möter mångfaldens konst, sade Ellika Kyndel där hon stod framför det blå draperiet som dolde dagens överraskning.

 


Konstnärligt arbete för kreativt tänkande och kunskapsbygge. Eva Cederwalls målning hängdes upp på väggen.

 

Konstnärerna Eva Cederwall och Sahar Burhan står bakom de två födelsedagspresenterna, en målning och ett textilt verk. Eva Cederwalls målning, ett collage med bilder och texter, har kommit till under en workshop tillsammans med 10 elever från Ljuraskolan.

– Jag hade med en massa bilder och eleverna fick välja ut något som hade med kunskap att göra. Sedan fick de söka i biblioteket efter mer information i det ämne de valt och berätta för de andra i gruppen.

På målningen finns bland annat en äldre kvinna på bild, för som den pojke sade som valt henne så måste hon kunna väldigt mycket när hon var så gammal. En kanin ses på en annan bild, den elev som valt kaninen hade själv hade en kanin och tänkte att hon ville lära sig mer om vad kaniner behöver.

Även Sahar Burhan har genomfört en workshop med elever från Ljuraskolan. hennes ämne är pixlar, alltså den lapptäckesteknik som är vanlig i bildhanteringsprogram där en bild är uppbyggd av pyttesmå fyrkanter i en färg.

– När man går så nära blir det abstrakt, säger Sahar Burhan som i sitt textila konstverk utgått från ett fotografi av två bibliotekshyllor.

Sedan har hon förenklat bilden i flera steg, låtit pixlarna bli större och större. För den som nu ser det stora textila konstverket är det ett färgspel. Det gäller att backa rejält – eller som Sahar fånga in det i mobilkameran – så kommer ursprungsbildens idé tillbaka.

– Jag förenklar och förenklar tills jag känner att ”nu räcker det”.

 


Spelmännen Kurt Ehlert och Jonathan Borgsjö bidrog till feststämningen inför födelsedagsfirandet.

 

– En bild ska inte bara vara något att titta på, den ska få betraktaren att tänka djupare, hävdar Sahar Burhan. Hon menar att man kan reflektera över tillvaron med utgångspunkt från konsten, här begrundar hon hur samhället består av alla små individer på samma sätt som bilden består av pixlar. Eller hur komplicerade saker blir tydligare när de betraktas på avstånd.

– Jag kommer från Syrien. Jag förstår situationen där bättre nu när jag är i Sverige

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Per Oddman

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

MIRUM Norrköping

19 december 2014
Hageby bibliotek 2 år

LÄNKAR
Hageby bibliotek hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.