• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rymden fylls i Värmekyrkan 2015

Mot oändligheten och vidare...
Mot oändligheten och vidare… Framför noskonen av en rymdfarkost står modellen av rymdfärjan Endeavour som tar astronauter och material upp till rymdstationen ISS.

 

”Vi har stor förhoppning om publiksuccé”

 

Nästa års stora sommarutställning i Norrköping handlar om människans rymdfärder. Med fokus på NASA, USA:s rymdprogram som grundades som svar på Rysslands första Sputnik. Det var inte givet vem som skulle hinna först i rymdkapplöpningen.

 


Rymddräkter på rad. Bilden är från en av vandringsutställningens tidigare lokalisationer.

 

Astronauters rymddräkter på rad, modeller av rymdkapslar och så ÄKTA VARA: Föremål som skjutits ut från jordklotet och kommit tillbaka, som skor och handskar som burits av astronauten Charles Pete Conrad. Han deltog i två rymdfärder inom Geminiprogrammet som föregick Apolloprogrammet till månen. Hundratals små och riktigt stora rymdprylar kommer att fylla Värmekyrkan i två plan från mitten av maj.

– NASA och rymden i största allmänhet är för många ett väldigt fascinerande område. Detta i kombination med att det är en utställning som erbjuder ett stort pedagogisk innehåll gör att vi har stor förhoppning om en publiksuccé, säger Upplev Norrköpings VD Stefan Papangelis i ett uttalande.

Det är Stefan Papangelis som sett sig om i världen efter en uppföljare till tidigare års utställningar. Han har hämtat dinosaurier från jordens forntid, plockat upp Titanic från havets botten och trollat hit Harry Potters magiska värld. Nu vill han plocka ner månen åt oss. Allt bildligt talat.

Som vanligt är det ett stort eventbolag som ligger bakom, den här gången finska John Nurminen Oys holländska dotterbolag John Nurminen Events. Som i sin tur lånat in föremål från Kansas Cosmosphere & Space Center och U.S. Space & Rocket Center. Utställningen hade sin premiär 2011 och har sedan dess setts av över en miljon besökare i såväl Europa som Asien. Nu närmast i Bangkok, Thailand.

 


Rymdkapplöpningen inleddes med ryska Sputnik. Det var amerikanske presidenten John F Kennedy som bestämde sig för att första man på månen skulle vara en amerikan.

 

NASA – A Human Adventure lägger tyngdpunkten på den amerikanska delen av mänsklighetens rymdfärder. Av förhandsbilderna att döma skildras även den rymdkapplöping som startade i skuggan av det kalla kriget, den ideologiska kamp som tog vid på ömse sidor om järnridån några år efter Andra världskrigets slut. Presidenterna John F Kennedy, USA, och Nikita Chrusjtjov, Sovjetunionen, ställs mot varandra i en avdelning med text och bilder.

Utställningsperioden inleds i mitten av maj med sikte på att fånga in skolorna före terminsstarten och avslutas ett litet stycke in på höstterminen. Redan nu kan intresserade lärare ladda ner pedagogiskt material för olika åldersgrupper från utställningens svenska hemsida, från månkunskap och ISS (Internationella rymdstationen) till rymdsonder bortom månen och Hubbleteleskopets utblickar i djuprymden.

Materialet har en hög ambitionsnivå – allt på engelska. Utom måleriteckningarna för de yngsta.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Jukka Nurminen

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VÄRMEKYRKAN Norrköping

14 maj – 6 september 2015
NASA – A Human Adventure

Utställning
Prod: John Nurminen Events B.V.

LÄNKAR
NASA – A human adventure hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Rymden fylls i Värmekyrkan 2015

  1. Pingback: Drömmar om nya världar - KULTURSIDAN.nu