• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Så mycket kostar ett lagom stort bröllop

Inte utan ringar.
Inte utan ringar. Hennes och hans krävs för ett att de tu ska bli ett. Tror vi.

 

Närmare bestämt 212.647 kronor

 

Ett ögonblick av evig lycka kan vara värt en hel del. Fyra KSM-studenter har tagit reda på vad ett normalstort bröllop kostar – närmare bestämt 212.647 kronor. Deras utställning på Stadsmuseet ställer frågor om identitet och status i konsumtionssamhället. Det är inte säkert att det var billigare förr.

 


Under slöjorna (fiberduk till trädgården) skapar studenterna bröllopsstämning.

 

Den här gången ger KSM-labbet ett intryck av att vara ett mottagningsrum i anslutning till ett bröllop, eller hos en bröllopscoach. Soft musik ger stämning, i taket hänger lätta vita slöjor, på väggarna bilder av bröllop i nutid och i dåtid.

De fyra studenterna Ajla Korjenić, Celina Ortega, Emma Hazell och Jolanta Putane jobbar med de sista lösningarna inför torsdagseftermiddagens vernissage. Några billiga ringar, som ser ut att vara i gediget guld men är falska som vatten, ligger i en röd liten smyckesask på en piedestal. En vit damsko invid en blanksvart herrsko på en annan. Kopierade sedlar prånglas ner lite här och var, också i den torkade buketten med rosor och brudslöja.

Budskapet är att bröllop kan snabbt bli en kostsam affär. Hur kostsam går att utläsa av en lista som börjar högt upp på väggen och slutar nere på det slitna golven. Ett ”lagom” bröllop med 50 gäster som ska ha mat i hyrd lokal och förstås bröllopsstass med ringar till brudparet, en inhyrd fotograf och bara lite, lite till går snipp snapp snut loss på 212.647 kronor. Då gäller det att inte sagan tar slut…

 


En fin brudbukett hör till. Jolanta Putanes och Ajla Korjenić stoppar in ”sedlar” mellan rosorna.

 

Parallellt med utställningen har studenterna skrivit uppsatser. De går andra året på KSM, programmet för Kultur, Samhälle och Mediegestaltning vid Linköpings universitet. Arbetet ingår i en kurs som startade med ett seminarium om Familj, genus och normer.

Ajla Korjenić och Celina Ortega skrev den uppsats som också gett utställningen dess namn: Bröllop & Konsumtion – ett ögonblick av evig lycka. De fördjupade sig i de populära romantiska filmkomedierna Mitt stora feta grekiska bröllop, med en styrande familj, och Bröllopsduellen, där två väninnor hamnar i kapprustning.

– Vad ger filmerna för bild av bröllopet? Det handlar om att skapa sin identitet i konsumtionssamhället, ju dyrare desto högre socialt värde. Vad vill man gestalta med sitt bröllop? frågar Celina Ortega och lutar sig mot sociologen och filosofen Zygmunt Bauman.

Konsumtionssamhället blomstrar så länge det lyckas göra
sina medlemmars icke-tillfredsställelse (och därmed,
med dess egna ord, olycka) till ett evigt tillstånd.

Det krävs att jag läser citatet (det hänger under ett av de många bröllopsfotografierna) två gånger innan jag inser hur smart Zygmunt Bauman är. Och hur mycket smartare konsumtionssamhället är.

 


Emma och Celina försöker få ordning på slöjorna. De får inte komma för nära lamporna.

 

Emma Hazell och Jolanta Putanes uppsats Det materialistiska bröllopet jämför bröllop genom tiderna. De har grävt i äldre och nyare texter för att hitta sitt material.

– Vi lade märke till att bröllopet inte blivit mer materialistiskt över tiden även om det skett en utveckling av tekniken. Bröllopsklänning och utstyrsel har alltid haft ett högt värde och stor betydelse, säger Emma Hazell.

Hon och Jolanta har också lärt sig att brudgummens klädsel inte kostar lika mycket. Allt ljus på bruden under bröllopet, hennes livs viktigaste fest. Som tidigare ofta betalats av brudens föräldrar men numera ofta bekostas av brudparet. Det finns de som börjar spara tidigt, långt innan de funnit sin partner. Det finns andra som lånar, då är det bara att hoppas att äktenskapet räcker längre än återbetalningarna.

Ett bröllop kan förstås kosta mycket mer och mycket mindre. Ska det vara en överdådig fest för släkt och vänner eller en enkel vigselritual, en drop in-vigsel på en lunchrast.

– Jag har varit på ett syrianskt bröllop med 400 gäster. Jag vill inte veta vad det kostat, säger Celina Ortega som genom studiekursen fått en aning.

På vägen ut från KSM-labbet går jag genom Carl Bergsten-utställningen och passerar montern med den bröllopsklänning arkitekten ritade till sin blivande hustru anno 1904. I skönaste jugendstil med stram utsmyckning på bröstet. Det svarta sidenet blänker.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KSM-LABBET, STADSMUSEET Norrköping

18 december 2014 – 8 januari 2015
Bröllop & Konsumtion – ett ögonblick av evig lycka

Utställning

PRODUCERAD AV
Ajla Korjenić
Celina Ortega
Emma Hazell
Jolanta Putane

LÄNKAR
Zygmund Baumann Wikipedia
KSM hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.