• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bakis i burkan startade KariN-hösten (recension)

Zinat Pizadeh som sig själv.
Zinat Pizadeh som sig själv på Lilla teaterns scen i torsdags kväll.

 

”Acceptans är den största kärleken”

 

”Acceptans är den största kärleken”. Så avslutade ståupparen Zinat Pirzadeh när hon inledde riksteaterföreningen KariN:s teaterhöst på Lilla teatern. Publiken mötte henne i tre skepnader: i morgonrock, burka och som henne själv. Mike Räsenen stod upp i mellanakterna.

KariN:s teaterhöst bjuder på ett omväxlande program, mest i det lilla formatet.KariN för en ambulerande tillvaro. Lilla teatern var bara början. Sedan blir det full färd mellan utvalda scener inne i Norrköping, i Skärblacka innan det tar stopp i Åby. Vi bjuder på hela listan.

 


Ulrika från Vingåker.

 

Ulrika från Vingåker bär rödblommig morgonrock och matchande midsommarkrans över det blonda håret som krusar sig över skuldrorna. Hon är Zinat Pirzadehs svenska alter ego, en kvinna som har åsikter om ditt och datt, om vitt och svart. Inte minst om invandrare, de som inte får ha sex före äktenskapet.

– I Vingåker har vi inte sex efter äktenskapet, säger Ulrika som har en viss erfarenhet.

Zinat Pirzadeh har också viss erfarenhet. Iklädd heltäckande burka som bara lämnar ansiktet bart med lysande ögon och en stor glad mun. Inte en chans att man misstar sig på vem det är.

– I Iran hade man inte burka tidigare. Nu är det bra att ha, när man blir utvisningshotad.

Och så påminner hon om att vi minsann kan se hijab och chador på svenska museer. Jag vet, för inte länge sedan bar en anständig svensk kvinna huckle eller sjalett, om hon inte var rik och hade hatt. Barhuvad gick ingen, kanske en ung flicka lät flätan hänga bar.

Men Zinats mormor vägrade burka som plötsligt tvingades på alla iranska kvinnor efter shahens fall 1979. ”Tycker du att jag är sexig? Vill du gifta dig med mig?” var hennes dräpande replik till moralpolisen, som backade för den 80-åriga damen med djupgående kunskaper om Koranens bud.

Om Zinat Pirzadeh har jag läst att hon lämnade Teheran 1990, med sitt lilla barn. Och att hon, som lärt analfabeter läsa i hemlandet, utbildat sig till och arbetat som studievägledare i Sverige. Ganska snart kom hon in kom ståupp-komedi och fick en växande karriär. Men visst gjorde hon en sväng inom hemvården först.

– Klä av Tage? Men då måste jag gifta mig med honom först.

 


Avtackning. KariN:s representant presentar Zinat Pirzadeh och Mike Räsänen med en bok.

 

Zinat rör sig ledigt på scenen, når fram i ett varmt tilltal. Ståuppkomedi är en personlig estradform som är närmare det personliga samtalet än en teatermonolog. Till slut får vi se henne utan burka, klädd i kort kjol över svarta tights och med ett nätt blomsterdiadem i det mörka håret som krusar sig över skuldrorna.

– Jag representerar inte Iran. Det finns dagar jag inte representerar mig själv, säger Zinat.

Hon rör sig även en hel del i det svenska samhället, i det iranska, i integration och möten med människor, med män och med illa stavade hotelsebrev.

– Jag vill ha riktiga hotelsebrev, skrivna med rosenvatten på återvunnet brevpapper. Jag vill att Björn Ranelid ska hota mig. Om Björn skriver dödshot till mig så blir det 14 sidor långt, 13 sidor om honom och en sida om döden, säger hon och citerar ”Björns” ord – som en hyllning till en god vän och mentor.

– Acceptans är den största kärleken, sammanfattar hon sitt budskap.

I klädombytenas korta mellanakter släpper hon fram Mike Räsänen, Komikaze-komikern som hon länge samarbetat med. Han vet att han inte är huvudnumret och hinner inte bygga upp några stora resonemang. Bäst är han som imitatör, och svänger raskt från konstnären Lars Lerin till Mark Levengood över till kung Carl Gustaf med blått band och lätt förvirrad uppsyn.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Sami Ivonen/Vantaan Sanomat, Royal Shakespeare Company, Stefan Thelin, Mats Höjer, Magdalena Bäckman, Peter Holgersson/Östgötateatern

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KARIN Riksteaterföreningen i Norrköping

Hösten 2014

PROGRAM
Lilla teatern
Torsdag 9 oktober kl 19
Bakis i burkan
Zinat Pirzadeh

Mellanakt Mike Räsänen

Teater Bråddgatan 34
Tisdag 14 oktober kl 19
Houvinens utvalda
Ilkka Heiskanen

Cnema
Lördag 25 oktober kl 18
Två ungherrar i Verona
Digital visning av Royal Shakespeare Company

Skärblacka Folkets hus
Söndag 26 oktober kl 16
Tag det rätta – tag Cloetta

Solveig Bergqvist och Cecilia Kyllinge och musiker

Crescendo
Fredag 7 november kl 19
Vad drömde du i natt – en Cornelisföreställning
Mats Höjer och Sölve Olofsson

Skärblacka Folkets hus
Lördag 15 november kl 16
Femtio, frånskild och förvånad
Martin Svensson

Åby Folkets hus
Onsdag 19 november kl 19
Musikalia
Richard Carlsohn och Karin Oskarsson

LÄNKAR
KariN hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.