• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skelett som skulpturala stilleben

Hängning pågår.

Hängning pågår. Maria Ackerfors hjälper fotografen Adam Linnér med hans utställning Bones på Kulturhuset.

 

Förevigade i döden

 

Döden hänger i Kulturhusets lilla galleri på Slottsgatan. Fotografen Adam Linnér transformerar små djur till stora bilder. En liten fladdermus blir efter sin död ett skräckinjagande rovdjur.

– Det här skiljer sig mycket från vad jag brukar fotografera, säger Adam Linnér.

Vardagsarbetet handlar om porträtt- och reklamfotografering med utgångspunkt i Finspång. Men som så många unga välutbildade fotografer – både Jönköping och inte minst Gamleby står på den unge smålänningens CV – ville han utmana sig själv med ett fotoprojekt.

 


Suggestiva foton. Längst till vänster är kameleonthuvudet.

 

Äntligen är Adam Linnér och Kulturhuset Maria Ackerfors nöjda med upphängningen av fladdermusen. I verkligheten inte ens två decimeter mellan vingspetsarna fyller den en meterstor bild. Uppförstoringen gör att tankarna först går till en hund eller ett mårddjur med farligt illvassa tänder men Adam Linnér måttar mellan tumme och utsträckt långfinger. Så får de långa vingbågarna sin förklaring. Sedan pekar han på ett revben överst på bröstkorgen.

– Det här är ungefär lika tunt som sytråd.

Det är här utmaningen ligger. En bild är inte nog, snarare 60 bilder tagna med makroobjektiv där skärpan försiktigt förskjutits millimeter efter millimeter. Sedan har han lagt samman alla lager – här räcker det inte med Photoshop utan ett specialprogram har krävts – och uppnått full skärpa på hela det lilla fladdermusskelettet.

På motsvarande sätt har huvudet av en kameleont förevigats efter djurets död. De prydliga tandraderna syns knappast, däremot bildar ögonhålor och inte minst djurets höga kam en naturens egen skulptur.

De övriga fyra svartvita bilderna porträtterar en ekoxes framdel, ett hjorthorn, ett fågelhuvud och en rävkäke (inte alls lika vass). Motiven framträder i ett sidoljus som spelar över och framhäver varje liten detalj i gråskalan

Merparten av skeletten har Adam Linnér lånat från en smyckesdesigner i Finspång.

– Han gör smycken av djur som han hittar eller får. Hans katt hade fångat fladdermusen och han försökte rädda den men den dog.

Nu är den förevigad i döden.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KULTURHUSET Norrköping

13 – 30 november 2014
Bones

Adam Linnér
Fotografi

LÄNKAR
Adam Linnér hemsida
Kulturhuset hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.