• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Till kärlekens lov i Hedvigs kyrka (recension)

Linnea och Lotta Källström

De sjöng för både varma och frusna hjärtan. Linnéa och Lotta Källström sjöng tillsammans med Novakören i Hedvigs kyrka i söndags.

 

Sånger för både varma hjärtan och för frusna

 

Kärlekens väg var temat för söndagens evangelietext som lästes i kyrkorna runt om i landet. Det är den text som slutar med orden ”och störst av dem är kärleken”.

Kärleken var också ledordet för den konsert som hölls i Hedvigs kyrka när söndagens eftermiddag övergick i kväll. Eller om man vill vara övertydlig så var det flera ledord: kärlek, närhet, tillsammans och tvåsamhet.

 


Linnéa och Lotta Källström tillsammans med Novakören.

 

Störst av allt var konsertens titel. Lotta Källström, tillsammans med sin dotter Linnéa, Novakören under ledning av Anna Sköldh samt musikerna Fredrik Ingå, piano, och Jerker Hårdänge, bas och cello, musicerade under detta kärlekstema. Visst var det många vackra och bra sånger, men det fanns också en del jag saknade.

Att älskas och älska heter den första sången. Sara Thuresson har skrivit om att ge varandra tid – egen tid – men också tid tillsammans. Sången passar Lotta Källströms stämma mycket bra och Fredrik Ingås pianospel är helt underbart.

Sedan ansluter Novakören under ledning av Anna Sköldh. In kommer också Jerker Hårdänge som spelar cello och bas och sist men inte minst kommer Linnéa Källström. Tillsammans sjunger man nu Gabriellas sång ur filmen Så som i Himlen. Musiken är skriven av Stefan Nilsson och texten har Py Bäckman skrivit. Jag fryser när jag hör Helen Sjöholm sjunga denna i filmen, men jag fryser ordentligt när jag hör mor och dotter Källström, med Novakören sjunga den också.

Linnéa Källström tar sig sedan an vackra All of me av John Legend. Det är något skört och varsamt över den sångtexten. Skört och varsamt är också Linnéas sätt att sjunga den.

Lisa Nilssons fina Var är du min vän, som handlar om konsten att våga berätta vad man känner innan det är för sent, tolkar därefter Lotta Källström med gitarr och kompad av Fredrik Ingå. Även här blir jag imponerad av hur bra den passar Lotta att sjunga.

 


Fredrik Ingå, som också arrangerat musiken för konserten, ackompanjerar Linnéa Källström.

 

Fina Kärleksvisan, skriven av Sarah Dawn Finer hörde vi första gången vid kronprinsessan Viktorias och prins Daniels bröllop. Här blir det något av ståpäls på nytt. Så bra låter det.

Slå dig fri ur filmen Frost var helt ny för mig. Linnéa Källström sjunger den tillsammans med kören. Tyvärr går mycket av texten förlorad och det blir något av en ljudmatta. Det är synd.

Nu är det körens tur att få visa upp sig. De gör det med You’ll never walk alone. Också den sången var ny för mig, men när jag söker på låten ser jag att den spelats in av flera artister, bland andra Elvis Presley. Denna körversion anser jag dock att den ligger för högt, rösterna räcker inte riktigt till. Dessutom ser jag inget engagemang hos körmedlemmarna. Det senare tror jag dock hade med nerver att göra, för det blev betydligt bättre sen.

 


Håll mitt hjärta. Lotta Källström har en välmodulerad stämma.

 

Björn Skifs svensktoppslångkörare Håll mitt hjärta gör Lotta Källström mycket bra. Vad det är bra att jag har dej, ur Astrid Lindgrens film Nils Karlsson Pyssling var den första visa mor och dotter Källström sjöng offentligt, ”för sisådär 14 år sedan”, säger Linnéa Källström. Publiken inbjuds att sjunga med, men det blev lite halvdant med allsången.

Därefter får kören sjunga själv igen. Det gör de med Good Song, skriven av Salem al Fakir. Nu verkar nervositeten vara borta och det låter riktigt bra. Och till min stora glädje sjunger Lotta Källström I will always love you i originaltappningen, med andra ord i Dolly Partons version.

När Linnéa Källström så sjunger vackra, fina Rör vid min själ, där den svenska texten skrivits av Åsa Jinder är det dags för mig att frysa på nytt. Det är så bra! Det är så vackert! Avslutningsvis får vi höra Totta Näslunds Utan Dig och lite allsång i Beatlesklassikern All you need is love.

Sammanfattningsvis så kan jag bara konstatera att konserten verkligen höll vad den lovade. Den innehöll mycket kärlek, mycket närhet, en hel del av tillsammans och också en del om tvåsamhet.

Jerker Hårdänge som spelade bas och cello bör nämnas också, även om han inte gjorde mycket väsen av sig, då han inte hade ett endaste litet solo.

Text: Eva Lindblad
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HEDVIGS KYRKA Norrköping

15 februari 2015
Störst av allt
Konsert

MEDVERKANDE
Linnéa Källström, sång
Lotta Källström, sång och gitarr
Novakören under ledning av Anna Sköldh
Fredrik Ingå, piano
Jerker Hårdänge, bas och cello
Pether Ström Broman, präst

LÄNKAR
Störst av allt Facebook
Lotta Källström hemsida Facebook
Linnéa Källström hemsida
Novakören Facebook
De sjunger kärlekens lov i Hedvigs kyrka reportage Kultursidan.nu 11/2 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.