• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De sjunger kärlekens lov i Hedvigs kyrka

Linnéa och Lotta Källeström
Det är en ynnest att få jobba ihop med sin dotter, säger Lotta Källström om att träna och uppträda tillsammans med dottern Linné Källström. På söndag sjunger de i Hedvigs kyrka tillsammans med Novakören.

 

”… en ynnest att få jobba ihop med sin dotter”

 

Hedvigs kyrka glänser i sin ännu nyrenoverade prakt. Ljudet grötar ihop sig framme i koret eftersom här inte är någon publik som lyssnar och vars kroppar och kläder får ordning på akustiken. På golvet ligger många meter sladd mellan mikrofoner, förstärkare och högtalare.

Linnéa Källström sitter på främsta kyrkbänken och mjukar upp halsen medan mamma Lotta Källström är solist uppbackad av Novakören. Det är tisdag kväll och alla är på plats för att repetera inför söndagens konsert i Hedvigs kyrka. Störst av allt. Varje låt bär ett kärleksbudskap. Söndagen är dagen efter Alla hjärtans dag den 14 februari, då Valentin har namnsdag.

– Jag slog upp vilken bibeltext det är på söndag och som av en händelse så handlar det om kärlekens väg, säger Fredrik Ingå.

Den där texten om tro, hopp och kärlek. Och störst av allt är kärleken.

 


Novakören är en ganska ny kör som sjunger både klassiskt och modernare tongångar. Medlemmarna är mellan 18 och 30 år. Fler killar är välkomna.

 

Kören doar, arrangemanget har Fredrik Ingå skrivit, han som sitter bakom pianot. 14 låtar ingår i konserten, allt som allt. Det gungar om låten, Utan dig heter den, med gospelkänsla. De sista noterna fick körmedlemmarna i handen så sent som för en vecka sedan. Nu ska det sitta.

– Skrivit och skrivit. En del är väl som i originallåtarna men det måste ju ner på notpapperet, säger Fredrik Ingå.

Han får det att låta som en ganska så enkel sak att arrangera för Novakören med dess drygt tjugo röster varav tre mansröster.

– Skriv att vi vill ha fler killar! Vi kör en kampanj just nu, säger dirigenten Anna Sköldh.

– Mera tryck på kören, uppmanar Fredrik Ingå och Anna Sköldh upprepar:
– Mera tryck. Mera kropp.

Utan dig, det är en Totta Näslundlåt. När jag föreslog den så visste jag inte att den är med i Nya psalmboken, säger Lotta Källström.

 


Linnéa Källström sjunger solo.

 

Linnéa greppar mikrofonen och mor och dotter sjunger Gabriellas sång tillsammans, växlar om i verserna. Sedan kliver Lotta ner och lämnar Linnéa som gör ett solonummer ackompanjerad av Fredrik Ingå och Jerker Hårdänge som bytt cellon mot elbas. Kören har satt sig.

Att Linnéa ärvt sin mammas musikalitet stod tidigt klart.

– När hon var tre år så satt hon i gungan på dagis och sjöng Du måste finnas ur Kristina från Duvemåla, berättar Lotta.

Scendebuten skedde ett år senare i Hörsalsparken och sedan kunde det hända att Linnéa följde med mamma Lotta på scenen och sjöng med.

– Jag har aldrig velat tvinga henne att sjunga. Det var några år när hon var åtta, nio, tio då hon inte hade lust, så då fick det vara. Sedan frågade hon själv om att få följa med igen.

 


Ett ögonblick att minnas. Mamma Lotta fångar Linnéa i mobilen.

 

I vår tar Linnéa Källström studenten från De Geergymnasiets musikprogram. Hennes musikaliska erfarenhet har växt under de senaste åren, både tack vare skolan och allt hon gjort och gör vid sidan om, musikaler, Linnéa & The goodiebags och så förstås uppdraget för Disneychannel. Musikaliska influenser har breddat med nya förebilder.

– Vi har ungefär samma röst men hon gör andra saker med den. Och så kan hon alla texter med en gång. Det bara sitter, säger Lotta Källström och är för stolt för att vara avundsjuk.

– Det är en ynnest att få jobba ihop med sin dotter. Det blir en speciell känsla.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HEDVIGS KYRKA Norrköping

15 februari 2015 kl 17
Störst av allt

Konsert

MEDVERKANDE
Novakören
Dirigent: Anna Sköld
Solister: Lotta Källström och Linnéa Källström
Piano: Fredrik Ingå (arrangemang)
Cello/bas: Jerker Hårdänge

LÄNKAR
Störst av allt Facebook
Lotta Källström hemsida Facebook
Linnéa Källström hemsida
Novakören Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to De sjunger kärlekens lov i Hedvigs kyrka

  1. Pingback: Till kärlekens lov i Hedvigs kyrka (recension) - KULTURSIDAN.nu