• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Michelle Marie Roy tjuvstartar Pride

Michelle Marie Roy – Ida
Ut ur det fördolda. Ida av Michelle Marie Roy, som ställer ut fotoserien Tema – sexualitet på Konstforum i samband med Pride.

 

”Jag kände mig inte värdig”

 

Om några dagar inleds Pride, en festival för jämlikhet och normdiskussion i dagarna tre. Konstforum har redan tjuvstartat – med konstfotografen Michelle Marie Roys bildserie som fått titeln Tema: Sexualitet. Hennes porträtt når människan bortom normgränserna.

Förnamnen bjuder hon på, men är de givna eller tagna? Det spelar allt mindre roll ju mer jag ser de svartvita porträtten som Michelle Marie Roy tog redan 2009, inför det årets Pridefestival i Stockholm. Det jag ser främst är personernas egna val, hur de önskat bli avbildade. De förmedlar en styrka.

– Jag blev ombedd att göra en serie bilder till Pride 2009. Jag är en heterosexuell kvinna och kände mig inte värdig. Men så fick jag idén att fotografera kvinnor, människor med olika sexualitet, berättar Michelle Marie Roy som i sitt skapande reflekterar över begrepp som myter, voyeurism och skönhet.

 


Återhållsam färgskala. Michelle Marie Roy valde att fotografera i svartvitt.

 

Hon berättar alltså inte vilken bokstav i hbtq-kombinationen Anna eller Ida eller Johna har. Det är ett utmärkt ställningstagande. För det hon fotograferat är individer som är så mycket mer än sin sexualitet eller könsidentitet, precis som vi alla människor är mer än vår sexualitet.

– De kom med egna kläder, fick bestämma själva hur de ville bli fotograferade. Vi pratade mycket om identitet och acceptans.

Bilderna är tagna i mjukt ljus mot en neutral bakgrund, någon leker med ljus och skugga. Det svartvita valet och jämna storlekarna binder ihop utställningen i Konstforums lilla Studion.

– Jag vill be människor att tänka efter. Alla bryter vi mot normerna på något sätt, påpekar Michelle Marie Roy.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTFORUM Norrköping

19 april – 3 maj 2015
Tema : Sexualitet

Fotografi
Michelle Marie Roy

LÄNKAR
Michelle Marie Roy hemsida
Pride hemsida Facebook
Konstforum hemsida Facebook
Lola möter rysk släktsaga på Konstforum reportage Kultursidan.nu 19/4 2015
Årets Pridefestival granskar aktivismen reportage Kultursidan.nu 10/4 2015

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.