• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Årets Pridefestival granskar aktivismen

Charlie Evelina
Stolta. Charlie Holmstedt och Evelina Ramnemo är talespersoner för årets Norrköping Pride.

 

”Vi är rädda för bakslag”

 

Regnbågsflaggan hänger på väggen i Kulturhuset. Prides nya talespersoner presenterar årets festival. De talar om ett kallare samhällsklimat trots alla nya lagar som successivt gett hbtq-personer jämlikhet. Aktivist är inte bara något som individen väljer att vara, utan något som kan tvingas på av omvärlden. Majoriteten måste stå upp för minoriteten.

Nu är Pride inne på sjunde året. Där andra startade med Prideparad gick Norrköping Pride en mer akademisk väg, med seminarier och kulturevenemang. Paraden, den färgglada och folkliga, kom först år sex, alltså förra året, med dånande trummor och en stark känsla av glädje och gemenskap. I år presenterar festivalens talespersoner ”aktivism” som tema.

– Vad har hänt i Sverige och i världen? Vi ställde frågan en diskussionskväll i Prides styrelse, det var strax efter EU-valet och vi såg organisationer och partier som gick framåt. Vi är rädda för bakslag, säger Charlie Holmstedt som är en av Prides två talespersoner.

Han påpekar att även om svensk lagstiftning ger hbtq-personer rättigheter och jämlikhet så kan lagstiftning lätt rivas upp. Det är viktigt att majoritetsbefolkningen skyddar minoritetens rättigheter. Pride är ett sätt att påminna om detta.

 


Aktivister. Med vid presentationen inför årets Pridefestival var Sara Gustavsson, Chaarlie Holmstedt, Evelina Ramnemo, Rickard Eriksson och Anja Persson.

 

Vem är aktivist? Hur görs man till aktivist? Flera av de mer än 30 programpunkterna under Pridefestivalen granskar ämnet. Bland annat genom ett samtal mellan författaren Mats Strandberg och författaren och psykologen Jenny Jägerfeld.

– Man blir påtvingad rollen som aktivist när främlingar på stan tar sig friheten att uttala sina åsikter högt om hur andra personer ser ut eller beter sig. Oavsett om det är positiva eller negativa kommentarer.

Evelina Ramnemo, Prides andra talesperson, säger det direkt efter att Charlie Holmstedt återgett två tillfällen då han som privatperson blivit påhoppad av personer som ansett sig ha rätt att kommentera honom. ”Man är inte anonym längre utan blir automatiskt en offentlig person.”

Finns strategier för aktivism? Ett exempel är filmprojektet Re:agera där som gymnasieungdomar gör kortfilmer om diskriminering. Att göra film är ofta roligt, att spela in och klippa ihop. Samtidigt diskuterar eleverna sitt ämne, vidgar sin syn på världen. Under Pride visas några av alla dessa filmer, det handlar om könsroller, kränkningar men också om motstånd.

– Filmerna sprids genom sociala medier och blir på så sätt även en del av nätaktivism, berättar Anja Persson från Byrån mot diskriminering i Östergötland.

Andra programpunkter är personer som berättar om sina liv och vägar att komma ut ur garderoben som homosexuella eller transpersoner. De blir förebilder för dem som kanske inte vågat ta det steget ännu.

– Det är viktigt att de här ”rummen” finns, hävdar Rickard Eriksson.

Pride är förstås allt det där lättsinniga också. Stand up comedy. Högläsning. Teater. Queervisning av konst. Kärleksmässa. Festivalen ska märkas på stan, från Kulturkvarteret Hallarna och museer till S:t Olai kyrka och Stadsbiblioteket.

Mest ska Prideparaden märkas. Paradansvariga Rickard Eriksson och Sara Gustavsson hoppas på minst 500 deltagare i år. Föreningar är välkomna, däremot inte politiska och religiösa organisationer. Allra helst hoppas de på privatpersoner som står upp för både sig själva och för de som inte kan eller vågar gå.

– Hur det än är så är det minoriteter som kämpar för sina rättigheter. Då får det inte bli så att majoriteten säger att vår sak inte är deras, säger Charlie Holmstedt.

– Vi måste också stå upp för andra människor, påminner Evelina Ramnemo.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

PRIDE Norrköping

1 – 3 maj 2015
Norrköping Pride

Tema: Aktivism

LÄNKAR
Pride Norrköping hemsida Facebook program

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Årets Pridefestival granskar aktivismen

  1. Pingback: Glad Prideaktivism för framtiden - KULTURSIDAN.nu