• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ulf Dohlsten spelar Allan i Skärblacka

Ola Hedén och Ulf Dohlsten
Se upp! Nu kommer kritikerrosade Alla heter Allan.

 

”Inte till någon nackdel”

 

Egentligen heter både Ulf Dohlsten och Ola Hedén Allan – i pjäsen Alla heter Allan. Den specialskrivna succéföreställningen spelas i Valdemarsvik på fredag och i Skärblacka på lördag under pågående Riksteaterturné.

Nu har de slagit ner bopålarna i Norrköping den här veckan, eftersom de även spelar i Nyköping och i Trosa, och bjudit hem pressen. Vi ses i hotellets matsal några timmar innan de ska söka upp dagens lunchrestaurang (de vill äta indiskt idag) innan det är dags för det avkopplande korsordet inför kvällens föreställning.

Ulf Dohlsten, den där sorgmodige figuren i SVT:s långkörare Hem till byn, är faktiskt en kul kille på teaterscenen. De senaste åren har han gjort mycket farser och komedier tillsammans med 25 år yngre Ola Hedén. De kom på att de ville jobba mer ihop och startade en liten teatergrupp.

– Vi frågade Bengt Järnblad som skrivit mycket lunchteater i Stockholm om han kunde skriva för oss, berättar Ulf Dohlsten.

Det är Ulf som snackar mest hela tiden, Ola sitter bredvid och fyller engagerat i med ett ord här och ett annat där. Beställningen var att det skulle handla om goda människor som kanske aldrig träffats tidigare. Efter en tid kom ett tjockt manus i brevlådan.

– Det var det bästa jag någonsin läst. Den innehåller så oväntade känslor hos två män. En åldrad tyngdlyftare som vårdar sina blommor och minnet av sin döda hustru. Och en instormande ung man som hamnat fullkomligt snett i livet.

 


Allan! Blomsterälskande änklingen får oväntat besök.

 

Slutscenen var också helt oväntad. Allt var perfekt utom en liten detalj – den var för kort. Efter lite diskussioner kom en andra akt i brevlådan. Lika bra den, tyckte skådespelarna. De spelade i och omkring Göteborg under hela 2014.

– Det är en fin föreställning. När vi har spelat är vi själva helt tagna. Den handlar om ensamhet, döden, livet. Sådant som är jättesvårt skildras med värme, säger Ulf Dohlsten.
– Om relationer och humor, fyller Ola Hedén i.

Ryktet gick och intresset växte och växte. Att en av skådisarna hette Ulf Dohlsten var ”inte till någon nackdel”. Recensionerna var mer än goda, Stockholmstidningarna skrev om Göteborgsuppsättningen och till slut hörde Riksteatern av sig. Det här året reser de land och rike runt – har besökt både Väckelsång och Vissefjärda – och hösten är redan inbokad.

På fredag är det dags för riksteaterföreningarna i Valdemarsvik och, på lördag, KariN i Norrköping (fast i Skärblacka) att dra upp ridån för Alla heter Allan.

Riksteaterföreningen KariN har kommit ett stycke in på sin säsong. Närmast i tur står estradpoeten Kalle Haglund och en satellitsänd Dickensföreställning. I maj fortsätter KariN med en musikalisk föreställning om Monica Zetterlund i samarbete med Östgötateatern innan säsongen slutar med en annan Allan, nämligen en hyllning till Allan Edwall.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Kristian Pohl

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FOLKETS HUS Valdemarsvik

10 april 2015 kl 19

FOLKETS HUS Skärblacka

11 april kl 17

Alla heter Allan
av Bengt Järnblad
Regi och medverkan: Ulf Dohlsten och Ola Hedén
Scenografi: Erik Langert

KariN:s kommande arrangemang

LILLA TEATERN Norrköping
16 april kl 19.00
Kalle Haglund …och den stora skogen
en poetisk humorföreställning

CNEMA Norrköping
18 april kl 18
Lysande utsikter
av Charles Dickens

FOLKETS HUS Åby
4 maj kl 19
Z…när Fröding satt på dass…en sorg i rosenjazz

Om Monica Zetterlund med
Östgötateaterns Ann-Sofie Andersson Kern

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
6 maj kl 19
Mats & Sölve spelar ALLAN
Om Allan Edwall med Mats Höjer och Sölve Olofsson

LÄNKAR
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Valdemarsviks Riksteaterförening hemsida
Nostalgisk start för KariN:s teatervår reportage Kultursidan.nu 25/2 2015
Männens regler sätter tonen i Z-oppteater recension Kultursidan.nu 24/1 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ulf Dohlsten spelar Allan i Skärblacka

  1. Pingback: Snäva kast med drivna scenrävar (recension) - KULTURSIDAN.nu