• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snäva kast med drivna scenrävar (recension)

Alla heter Allan Riksteatern
Hjälp! en inbrottstjuv! Ulf Dohlsten spelar änklingen Allan och Ola Hedén den misslyckade Allan.

 

Fyndigt när missförstånden haglar

 

Alla heter Allan. Åtminstone alla två i Riksteaterföreställningen som arrangören KariN bjöd på i Skärblacka Folkets hus i lördags. Roligt blandades med eftertänksamt, missförstånden haglade i retroscenografin där den gamle tyngdlyftaren Allan fick besök av inbrottstjuven med samma namn.

Komikerparet från ”Götet” – Ulf Dohlsten som Allan den äldre och Ola Hedén som Allan den yngre – bjöd på många typiska ordvitsar men också viss poesi, till exempel Dan Andersson, och en del eftertänksamhet. Minnen möter ”gubbkläder” och viss misär i en retroscenografi från 1960-70-talet.

Ljudet upplevde jag först som ofokuserat och illa förstärkt, men det skulle nog illustrera en poäng – om det var ett vandrande sinne eller tinnitus förstod jag inte riktigt.

 


Allan och Allan får efterhand fin kontakt.

 

Trots vissa ”tuffare” element var detta en komisk pjäs som innehöll drastiska monologer och skämt kring det mesta, även om det fanns en viss udd: ”Man kan aldrig vara säkrare än en pensionär med ett visst vårdbehov, för hit kommer det aldrig någon”. Många roliga citat oscillerade med några mer eftertänksamma – kasten blev snäva.

De båda akterna, den andra kortare som brukligt är på scenen, var spegelbilder av varandra. När herrarna kastar citat i ansiktet på varandra blev det ofta fyndigt när missförstånden haglade: ”Nietzsche eller Gunnar Wiklund (vem är det?), spelar det någon roll?”. De gängse ”utklädningsnumrena”, ganska svåra då de lätt urartar till buskis, blev också ganska roliga med dessa drivna scenrävar.

God publikkontakt och även viss metateater där man lekte med formen som sådan fanns också. Det hela var nöjsamt och enklare mat och dryck ingick dessutom. Det var fin gest från Skärblacka, även om det var lite ”massutspisning” över det hela, men det var ändå en bonus.

Text: Lars Henriksson
Foto: Urban Jörén

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FOLKETS HUS Skärblacka

11 april 2015
Alla heter Allan
av Bengt Järnblad

Regi och medverkan: Ulf Dohlsten och Ola Hedén
Scenografi: Erik Langert

KariN:s kommande arrangemang

LILLA TEATERN Norrköping
16 april kl 19.00
Kalle Haglund …och den stora skogen
en poetisk humorföreställning

CNEMA Norrköping
18 april kl 18
Lysande utsikter
av Charles Dickens

FOLKETS HUS Åby
4 maj kl 19
Z…när Fröding satt på dass…en sorg i rosenjazz

Om Monica Zetterlund med
Östgötateaterns Ann-Sofie Andersson Kern

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
6 maj kl 19
Mats & Sölve spelar ALLAN
Om Allan Edwall med Mats Höjer och Sölve Olofsson

LÄNKAR
KariN hemsida Facebook
Ulf Dohlsten spelar Allan i Skärblacka reportage Kultursidan.nu 8/4 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.