• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gideon Wahlberg till Knäppingsborg

Repetition i solgasset.
Repliker i solgasset. Anki Wastesson, Lotta Månsson och John Hedman repeterar inför folklustspelet i Knäppingsborg i sommar.

 

”det gôttaste från varje läger”

 

Tänk om jag gifter mig med August. Nybildade föreningen Kalbo Kultur med rötter i Cederdalengänget spelar folklustspel i sommar. Regissör är Johan Pettersson som lockat med sig några till. En av skådespelarna är artisten Eleonor Eriksson.

I sommar tar de plats på Teatertorget i Knäppingsborg i ett tält de kommer att dela med Chopp Events barnföreställning Pippi Långstrump och buskisföreställningen Barnaskrik & Jäkelskap.

– Det blir under tälttak. Vi hoppas på bra väder så vi kan ta bort sidostyckena för att publiken ska kunna se den fina miljön, säger John Hedman från Kalbo Kultur.

– Vi startar med folklustspel eftersom många tycker det är kul. Och det är roligt att få in Gideon Wahlberg till stan också, säger Lotta Månsson.

Lotta Månsson och kollegan Anki Wastesson brukar veta vilka roller de har att spela, Lotta har ofta spelat giftaslysten piga medan Anki spelat fina frun i de populära folklustspelen i Cederdalen. Gideon Wahlberg anställdes ju av Norrköpings Arbetareförening för snart 100 år sedan för att leda teatergrupper. Han skrev det ena skådespelet efter det andra, folklustspel som utspelades i den egna samtiden, med innehåll av ung romantik, sång och musik och inte utan konflikter.

– Det finns en substans bortom tramshumorn. Det är en terrorist och en papperslös flykting med, berättar regissören Johan Pettersson om sommarens uppsättning Tänk om jag gifter mig med August som skrevs krigsåret 1942 och bearbetades med lätt hand av Anders Sjöholm för Sythercopie år 2000.

 


Strategiskt spel. Elias Dahlgren och Fredrik Pettersson ingår i ensemblen.

 

Kalbo Kultur startade som ett samtal om filmproduktion mellan John Hedman och Christian Karnevald på Fotografica. De kom på att det var lämpligt att bilda en förening, inte minst för att idéerna var många: utställningar, musik, arrangemang och teater. ”Plötsligt var vi elva personer”.

John Hedman är en trägen amatörskådespelare, bland annat i Cederdalen och RevolverTeatern. Bland många ”cederdalingar” kommer andra från Teater Impuls, Kvartersteatern och Arbis – ”det gôttaste från varje läger”. Med regissören Johan Pettersson kom bland annat Olle Pettersson och Eleonor Eriksson som båda spelat musikal på Arbis.

– Jag känner mig handplockad, skämtar Roger Melin, mest känd från Teater Impuls.

En gassande vårdag träffas de i Fotografica, här har de repeterat sedan början av mars. Regissören Johan Pettersson följer uppmärksamt Fredrik Pettersson och Elias Dahlgren med blicken inne i fotostudion. Peter Mattsson står beredd på sin entré i kulissen. Ute i det skarpa solljuset tränar Anki Wastesson, Lotta Månsson och John Hedman med tjocka manusbuntar. Det gäller att ta vara på tiden.

– Jag ska inte bara regissera. Jag ska spela Sanfrid, den jönsigaste rollen, avslöjar Johan Pettersson.

 


Folklustspelsdebutant. Eleonore Eriksson har musikalvana men har gått allt mer mot sången.

 

Artisten Eleonore Eriksson är en återvändare. Under åren på De Geergymnasiets musiklinje spelade hon med i musikalen Me and My Girl på Arbis. Eleonore Eriksson har en hög och stark sopran med operapotential, så det är lätt att förstå att Johan Pettersson en dag ringde just henne om en roll som skulle passa.

– Jag spelar en ung flicka som ska bo på pensionat under sommaren tillsammans med sin faster operadivan som också ger henne sånglektioner. Där råkar hon på sin före detta pojkvän, berättar Eleonore Eriksson.

Pojkvännen spelas av Olle Pettersson, gammal vän från både De Geergymnasiet och Arbis, som blev Thaliastipendiat 2014 för sina insatser i musikalerna Tivolisaga och Rent. Själv har Eleonore Eriksson, som mest bor i Stockholm, bytt inriktning från musikal till pop. Dels gör hon traditionell musikunderhållning, bland annat på Berns. Hon spelar just nu in en singel där hennes röst möter elektronisk dansmusik.

I juli kan GiG-publiken höra henne i Knäppingsborg då hon sjunger ihop med Anton Forsberg, mest covers på kända låtar.

– Jag har väldigt mycket drömmar och visioner!

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KNÄPPINGSBORG Norrköping

Premiär 2 juli 2015
Tänk om jag gifter mig med August

Folklustspel av Gideon Wahlberg
Regi: Johan Pettersson
Prod: Kalbo Kultur

MEDVERKANDE
Elias Dahlgren
Eleonor Eriksson
John Hedman
Peter Mattsson
Roger Melin
Lotta Månsson
Fredrik Pettersson
Johan Pettersson
Olle Pettersson
Josefine Schönbeck
Jenny Silfvenius
Anki Wastesson

Tagged , . Bookmark the permalink.