• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hög energi i Tänk om jag gifter mig med … (recension)

I väntan på tåget.
I väntan på tåget. Ingenjörsstudenten Eddy (Olle Pettersson), fil. mag. Wilhelm (Roger Melin) och fröken Lizzi (Jenny Silfvenius). I bakgrunden skymtar pensionatets allt-i-allo Samfrid (Johan Pettersson).

 

Janne stoppar prillan under läppen

 

Vi befinner oss på Knäppingsborgs innergård och den ljuvliga sommarkvällen bjuder på premiär av folklustspelet Tänk om jag gifter mig med August. Publiken tar plats i god tid inför föreställningen och en munter förväntan sprids i det fullsatta teatertältet. Innan föreställningen blir vi välkomnade och får veta att pjäsen kommer att pågå i 2,5 timmar. Kommer föreställningen bära under hela speltiden?

Det är ett traditionellt folklustspel av Gideon Wahlberg som väntar. Och jag undrar om jag kommer att bli överraskad.

Scenens och handlingens fond är en projektion av en vacker, sommaridyllisk havsmiljö. Måsarna skriar över våra huvuden och det skapas en fin illusion av den idylliska lilla byn vid havet, där pjäsen utspelar sig.

Efter en glättig introduktionsmelodi av Alexandre Ambec börjar föreställningen. Janne, spelad av Frippe Pettersson gör entré som fjärdingsman Janne. Han inleder med en tydlig och burdus figur som obekymrat stoppar en prilla under läppen. Och nu vet man att det som följer kommer att vara ett klassiskt folklustspel i fars-form.

 

John Hedman och Frippe Pettersson
Snart kommer tåget. Ett första avbrott i schackpartiet mellan banvakten August Lind (John Hedman) och fjärdingsmannen (”fjärsman”) Janne Jansson (Frippe Pettersson).

 

Energin är hög genom i stort sett hela föreställningen. Det är aldrig tråkigt när pjäsens alla parallellhistorier gestaltas. Sångnumren är uppiggande och väl framförda. Skådespelarinsatserna är varierande men också underhållande. Det hör till formen att teckna sina karaktärer tydligt, men stundom blir det rent av överspel av det hela. Trots det finns flera guldkorn av rolig komik.

Någon som utmärker sig är Roger Melins Willhelm. Han porträtterar sin stela Magister med ett precis lagom avmätt mått torrhet och galanteri.

En av karaktärerna som porträtteras är Gabriella – en illegal invandrare från Polen. Hon fraktas in i en trälåda och dyker sedan upp som något av en karikatyr av en immigrant. Hon är kärleksfullt porträtterad, men hennes roll i handlingen, som hushållerska med språksvårigheter, blir så schablonartad att det ändå blir något problematiskt. Det kräver fingertoppskänsla och skicklighet för att göra humor av personer i underläge, medan det alltid är gångbart att göra komik av personer med hög status.

 

Lotta Månsson och Anki Wastesson
Missuppfattningarnas mästare. Pensionatsägaren Emma (Lotta Månsson) och operasångerskan Jenny Lilja (Anki Wastesson) får ett spänt förhållande från start.

 

Längs handlingens förväxlingar får vi ta del av flera kärlekshistorier och dessutom en kriminalhistoria. I pjäsens upplösning har de flesta fått varandra och lever, kanske, lyckliga i alla sina dagar. Man fångar även den skurk som under hela pjäsen planerat att spränga den fridfulla sommaridyllen i luften. Så man kan säga: slutet gott allting gott, för de flesta.

Sammanfattningsvis är Tänk om jag gifter mig med August en behagligt underhållande fars som passar utmärkt om man vill ha en lättsam julikväll. Den lämnar mig inte med vidare eftertanke, men bjuder till skratt. Sång- och musikinslagen bär föreställningen framåt.

Pjäsen bygger på farsens klassiska karaktärsgalleri och bjuder inte på överraskningar. Dock passar det en kväll som denna, med lena sommarvindar, då man kanske inte söker annat än en känsla av trygg och prestigelös feelgood.

Text: Ann-Sofie Engström
Repetitionsfoto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

 

KNÄPPINGSBORG Norrköping

2–12 juli 2015
Tänk om jag gifter mig med August

Folklustspel av Gideon Wahlberg
Regi: Johan Pettersson
Scenografi: ide – Johan Pettersson, bygge – John Hedman och Fredrik Pettersson
Kostym: Kerstin Hedman

Prod: Kalbo Kultur

MEDVERKANDE
Elias Dahlgren
Eleonor Eriksson
John Hedman
Peter Mattsson
Roger Melin
Lotta Månsson
Fredrik ”Frippe” Pettersson
Johan Pettersson
Olle Pettersson
Josefine Schönbeck
Jenny Silfvenius
Anki Wastesson

LÄNKAR
Kalbokultur hemsida Facebook FB-evenemang
Kalbokultur flyttar in i Knäppingsborg reportage 1/7 2015
Gideon Wahlberg till Knäppingsborg reportage 13/4 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Hög energi i Tänk om jag gifter mig med … (recension)

  1. Pingback: Sommarens teaterkarta ritas om 2015 - KULTURSIDAN.nu