• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bokfestival med hundar och diktare

Johanna Wassholm och Karin Nilsson
Festivalplanerare. Johanna Wassholm håller i trådarna för Norrköpings första bokfestival. Karin Nilsson bjuder in unga att skriva om Norrköping.

 

Tjuvstart med ”Läsa på olika sätt”

 

Kanske Jacques Werup gästat Norrköpings stadsbibliotek tidigare. Men aldrig en läshund. När biblioteket öppnar portarna för Norrköpings bokfestival, den första i förhoppningsvis en lång rad är receptet enkelt: Mer av allt! Fler författare, fler barnaktiviteter, fler böcker.

Men vad är en bok i dag, rent fysiskt alltså? Det kan ju vara en blänkande rund skiva, eller bara en fil med digital information som laddas ner för läsning med ögonen eller med öronen. Är boken som tryckta pappersark innanför hårda pärmar stadd i fritt fall även på biblioteket?

 


Lästräning. Med en riktig hund kanske det går ännu bättre än att läsa för ett gosedjur.

 

Bokfestivalen blir Norrköpings svar på Östergötlands bokmässa, men så här första gången är det i stort sett bara Stadsbiblioteket som är inblandat, med ABF som stöd för de många författarbesöken.

– Vi har uppmärksammat Världsbokdagen mer och mer varje år, berättar bibliotekarien Johanna Wassholm. Nu ville vi ordna något stort.

Bokfestivalen sträcker sig över en vecka med start på torsdag. På sätt och vis har den redan tjuvstartat med Läsa på olika sätt – en vecka som ägnas lästillgänglighet och som genomförs i hela länet. Här låter man dem samverka. Som i terapihundföraren Ann Unosdotters lästräning med hundar som ägnas både teori – föreläsning för vuxna – och praktik – för barn som får pröva att läsa för en intresserad levande hund.

Det blir många programpunkter i övrigt för de yngre åldrarna, högläsning, spökvandring och pyssel. Skriv en text om Norrköping: de bästa texterna publiceras i en bok.

 


Poesi på liv och död. Jacques Werups Du har funnits här har kallats en konstnärlig självbiografi om livet, poesin och poetens uppgift.

 

– Den urgamla diktkonsten tycks som gjord för nutida meddelanden från människa till människa. Orden är poeten Jacques Werups och han lär bli ett av festivalens största dragplåster. När hans bok Du har funnits här – Poesi på liv och död kom ut förra året var det en stor händelse i Litteratursverige.

Andra författare är Sara Lövestam som slog igenom med en bok om grammatik, Bea Uusma, vars uppmärksammade bok Expeditionen: min kärlekshistoria handlar om Andréexpeditionen och de lokalt anknutna Therese Bohman och Hans Gunnarsson.

– Jag tycker om Kristina Sandberg. Jag har precis läst ut Liv till varje pris och tycker om sättet hon skriver på. Det går inte att läsa fort, man måste läsa henne långsamt, säger Johanna Wassholm när jag ber henne peka ut sin favoritpunkt i programmet.

Finspångssamlingen är något av det finaste som Stadsbiblioteket äger, några av dyrgriparna visas upp i Salongen. Konserter, lunchteater, bookcrossing (en sorts geocaching för böcker) och tävlingar står också på programmet. Bokfestivalen avslutas på Världsbokdagen 23 april med sedvanlig Bokrea.

Men först böcker i fritt fall, eller åtminstone i planerat fall. Till torsdagens invigning planeras byggandet av ett spektakulärt bokdomino. Johanna Wassman är lite tveksam till om det är genomförbart men festivalplanerarkollegan Ola Gustafsson, som jag stöter på lite senare är tvärsäker:

– Det ska bli jättekul!

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Morguefile, Fredrik Ekblad och Maria Annas

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

13 – 18 april 2015
Läsa på olika sätt

Tillgänglighetsvecka

16–23 april
Invigning kl 13.30
Norrköpings bokfestival
Program för barn och vuxna
Arr: Norrköpings stadsbibliotek samt ABF, Kulturskolan, Östgötateatern, Kulturrådet, Berättarnätet och Läslust.

LÄNKAR
Therese Bohman reportage 18/12 2014 recension 5/10 2014
Hans Gunnarsson recension 7/4 2015
Bookcrossing Wikipedia
Finspångssamlingen info
Norrköpings bokfestival program
Stadsbiblioteket hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Bokfestival med hundar och diktare

  1. Pingback: Rasande bokdomino invigde Bokfestivalen - KULTURSIDAN.nu