• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Glad Prideaktivism för framtiden

Prideflaggor.

Regnbågsflaggor. Minst 800 personer gick i årets Prideparade.

 

Kunskap botar rädsla

 

Glädjefylld Prideparad. Tass power. Queer visning. Lekfull historielektion med filmer för eftertanke. Känsliga samtal. Och så mycket mer att Norrköping Pride kan upplevas som en liten Kulturnatt i sig, om än mer fokuserad. Kultursidan.nu gjorde några representativa (?) nedslag i en samhällsengagerad festival som tycks ha blivit en självklar del av Norrköpings vårkalender.

Glädjefylld Prideparad. Mer än 800 personer, dubbelt upp och med råge mot förra årets 350 personer, gick i Prideparaden när den lämnade gamla busstorget. En skog av regnbågsflaggor stack upp mot den mulna himlen. Norrköpings Prideparad avstår från politiska och religiösa organisationers markeringar men i tåget syntes både Eon och kommunens Fritidsgårdar, tryckta skyltar och handskrivna budskap.

– Vi hade 600 flaggor att dela ut. Alla gick åt, meddelade Rickard Eriksson, ansvarig för både parad och gatustädning.

 


Kattskulpturer. Anna Lång ställde ut på Galleri Kronan under Pride.

 

Tass power. En trappa upp i Galleri Kronan visas Anna Långs konstutställning Aktivism upphängd på ett snöre. Väldigt mycket katt. Väldigt mycket text. Väldigt mycket rakt på sak i effektiva serieteckningar. Två små skulpturer med katthuvuden och tass i inringad power-pose.

– Tröjan med Silvana på bröstet och med figuren anspelar på Nirvanas kända motsvarighet, berättar galleristen Karolina Nilsson om en teckning på en ung kvinna i stället för en katt.

 


Emil Åkerö guidade i Katrine Helmerssons utställning på Norrköpings Konstmuseum.

 

Queer visning. Konstvetaren Emil Åkerö guidar kunnigt mellan fallosar och fetischer i Katrine Helmerssons stora utställning på Konstmuseet. Han friskar upp våra kunskaper om grekisk mytologi och visar samtidigt hur konstnären återvänder till sina motiv i ständigt nya material.

– Hela vår kultur bygger på förståelsen av symboler, säger Emil Åkerö och inflikar något senare att Wall flower är ett uttryck för panelhöna.

– Är det någon som har en tanke ni vill dela med er av, inbjuder han.

Korta filmer för lång eftertanke. Sara heter Adam nu, det är något Adams lärare inte klarar av att hantera. Filmen Anywhere but here är en av fyra tänkvärda kortfilmer som Byrån mot diskriminering i Östergötland visade på ABF Bergslagsgården.

– Vi ville göra en film om transsexualitet som är ett viktigt ämne och som det inte talas om så mycket, säger Linnéa Larsson, en av tre filmskapare från Film- och musikgymnasiet.

– Mobbning och kränkningar beror mest på att elever, men också lärare, inte vet så mycket och är rädda för att lära sig, hävdar Leo Börjesson som spelar huvudrollen Adam i filmen.

Filmerna ingår i Re:ageraprojektet, ett sätt att få gymnasieungdomar att tänka till och genom kunskap skapa ett bättre klimat i skolan och på sociala medier. Sedan fortsätter Anja Persson med ett Quiz, en lekfull historielektion i samhällets gradvisa tillvänjning till rättvisa för hbtq-personer genom ändrad lagstiftning.

 


Klipp ur kortfilmen Anywhere but here, gjord av elever på Film- och musikgymnasiet.

 

Känsliga samtal på Noaks Ark och RFSL som delar lokal hos Sensus. I cirka 70 länder är homosexuella relationer förbjudna. Det driver HIV-smitta när homosexuella män smyger sig till snabbt och osäkert sex. Trots att det finns bra mediciner, gratis i Sverige – är fördomarna starka. Noaks Ark stöttar just HIV-positiva sedan epidemin nådde Sverige på 1980-talet.

Samtal och föreläsningar är i mycket grunden till Norrköping Pride genom åren. Frågan Vad är internaliserad homofobi? lockar många att lyssna till samtalet med psykoterapeuterna Björn Malmqvist och Ina Nyberg Gruffman.

Björn Malmqvist startar på en grundläggande nivå när beskriver hur känslornas hemvist är amygdala, en av hjärnans äldsta delar. Att amygdala också kallas reptilhjärnan ger en vink om hur viktiga känslor är för individens och artens överlevnad.

– När vi träffar på något främmande så ska vi bli rädda, understryker Björn Malmqvist som menar att det därför är viktigt med kunskap, så att vi inte blir rädda och tar avstånd i onödan.

Den som är traumatiserad under sin uppväxt kan ta över andras normer, internalisera, och då utveckla ett självskadande mönster, upprepa negativa handlingar.

– Vi kan känna ångest och rädsla i ofarliga situationer, det hindrar oss från att göra det vi vill i livet, säger Ina Nyberg Gruffman och många huvuden nickar bekräftande.

– Vi måste ta bort ”vi och dom”-pratet, säger någon i publiken.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

PARADEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NEDLAG – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NORRKÖPING PRIDE

1–2–3 maj 2015

LÄNKAR
Norrköping Pride hemsida Facebook
Byrån mot Diskriminering hemsida Facebook Re:agera filmlista
Galleri Kronan hemsida Facebook
Noaks Ark hemsida
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook
Årets Pridefestival granskar aktivismen reportage Kultursidan.nu 10/4 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.