• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stern-släktingar donerar konstverk

Undertecknar avtalet
Avtalet undertecknas. Borgmästare Louise Malmström tar emot makarna Bermans gåva till Norrköpings kommun.

 

Hyllar modevaruhusets grundare

 

Måndagen den 25 maj beslutade Norrköpings Kommunfullmäktige att acceptera en donation av ett offentligt konstverk. Beslutet var enhälligt men det kom ändå en fråga från miljöpartisten Mia Sköld om vilka kostnader som kommunen tog på sig genom att ta över skötselansvaret. Svaret på den frågan blev, vilket också förklarades av chefen för Norrköpings Konstmuseum Helena Persson, att man inte vet något eftersom man inte vet hur konstverket kommer att utformas.

Donatorer av detta konstverk är makarna Berman som fanns på plats vid sammanträdet och som också undertecknade avtalet tillsammans med borgmästaren Louise Malmström.

Konstverket som Norrköpings Kommun nu tackar och tar emot kommer att skapas av konstnären Maria Miesenberger och det är faktiskt så att donatorerna på min förfrågan inte vet hur det kommer att utformas! Konstnären kommer nu att arbeta fram ett förslag.

Makarna Thomas och Catharina Berman vill med denna gåva uppmärksamma Thomas Bermans morfar som var Mauritz Stern. Mauritz kom till Norrköping i början av 1900-talet, som en fattig invandrare, och han lyckades tillsammans med sin bror bygga upp modevaruhuset Sterns som blev ett av Sveriges största modevaruhus med över 200 anställda. Men även Thomas föräldrar var verksamma i Sterns och donatorerna Thomas och Catharina vill med donationen även hedra dessa.

Makarna, som numera är bosatta utomlands, var på plats vid sammanträdet och lämnade en muntlig motivering av gåvan. Avsikten är nu att konstverket skall placeras på den nyligen ombyggda Kristinaskolans gård och vara klar i september 2016 när Konstmuseet firar 70 år vid Kristinaplatsen.

Konstnären Maria Miesenberger är en internationellt etablerad konstnär som har ett stort antal skulpturer på olika offentliga platser som Telenors huvudkontor i Oslo, engelska parken i Varberg och konsthallen Artipelag i Stockholm. Hon finns också redan nu i Konstmuseets samlingar.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Maria Miesenberger Wikipedia
Sterns modevaruhus NT

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.