• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bild- och Formeleverna lär sig att ”se”

Bild och Form
Lättvingad typ. De Geergymnasiets Bild- och Formelever håller Vårsalong på Konstforum denna vecka.

 

Levande och läcker mångfald på Konstforum

 

De Geergymnasiets Bild- och Formelever håller Vårsalong. Trängseln är stor på Konstforum, med konstens grundläggande tekniker i varje vrå. Porträtt och formspråk, olika material. Skaparlusten sprakar.

– Utbildningen handlar om att lära sig se i teckning, form och färg och att vidga sina begrepp om ”Konst” och ”Konstsyn”. Vi försöker också lära eleven att reflektera och analysera om sina egna bilder / former och andras, förklarar läraren Marie Liljegren Kreuger.

 

Bild- och Form, åk 3, De Geer 2015
Människans mått. Ett återkommande motiv i konsten.

 

Även om de tre årskurserna har fördelat rummen emellan sig märks det hur vissa moment återkommer, fördjupas och utvecklas, förs vidare under utbildningens gång. Trappan upp fylls av tvåorna som visar hur långt de nått i krokin, något som möter ettornas första försök i den konsten med kol på papper i entrérummet.

Människan är i centrum för konsten och därmed också i utbildningen. Collageteknik med kontrastfärger, blyertsteckningar, måleri, akvarell, skulptur används i vårt eviga gestaltande av oss själva.

Det blir tydligt hur det estetiska programmet ger en stadig grund när moment efter moment betas av och här redovisas: tiden då de arbetade kring händer, de skissade på papper men också gjorde skulpturer. Då räcker det inte med en hand, nej massverkan med nära nog ett dussin händer i en fönsternisch är en kvalitet i sig.

Detta upprepas med grafik, tygtryck och glas, mångfalden blir levande och läcker. Skulpturer, i ståltråd och papper, ger spänning till utställningen.

 

Anna Zimmerman, Bild- och Form, De Geer 2015
Experimentellt akvarellmåleri av Anna Zimmerman.

 

I Studion delar tvåornas fotografikurs rum med Anna Zimmerman som går sista årskursen. Där visar hon sina verk i skulptur och måleri som hon gjort i en ny valbar kurs, Måleri och skulptur 3

– Den är inriktad mot att mer hitta in i sig själv eller hitta sig själv i måleri och skulptur. En bra kurs för dem som tänker söka vidare till olika konstskolor och sedan konsthögskola, berättar Marie Liljegren Kreuger.

I höstas mötte eleverna konstnären Bengt Johansson som visade hur han arbetar, varpå de fick pröva hans metod och sedan experimentera sig fram till ett eget måleri. När våren kom gick de vidare med skulptur, där de fick utgå från valfri skulptör, som de forskade kring och tog intryck av för ett eget skulpturprojekt. Båda projekten redovisades även muntligt och skriftligt. I kursen ingår även att eleverna går på konstutställningar och reflekterar över vad de ser, analyserar och skriver recensioner.

Konstutställningar ser förstås alla elever. Varje år besöker Bild- och Formeleverna Stockholm då de besöker konstskolor och Konsthögskolan.

– I år har vi besökt Moderna museet och Konstfacks Vårutställning. Från och med i år åker vi med alla Bild- och Formelever, förut tog vi bara andra och tredje årskursen.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren

ÅK 1 – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ÅK 2 – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ÅK 3 – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ANNA ZIMMERMAN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTFORUM Norrköping

23 – 29 maj 2015 kl 12–16
Vårsalong

De Geergymnasiets Bild- och formelever

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida Facebook
Konstforum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.