• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tuffa Arch Enemys growlande Alissa (recension)

Arch Enemy
Energileverantörer. Arch Enemy fyllde natten med hård metal.

 

 Viktigt hårdrocksband ur genusperspektiv

 

När Arch Enemy äntrar Juno-scenen på Bråvalla är det drygt 13-14 år sedan jag såg dem senast, den gången i Teaterladan på Hultsfredsfestivalen. Då hade jag ingen aning om vad som väntade, denna gången är jag mer förberedd. Men de lyckas banne mig fortfarande överraska positivt.

Den gången var det deras förra sångerska Angela Gossow som slog mig med häpnad, vilket inte brukar vara ovanligt om man inte hört något av dem innan. Nu är det främst av energin de levererar, trots ett inte helt perfekt ljud och en något seg och kylslagen publik.

 

Arch Enemy
Growlar som en hel tjej. Alissa White-Gluz.

 

De är hårda och tuffa på scen, givetvis, men det märks tydligt att de älskar sin publik och sitt jobb. När spelningen är över och städljuset tänds kommer de ut och tackar sin publik och delar ut souvenirer. Trummisen tar ett kort på övriga bandet med publiken i bakgrunden, en nu given tradition på deras spelningar.

Alissa White-Gluz, som är deras nya sångerska sedan ett år tillbaka gör ett storstilat framförande med stor scennärvaro. Hon passar bandet och hanterar deras äldre låtar väl. Men jag och min kollega från Festivalphoto.net gillar nog ändå bäst att se hur många, särskilt yngre kvinnor som inte tillhör death metal, som stannar upp och gapar av förvåning.

Arch Enemy är ett viktigt band i hela hårdrocks-genren ur ett genusperspektiv, just för att de verkligen kan inspirera kvinnor att ta för sig och våga sjunga growl, traditionellt en killgrej. Det är när den första förvåningen lagt sig som man inser att det inte finns någon manlig eller kvinnlig growl. Det finns bara growl.

Growl är growl, så kör på om du gillar det! Precis som livet i övrigt ska vara.

Text och foto: Samuel Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Arch Enemy

BRÅVALLA FESTIVAL Norrköping

25/26 juni 2015
Scen: Luna 00.00
Arch Enemy

LÄNKAR
Arch Enemy hemsida Facebook
Bråvalla festival hemsida Facebook
Festivalphoto.net hemsida

BRÅVALLA – FREDAG 26 JUNI
Färgglad punk på riktigt recension Kultursidan.nu 27/6 2015
Winnerbäcks eld brinner stilla och stark recension Kultursidan.nu 27/6 2015
Världsstjärnan Robbie Williams recension Kultursidan.nu 27/6 2015

BRÅVALLA – TORSDAG 25 JUNI
Danko Jones is fucking Rock ‘n’ Roll! recension Kultursidan.nu 26/6 2015
De fyra coola syskonen Sierota recension Kultursidan.nu 26/6 2015 (Echosmith)
The Districts hårda 1900-talspop recension Kultursidan.nu 26/6 2015
Osäkrade minnen från Bråvalla dag 1 recension Kultursidan.nu 26/6 2015 (A Day To Remember)
Sonic Surf City i sinnessjukt tempo recension Kultursidan.nu 25/5 2015

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Nu du Bråvalla. Nu kör vi! reportage Kultursidan.nu 25/6 2015
Planera för Bråvallafestival i tio år till krönika Kultursidan.nu 24/6 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.