• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nu du Bråvalla. Nu kör vi!

Nu börjar Bråvalla!
Igår skingrades molnen ovanför Bråvalla. De första festivalbesökarna, camparna anlände.

 

Trevligt att ett Norrköpingsband inleder

 

Förväntan råder. Nyss var det en dag kvar och mängder av besökare hade redan anlänt till festivalområdet. Folk kom släpandes på brassestolar och kärror med alldeles för mycket öl. Festliga hattar och batikade tröjor finns vart man än vänder ögonen.

Norrköping håller andan. Några försigkomna lokalbor har släpat ut grillar till grinden och säljer korv längs promenadvägen på Finspångsvägen. Andra går och oroar sig för att ungdomar kommer att kissa på deras pioner.

Redan på ondsdagseftermiddagen var det omöjligt att cykla mot stan på cykelvägen. Spårvagnarna spydde ut sin last av ivriga festivalbesökare med jämna mellanrum.

Pizzerian som förra året skänkte bort sina rätter för 50 kronor styck har insett sitt misstag och tillfälligt höjt med en tjuga. De säljer ändå så mycket de hinner baka. Det unnar jag dem, festivalområdets mat verkade inte särskilt prisvärd förra året.

 

IMG_1177
Lämmeltåg. Spårvagnarna går inte hela vägen fram.

 

Men i år ska det gå att betala, sägs det. Och systemet med laddade armband är ju jättesmart, när det funkar. Liksom systemet med pant på flergångsmuggar. Och i år är det också pant på soporna. Det är ett system som Öland Roots har använt sig av i flera år med stor framgång. Bra också att man redan nu planerat att återvinna tält som lämnas kvar.

Stadens två största nattklubbar annonserade om att de hade ”festivalöppet” till 05:00 i natt. Men det, kära ungdomar, var en riktigt dålig idé. Det är nu det gäller! Och det gällde att vara ute i god tid när portarna öppnas kl 12. Köerna är garanterade att bli långa. Har man inget festivalarmband redan får man stå i en mastodontkö. Sen ska alla väskor genomsökas efter otillåtna tillbehör vid passage till festivalområdet.

Redan kl 13 smäller det! Då inleder Sonic Surf City på på Juno-scenen. Det kan vara festivalens höjdpunkt redan vid dess början. Alla som var närvarande när de nästan rev Saliga Munken den 8 januari kan intyga att det är sant. Och alla tusentals japaner på turnén dessförinnan. Finns det någon tvekan om att de kommer att hålla för den stora scenen? Nej. Trevligt också att Scorpio håller fast vid traditionen att ett norrköpingsband inleder festivalen.

Vädret lovar att bli lite bättre än förra året. Inget åskväder är (tack och lov) förutspått, men några regnskurar kommer vi nog inte undan. Men det myckna och nyliga regnandet gör att marken redan är vattensjuk. Fast lervälling är, å andra sidan, en tradition som går tillbaks ända till Woodstockfestivalen. Stövlar eller sandaler rekommenderas. Jag kommer att låta det kippa mellan tårna.

 

IMG_1162
Tältåtervinning. De tält som lämnas kvar rengörs och skänks till behövande.

 

Vi är en grupp på 3 skribenter och 2 fotografer som kommer att försöka rapportera så snabbt och vackert som möjligt för Kultursidan.nu. Själv kommer jag att vara på flera platser samtidigt och inte ha tid att äta lunch. Precis som en vanlig festivalbesökare med andra ord.

Idag hoppas jag hinna med SSC (som sagt) och The Districts (14:00 – 15:00), A Day To Remember (18:00 – 19:00), Danko Jones (21:15 – 22:30), Sheppard (22:30 – 23:45) och Arch Enemy (00:00 – 01:30). Eventuellt försöker jag klämma in Angel Haze, Parkway Drive, Millencolin, Lamb Of God, In Flames och Deadmou5 också (men det innebär viss personlighetsklyvning).

Det börjar pirra så smått i maggropen. Fram till idag har det bara känts i övre magmunnen. Då kör vi då!

Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BRÅVALLA Norrköping

25–27 juni 2015
Bråvalla festival

LÄNKAR
Bråvalla festival hemsida Facebook
Planera för Bråvallafestival i tio år till krönika Kultursidan.nu 24/6 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.