• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En vacker dag med unga röster för äldre (recension)

En vacker dag
En vacker dag på äldreboendet. Dit kom tre ungdomar som spelade sin sommarlätta musikal En vacker dag.

 

Mjuka leenden bosätter sig i gamla kinder

 

– Vad är klockan?
– Elva.
– Bara elva?

En femtonåring med sena vanor kontrasterar mot rutinerna på ett äldreboende. Å andra sidan är det nog knappast främmande för dem som levt ett långt liv. Det är de gamla som är målgruppen för sommarlätta musikalen En vacker dag som ska turnera på främst äldreboenden i sommar.

Tre ungdomar står på scenen, Marcus Fyrberg, 21, Maja Dusén, 15, och Alva Turdén, 13. De fann varandra på en större scen och en större musikal, Östgötateaterns Sound of Music, där flickorna spelade två av syskonen von Trapp. Nu har de legat i hårdträning med sitt eget projekt.

Intrigen är tunn som spindelväv, upphängd på en tråd av kända melodier av äldre märke. En dag då tre syskon är ensamma hemma. Storebror känner ansvaret tynga (Trubbel av Olle Adolphsson), Alva saknar pappa (Evert Taubes Brev från Lillan) och Maja tar fram gitarren (Första gången av Magnus Uggla).

Titelns ord En vacker dag är ett återkommande tema. En vacker dag är svaret på frågorna om framtiden, om att få cykla utan cykelhjälm, om att bli kär, om att bli stor. Ja vem vet vad som händer en vacker dag.

 

Maja Dusén, Marcus Fyrberg och Alva Turdén.
Barfota utan strumpor och skor. Maja Dusén, Marcus Fyrberg och Alva Turdén sjunger Mats Paulsons somriga sång.    

 

Jag ser föreställningen två gånger om på en och samma dag. Först på äldreboendet Ekhöjden, 20 i publiken är ganska lagom så alla kommer åt att se. Publiken är tyst men ögonen följer de rara syskonen som sjunger och dansar. Med Lasse Berghagens En kväll i juni kommer ett genombrott som märks i hela rummet. En kvinna som dittills suttit hopsjunken lyfter nu huvudet och sjunger med, inte så jag hör men tonerna sjunger i henne.

Eftermiddagens föreställning på den upphöjda scenen i Borgmästaregårdens aula möter en nästan dubbelt så stor publik. Flera är med på noterna från början och snart kommer första applåderna, det blir fler. Också här sjunger någon med, kanske två rentav, och mjuka leenden bosätter sig i gamla kinder. De unga artisterna spelar också ut lite mer när utrymmet är större.

Det hela utspelas hemma i köket. Scenografin är enklast möjliga, ett bord och två stolar. Den tredje stolen är målad på kulissen. Där breder köket ut sig, ett djupperspektiv med spis och köksskåp på sidorna. Med många detaljer, som blommor och hängande diskborstar, stilen utnyttjar konturer och kulörer. Utanför fönstret är det grönt och somrigt, en hage och skog, alléträd närmast huset, naturen ger ett realistiskt intryck, men så har Elena Petersson ägnat sig mycket åt landskapsmåleri i sitt konstnärskap.

 

 

Maja Dusén och Alva Turdén.
Finstämt. Maja Dusén tar fram gitarren när hon tolkar Magnus Ugglas låt Första gången.

 

Det låter väldigt bra om alla tre, var för sig och tillsammans. Soloinsatser växlar om med två- och trefaldig stämsång i lekfulla iscensättningar, djärvast är ett Astrid Lindgren/Georg Riedel-medley men det går hem. Bäst låter det om Maja Dusén som har en personlig röst med brett och skarvlöst register. Hon är redan mer än ett löfte.

Marcus Fyrberg är som klippt och skuren för rollen som snäll storebror. Det är också han som skapat koreografierna, som omväxlande är lekfulla och showiga. Rösten bär ut tonerna och han hittar nyanser. Det märks förstås att han är den med störst erfarenhet, fint av honom att hellre lyfta de andra än framhäva sig själv. Ja det skulle vara Världens bästa Karlsson förstås, som är undantaget från den regeln.

Trots att Alva Turdén är 13 år så hanterar hon den betydligt yngre lillasysterrollen bra. Röstmässigt har även hon erfarenhet och jag hör att här finns ännu mer under utveckling.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

PÅ TURNÉ Norrköping

Sommaren 2015
En vacker dag

Av och med: Marcus Fyrberg, Maja Dusén och Alva Turdén
Scenografimålning: Elena Petersson

ÖPPNA FÖRESTÄLLNINGAR
11 juli Wikbolandsmarken (sångprogram)
15 juli Gubbens trädgård

LÄNKAR
Maja och Alva ska göra sommaren vacker reportage Kultursidan.nu 7/7 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to En vacker dag med unga röster för äldre (recension)

  1. Pingback: Se mig – tonårstrubbel i uppkopplad tid (recension) | KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Sommarens teaterkarta ritas om 2015 - KULTURSIDAN.nu