• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Brukskeramik på Lilla kanalmagasinet

Ann-Cathrine Karlsson
Somrig keramik. Ljust med blå stänk och flikar dukar Ann-Catherine Karlsson upp i Lilla kanalmagasinet.

 

Hållbart stengods med somrig elegans

 

Keramikern Ann-Catherine Karlsson har flyttat några mil söderut under en veckas tid. Skålar, bägare och vaser i ljust stengods dukas upp i Lilla kanalmagasinets rustika miljö i Söderköping. Det är klassisk brukskeramik med hållbar elegans.

En trappa upp, ovanför den första av kanalhamnens många glassbarer, fylls Lilla kanalmagasinets två rum av konst- och hantverksutställningar. De som ställer ut hyr in sig för en vecka eller kanske längre tid under säsongen, det ger omväxling.

En av veckans utställare, de är flera stycken, är keramikern Ann-Catherine Karlsson från Norrköping, där hon har en verkstad på Skolgatan. Här fyller hon småbord, långbord och bänk med klassisk brukskeramik med hållbar elegans, samt några objekt. På väggarna svingar en och annan båge, måskontur.

Det ljusa stengodset (och några verk i lera) ger ett somrigt intryck. De är mer eller mindre täckta av glasyr, vit engobe, gärna smyckad med blått, grönt eller svart, med lätt hand. Hon visar upp utsidan av en skål, färgen är pålagd, som lite förstrött, inte för lite och inte för mycket.

– Jag vill göra användbara saker, säger Ann-Catherine Karlsson som fastnade för keramik när hon gick sin första kurs på ABF för många år sedan. Därpå följde en ettårig ”stora kursen” för keramikern och konstnären Kåge Olsson, just nu aktuell i BlandArts utställning i Galleri Rådhuset.

– Han var här och tittade in, berättar hon och låter förstå att läraren var nöjd med sin forna elev.

Ann-Catherine Karlsson sjunger förstås den hantverksmässigt gjorda keramikens lov. Det är praktiskt och hållbart på samma sätt som en industriellt tillverkad mugg från Höganäs. Det är hållbart, går att diska i maskin.

– Keramik är retro igen. Inte som på 1970-talet men i alla fall.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LILLA KANALMAGASINET Söderköping

6 – 12 juli 2015
Ann-Catherine Karlsson

Keramik

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.