• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Prisat dokumentärfoto visar oss världen

Åsa Sjöström Vackra kvinnor
Tidlös skönhet. Fotografen Åsa Sjöström får Dokumentärfotopriset för sin förmåga att lyfta fram vardagen i sina bilder.

 

”Den sociala känslan är det viktiga”

 

Tre pristagare och en eldsjäl. November är prisutdelningarnas månad på Arbetets museum, igår var det dags för ”Dokumentärfotopriset”. Årets mottagare berättar om världen, den som är långt borta och den som är nära.

”Det är den sociala känslan som är det viktiga.” Det kunde inte museichefen Niklas Cserhalmi betona nog tydligt när ”Dokumentärfotopriset” delades ut på Arbetets i går fredag. Bakom priset, i år för 15:e gången, står huvudmännen för Arbetets Museum, juryns medlemmar hämtas från KF, LO, Sensus, ABF samt tidskriften Dagens Arbete och från museet.

 

Maja Daniels, Per-Anders Pettersson, Åsa Sjöström och Jan Nordström
Pristagare. Maja Daniels, Per-Anders Pettersson, Åsa Sjöström och Jan Nordström.

 

I år belönades fotograferna Åsa Sjöström, Maja Daniels och Per-Anders Pettersson. För andra året i rad så delades också ett ”Eldsjälspris” ut, till Jan Nordström.

Jurymedlemmen Göran Widerberg, från tidskriften Dagens Arbete, presenterar alla pristagarna med en lång beskrivning av deras olika karriärer från grundskolan till dagens datum. Man ser ibland att pristagarna något förvånat nickar igenkännande till minnet när Göran berättar. Som åhörare blir man nästan familjär med dessa. Görans grävande i de fyra fotografernas liv och bakgrund är i sig en upplevelse.

Prisutdelningen kopplas varje år till ett seminarium där pristagarna under 35-45 minuter vardera får berätta om sina projekt och bakgrunder. En beskrivning som inte enbart är teknisk fotografi utan snarare en beskrivning av världen ur olika perspektiv.

Tyvärr har det inte blivit känt hos oss norrköpingsbor att man vid denna seminariedag kan få en lektion i nutidshistoria. I år hade dessutom Gamleby Folkhögskola valt att inte komma med sina fotoelever så vi var en begränsad skara som fick höra på spännande beskrivningar i rymliga Laxholmskällaren.

 

Maja Daniels – Älvdalen
Älvdalen är något speciellt. Det fångar Maja Daniels i sina bilder.

 

Åsa Sjöström har rest till Europas fattigaste land Moldavien. Hon har även besökt Ghana i Afrika och slutligen porträtterat kvinnor och barn i Sverige som vistats på Secret Camps, där hon inte kan berätta var bilderna är tagna. Åsa Sjöström fick priset på för, bland annat, sin förmåga att lyfta fram vardagen som den ser ut.

Maja Daniels har sitt ursprung i Älvdalen men ville resa runt i världen och lära sig språk. Nu arbetar hon med Älvdalenmål men förstår knappt något. Maja som numera är bosatt i London har jobbat med projekt med häxor och tvillingar. Motiveringen för priset till Maja Danels är bland annat att hon ”skapar känslor med ljusets kraft”.

 

Per-Anders Pettersson – Kåkstad
Kåkstad. Per-Anders Pettersson har sett det mesta under sina resor.

 

Per-Anders Pettersson är den utan tvekan meste fotoveteranen. Han har varit utanför Sverige i 25 år och verkat i London, New York, Paris och på senare år i S:t Johannesburg. Per-Anders har fått priset för boken Rainbow Transit och sina reportage från den afrikanska kontinenten.

När Per-Anders berättar är det inte bara foton man studerar utan det är en beskrivning av läget i världen. Han har följt Nelson Mandela, varit krigsfotograf i Sarajevo, fotat Gulf-kriget och jobbat i Kambodja.

Per-Anders visar i sina bilder både ett ”gammalt” och ett ”nytt” Sydafrika. Ytterligare en bok är planeras komma första kvartalet 2016.

”Eldsjälspriset” som nu delades ut för andra året i rad gick till Jan Nordström ”för sitt kreativa arbete med att ständigt fånga kärleken med sin kamera, målningar eller skrivande.”

Priset till dagens bästa presentation måste tilldelas Jan Nordström. Från att vara en framgångsrik målvakt i Kalmar FF, via anorexia, livskriser och stöd från psykoterapeut och andra så har Jan nu producerat 11 böcker och reser runt och håller föredrag. I boken Tillsammansheten återkommer Jan till sitt Kalmar FF.

 

Jan Nordström med självporträtt
Allkonstnär. Jan Nordström med självporträtt.

 

Det är synd att dessa prisutdelningar inte uppfattas som intressanta av andra än fotografer. Årets pristagare visar tydligt att ”Dokumentärfotopriset” håller en hög kvalitet och är värt att ta på allvar. Pristagarna beskriver hur världen ser ut, med olika och unika vinklar.

Prissumman är på 20.000 kronor vardera.

På tisdag, den 10 november, är det dags för nästa prisutdelning på Arbetets museum – ”EWK-priset”.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

6 november 2015

Dokumentärfotopriset
Mottagare: Åsa Sjögren, Maja Daniels och Per-Anders Pettersson

Eldsjälpriset
Mottagare: Jan Nordström

Jury
Michael Hagström, KF, Börje Söderström, LO, Andreas Bylund, Sensus, Marianne Högmark, ABF, Göran Widerberg, tidskriften Dagens Arbete, samt Johanna Haverlind och Anneli Egelin Tärning. Arbetets Museum

LÄNKAR
Åsa Sjöström hemsida
Maja Daniels hemsida
Per-Anders Pettersson hemsida
Jan Nordström hemsida
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Prisat dokumentärfoto visar oss världen

  1. Pingback: African Catwalk på Arbetets museum (recension) – KULTURSIDAN.nu