• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Julmys med Miskovsky och Moraeus (recension)

Moraeus och Miskovsky
Kurbits. Kalle Moraeus bytte instrument i flygande fläng, den här gitarren är vackert smyckad. Lisa Miskovsky tar i när hon inleder konsertens lite rockigare avdelningen.

 

Kalles jul med glitter i luften

 

Första advent står runt hörnet och julkänslorna tar vid. En alldeles utmärkt fredagskväll att plocka fram vår omtyckta mysfarbror Kalle Moraeus ur tv-rutan och placera honom på Flygelns scen i Norrköping. Tillsammans med sin fina vän och själsfrände, Lisa Miskovsky fick vi uppleva en utmärkt duo, ackompanjerade av duktiga och välklädda musiker i Hej Kalle-bandet.

– Ikväll kommer ni få höra julmusik, men inte bara, inleder Moraeus. På scenen ser vi ett flertal instrument som står prydligt uppställda. Under kvällen sker smidiga och diskreta byten mellan diverse blås- och stränginstrument, allteftersom låtar och genrer varierar, rock, klassiskt, country och vackra toner.

– Vi får inte glömma det julen egentligen handlar om. För mig är det julklapparna, uttrycker Moraeus och möts av publikens avslappnande skratt.

 

Julmys med Moskovsky och Moraeus
Låtsnickare. Basisten Johan Granström.

 

Mellan låtarna slår sig duon ner i den vackra soffa som står placerad till vänster på scenen. Lisa lägger den tjocka filten över sig och tillsammans med Kalle diskuterar de båda sina privata tankar om julen. Alltifrån hur man hanterar stressen, till hur deras egna traditioner ser ut. Kalle köper sina julklappar dagen innan julafton, medan Lisa tycker att man kan göra sina julklappar själv. Vuxenpyssel och gemenskap.

Run Run Ruldof gör det svårt för den klappande publiken att sitta still. Att ett flertal stolar står tomma i lokalen är snart bortglömt, då publiken som består av mestadels den äldre generationen ger ett bra gensvar till dessa duktiga musiker. De applåderar, jublar, visslar och till och med stampar i golvet för att visa sin uppskattning av kvällen.

Något annat som uppskattades denna julkonsert är ljussättningen. Stora lampor i en båge dekorerade scenen. Ljuseffekterna gav det fokus och de känslor man vill uppnå en kväll som denna.

– Julen ska vara exakt som den alltid varit. Gud nåde den som ställer granen på ett annat ställe, tycker Moraeus som gärna håller fast vid sina traditioner. Lisa berättar om sin stora uppskattning till julen på amerikanskt vis, där man har mycket av allt.

 

Julmys med Moskovsky och Moraeus
Placering. Lisa Miskovsky sitter kvar i soffan och sjunger, Kalle Moraeus går in i orkesterns skuggor. Ljusbågen över scenen.

 

Visst fick vi mycket av allt även denna kväll. Moraeus kastade upp glitter i luften likt en klassisk Disneyfilm. ”Kalles jul” skulle man skämtsamt kunna säga.

Självklart fick vi även höra både Lisa Miskovskys hitlåt Lady Stardust, likaväl som Kalle Moraeus hit Underbart.

– Björn och Benny har också haft tur, inleder Moraeus skämtsamt när han berättar om låten Beatrice, som de två ABBA-medlemmarna skrev till honom 1991.

– Den ska sjungas av en gammal man och det är jag ju nu, fortsatte han för att sedan spela upp dess vackra toner.

Sammanfattningsvis upplever jag att konserten blev allt bättre ju mer in i programmet vi fördes. En utmärkt duo, som kändes en aning stel ifrån början, slappnade snart av och bjöd på en riktigt trevlig kväll med skratt, julmys och ett gäng proffsiga musiker. Precis så som jag förväntat mig.

© Text: Josefina Dernsjö
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FLYGELN Norrköping

27 november 2015
Jul

Lisa Miskovsky och Kalle Moraeus
Hej Kalle-bandet
Konsert

LÄNKAR
Lisa Miskovsky info Facebook
Kalle Moraeus hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.