• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

David Swärd släppte cd på Harlekinen

Ivo Nilsson
Turbulence II. Ivo Nilsson spelar långa utdragna toner på trombonen. Det överensstämmer väl med vindkraftverkets stilla klipp med rotorbladen.

 

5/16-delstakt och ingen takt alls

 

Konsert med cd på köpet. Norrköpingskompositören David Swärds vindprojekt har äntligen landat, konserten Breath of Life i fyra satser för trombon och slagverk finns på skiva. Musikerduon Axelsson & Nilsson framförde två av styckena, Turbulence I och Turbulence II, i Harlekinen, Konstmuseets aula i lördags.

Skivan har tagit lång tid på sig, nästan 10 år. David Swärd minns starten på samarbetet i Kalv, nutidsmusikens Mekka i Västergötland år 2006. Inte bara han och musikerna Jonny Axelsson och Ivo Nilsson träffades, dit kom en vindkraftsforskare också som höll ett föredrag om hur turbulens uppstår och hur det påverkar vindkraftverk. Det ena ledde till det andra och kul var det.

David Swärd läste in sig på vind och vindkraftverk och kom på att han ville använda vindforskardata i sitt komponerande.

Duon Axelsson och Nilsson spelar Turbulence I, som inleder skivan men som är det som skrivits allra sist. Det inleds med en attack på vibrafonen (som xylofon fast metall i stället för trä och med vertikala resonansrör). Trombonen smattrar. Jonny Axelsson svingar dubbla trumstockar och skapar höga metalliska klanger medan Ivo Nilssons dova toner flapprar.

De lyssnar in varandra (efteråt ser jag att taktvärdet ligger på 5/16-delar), inte så att de spelar samtidigt – gud förbjude. Mera som en vindil som blåser förbi och först puffar på den ene och ögonblicket efter puffar till den andra, sådär en 16-delsnot senare. Så småningom går den smattrande trombonen över i glissandon, låga och höga. Satsen avslutas i en utdragen ton.

 

Jonny Axelsson, David Swärd och Ivo Nilsson
Målgång. Jonny Axelsson, David Swärd och Ivo Nilsson släpper en skiva som tagit nästan tio år.

 

När jag lyssnar minns jag intervjun jag gjorde för Norrköpings Tidningars kultursida när David Swärd just hade fått arbetsstipendium av Kulturrådet. Han lät då förstå att klassisk inspiration är ett passerat stadium, som kompositör hämtade han fakta utifrån och omvandlade detta till musik. Det handlade om vindhastighet och riktning på olika mätpunkter någonstans i fjällvärlden. (Det blev till stycket Windstep som är nummer tre på skivan).

Inför publiken i Harlekinen medger han nu att där krävs en viss tonsättarkompetens. Men först berättar han hur svårt det var att få de där siffrorna.

– Det var ju så hemligt. Vi fick bedyra att vi inte skulle sprida det till andra vindkraftsintressenter. Jag skulle ju bara skriva musik.

– Vi fick data med vindhastigheter och karta. Till Onshore tänkte jag mig två vandrare som går i en åtta.

Jaha, en åtta, det låter ju enkelt, om jag inte försöker förstå. Vindhastigheterna bantades från 150 till 70, det vill säga att forskaren inte nöjde sig med meter per sekund utan var tio gånger så noggrann medan David slakade lite på linan.

– Många olika hastigheter har jag samlat till kluster. Jag vill skapa liv, det handlar ju om musik. Jag vill vara med i skapandet, inte överföra kliniskt, sade David Swärd.

Inte heller musiker kan överföra noter kliniskt. Jonny Axelsson upplyste att en vanlig jazzlåt varierar uppemot 20 procent i ett tempo som ändå upplevs helt stadigt. ”Det handlar om mellanrummen.”

– Det är en organisk struktur, det är roligt att spela, tillade Ivo Nilsson om Breath of Life.

 

Jonny Axelsson
Plåtar. Jonny Axelsson spelar på de hängande plåtarna med gong-ljud. Närmast syns vibrafonen.

 

Turbulence II skrev som en duett att följa solostycket Windstep. Om jag såg rätt på det slitna arket på notstället saknar Turbulence II taktangivelse helt. Det lät så i alla fall. Långsamma toner på Ivo Nilssons trombon, ibland med smatter. Jonny Axelsson använde hela sitt batteri, slog på koskällor (nästan koskällor), trummor, vibrafonen och de långsamt klingande plåtarna. De är fantastiskt skickliga musiker, samspelta.

Till det här stycket projiceras en film bakom musikerna. Klippande rotorblad, höga ben. En poetisk vindkraftsfantasi filmad vid Utgrund i Kalmar sund av Frans Krook och Jonny Axelsson. Det passar perfekt till Turbulence II (fast Jonny hävdar att den kan ses till vilket stycke som helst). Också den filmen finns med på cd:n.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HARLEKINEN, KONSTMUSEET Norrköping

21 november 2015
Breath of Life
Axelsson & Nilsson duo

Konsert/Skivrelease

PROGRAM
David Swärd Turbulence I och II ur Breath of Life

MUSIKER
Jonny Axelsson, slagverk
Ivo Nilsson, trombon

CD

Breath of Life
Turbulence I
Onshore
Windstep
Turbulence II

LÄNKAR
David Swärd hemsida
Jonny Axelsson hemsida
Ivo Nilsson hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to David Swärd släppte cd på Harlekinen

  1. Pingback: MA uruppförde Swärds Lightship 11/5/55 (recension) – KULTURSIDAN.nu