• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Disktrasan från Norrköping blev bok

Gransmyckning
Käraste disktrasa. Ett hjärta som klippts ur en designad disktrasa smyckar Stadsmuseets julgran.

 

”Vi ska hitta nya användningsområden”

 

De började prata om disktrasor och kunde inte sluta. Det blev till boken Käraste disktrasa. På torsdagskvällen släpptes den på Stadsmuseet. Det handlar ju om en uppfinning från Norrköping som blivit vardagsdesign.

Nu har det släppts ännu en bok med lokalhistorisk touch. Den heter Käraste disktrasa – historien om en svensk uppfinning och är skriven av Anna-Karin Murén och Åsa Kax Ideberg.

På torsdagskvällen var det bokrelease i Stadsmuseet i Norrköping. Museiintendenten Ann Wastesson-Jonsson ledde samtalet med de båda författarna, Anna-Karin och Åsa, och övriga i panelen: Christian Lindquist, son till disktrasans uppfinnare, Peter Lehnhardt, representant från Freudenberg som nu äger wettextillverkningen samt Erika Tubbin som är designer och som i sin kreativa gärning använt sig av bland annat disktrasor.

 

Christian Lindquist, Åsa Kax Ideberg och Ann-Karin Murén
Vevdragare. Christian Lindquist berättar hur han och brodern försökte hjälpa till när pappan uppfann disktrasan. Åsa Kax Ideberg och Ann-Karin Murén lyssnar.

 

De båda författarna, som känt varandra sedan 1990, började en kväll prata om disktrasor ur olika vinklar och sedan kunde de inte sluta. De började söka fakta om disktrasan och fick då veta att det är en svensk uppfinning – en uppfinning från Norrköping. De kontaktade arkiv och museer och slogs av hur lite dokumentation som fanns.

– Det var rena detektivarbetet, vi hittade en pusselbit här och en bit där. Vi pratade med uppfinnare Curt Lindquists båda söner, Richard och Christian och fick några pusselbitar där. Det stora arbetet sen var att foga samman alla bitarna. Men det har varit roligt och det har varit intressant att göra denna, för många helt okända, historia tillgänglig för den breda allmänheten, säger Anna-Karin Murén.

Det var år 1949 Curt Lindquist uppfinnare och vd för Nordisk Silkescellulosa med familjens hjälp kom på hur han skulle kunna överföra tvättsvampens egenskaper i en duk. Christian Lindquist minns hur fadern kallade till samling i köket i lägenheten på Hospitalsgatan. På bordet stod en köttkvarn och pappa ville ha hjälp att veva köttkvarnen. Pojkarna tyckte först att det var spännande, men de tröttnade fort. Så fick mamma veva.

– Det var också mamma som kom på namnet Wettex. Hon hade varit i London en tid och hon fick väl inspirationen därifrån. Våt textil som i en sammandragning som blev wettex. Men exakt hur namnet kom till henne, det vet jag inte, berättar Christian Lindquist.

 

Design
Klassisk design. Wettexduken har ofta ett lockande yttre, på uppdrag av tillverkaren eller som trendig vardagsvara av fristående designers.

 

Peter Lenhardt berättar om wettexdukens tillverkningsprocess. Den har vuxit något i storlek och omfång sedan den först började tillverkas. Numera är disktrasan en global produkt som säljs i 210 miljoner exemplar per år.

– Nu ska vi utveckla den vidare. Vi ska hitta nya användningsområden. Det är en mångsidig trasa och det vore roligt om den kunde flytta in i nya miljöer, säger Peter Lehnhardt.

Erika Tubbin berättar att wettexduken är väldigt populär bland konstnärer och kreatörer. Själv började hon arbeta med disktrasan år 2008 efter att ha jobbat med texter på smycken.

– Så tänkte jag att texterna kunde användas på andra material och då började jag med disktrasor. Det här är min första designade disktrasa, säger Erika Tubbin och pekar på den välkända fyrkanten med ett mönster av svarta ”snöflingor” med texten ”Visst bär det emot att köpa disktrasor när allt man vill ha är champagne”.

– Formatet är så behändigt. Konkurrensen har blivit stenhård. Och numera, när man kan screentrycka mönster på disktrasorna, har den blivit ännu mer populär i designkretsar. Så vi låter ett stycke svensk design fara ut över hela världen.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSMUSEET Norrköping

10 december 2015
Käraste disktrasa

Bok av Åsa Kax Ideberg och Ann-Karin Murén

Boksläpp med författarna Åsa Kax Ideberg och Ann-Karin Murén
samt Ann Wastesson-Jonsson, Christian Lindquist,
Peter Lehnhardt och Erika Tubbin

LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.