• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vad är en jul utan Carola i De Geerhallen (recension)

Carola
Öppnar famnen. Carola spred julens evangelium i De Geerhallen på fredagskvällen.

 

”Alla har vi inte en ängel på besök”

 

Carola firade jul i De Geerhallen i fredags kväll. Hon tände de tusen juleljusen, berättade om Jesu födelse och mindes sina kära. Men julen och Carola är större än den lilla kretsen. ”Alla har vi inte en ängel på besök” säger hon och öppnar famnen såväl för publiken som för dem som har det svårt.

I våras kom hon till konserthuset Louis de Geer i Norrköping och gav en sprakande show med sina absolut bästa hits. I fredags var hon tillbaka med en aning lugnare tempo. Det var dags för Carola – Min bästa jul.

Iklädd en glittrig långklänning och med fyra duktiga musiker ifrån både Stockholm och Uppsala inleder hon kvällen med jullåtar vi alla uppskattar. En julgran pryder scenen, likaväl som den stämningsfyllda ljussättningen. Runda lampor står rätt placerade längs med bandet och en vacker ljusridå hänger där bakom.

 

Anders Widmark och Göran Eriksson
Strålande stjärna. En ensam ljuskägla faller över kapellmästaren Anders Widmark.

 

– Tillsammans får vi fira in denna högtiden, säger Carola medan hon tänder upp ett flertal stearinljus och passande nog börjar sjunga Nu tändas tusen juleljus, för att sedan överräcka det sista ljuset till en nöjd tjej i publiken.

Carola påminner oss om Jesus födelse, denna kristna högtid. Hon berättar också om hur mäktigt det var att besöka Jesus födelseplats och att spela in en julskiva i Betlehem.

Carola tycker även att julen är en tid att minnas de vi saknar. Hon själv växte inte upp i ett kyrkligt hem, men hennes mamma tyckte ändå om att höra sin dotter sjunga gospel.

– Mamma tyckte om att fira livet. Jag sjöng Oh happy day på hennes begravning.

Carolas låt Allt kommer bli bra, mamma, följt av just Oh happy day, fick vi givetvis ta del av denna kväll. En kväll vars första del av konserten var soft och dämpad, för att in i nästa del höja ribban betydligt.

Carola är noga med att bjuda på sig själv och att få alla att känna sig delaktiga. Hennes musiker kör solon och hon ställer frågor till publiken, men det är först när hon lämnar scenen som besökarna vaknar till liv på riktigt.

Flera parkettrader bakåt i salongen tar hon sig. Carola ger sig tid att se sin sina fans på nära håll. En äldre man flyger upp ur sin stol och dansar med sin idol.  Några kramar utdelas och en känsla av kärlek sprider sig längs hennes väg genom salongen.

 

Carola – Min bästa jul
Intimt och personligt. Carola gav en stämningsfylld julkonsert som överträffade förväntningarna.

 

– Livet är inte alltid perfekt och många av oss kämpar. Vi måste ta hand om varandra. Det är julens gåva.

Carola talar om att hjälpa folk i nöd. Hon berättar om sin resa till Kos, där hon mötte flyktingar. Hon berättar också om de tio personer hon har tagit in i sitt hem.

– Vi måste ta hand om varann. Alla har vi inte en ängel på besök som Josef och Maria. Vi kanske tror att vi har allt, men det har vi inte, inleder Carola nyskrivna låten Refugee song.

– Jag har hellre ett naivt givande hjärta, än ett dött.

Trots att Carolas röst inte är helt i tipp topp denna kväll och spricker en aning ibland, så har hon en så fantastisk stämma att det knappast märks. Hon lättar upp situationen med både fniss och skratt. Publiken uppskattar verkligen hennes sätt att bjuda på sig själv.

Go tell it on the mountain, är låten som får hela salongen att resa sig upp. En mäktig upplevelse, måste jag erkänna.

En låt jag personligen uppskattade lite extra denna kväll är Make a change, som Carolas son Amadeus 17, har skrivit till sin mamma.

En stämningsfylld julkonsert med mer än jag förväntat mig. Intimt och personligt vinner hon stort på och hennes sätt att ibland smyga in andra låtar likt ett medley, känns proffsigt och passande.

Att Carola Häggkvist är en av Sveriges största artister är inte svårt att förstå. Vad är en jul utan Carola?

© Text: Josefina Dernsjö
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

11 december 2015
Min bästa jul

Carola
Arr: Live Nation

MUSIKER
Kapellmästare Anders Widmark, piano
Göran Eriksson, gitarr
Jimmy Källqvist, bas
Simon Hammarbacken, trummor och cello

LÄNKAR
Carola hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.