• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Moa-stipendiet stärker Stina von Sydow

Stina von Sydow
Överraskad. Stina von Sydow är 2015 års mottagare av Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne.

 

Från bärande röst till ögats spänning

 

Jag fick i dagarna chans att möta Stina von Sydow, skådespelare vid Östgötateatern och mottagare av 2015 års kulturstipendium till Moa Martinsons minne från Norrköpings kommun. Hon berättar att hon blev mycket hedrad och glad när hon fick veta att hon var mottagare av stipendiet.

– Det ger en skjuts för självförtroendet, säger hon och ler.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Vikmång ringde upp en dag för ett par veckor sedan, och meddelade henne skrattande glad om utmärkelsen. Hon berättar att den munterheten snabbt smittade av sig på stipendiaten.

I motiveringen till Stinas mottagande av priset nämns att hon ”har gjort sig känd för sitt känsliga och hudnära spel och sina djupa konstnärliga ambitioner.” Hon berättar att hon använder sig mycket av sig själv i sina rollgestaltningar, men också att hennes möten med andra människor och livsöden ger henne material och inspiration. Stina har också erfarenhet från helt andra yrkesområden. Förmodligen ger det material till den stora bredden i hennes repertoar, som också omnämns i motiveringen.

 

Stina von Sydow i Kärleksbrev
Långvarigt förhållande. Kärleksbrev blev en succé som bland annat spelades i två omgångar i Norrköping.

 

Östgötateaterns fasta ensemble bestod av cirka 20 personer när Stina började arbeta där. Nu är den nere i ungefär elva personer. Hon förklarar att fördelarna med att vara en fast ensemble är att man lär känna varandra och får en samhörighet och tillit till varandra. Vad som är bra med att det kommer in nya tillfälliga kollegor i de olika projekten är att de bidrar med nya perspektiv, energi och inspiration.

Stina har arbetat vid Östgötateatern sedan 1997 och är en del av teaterns fasta ensemble. Hennes väg till professionell skådespelare har dock, liksom många andra skådespelares, inte varit en raksträcka.

Stina von Sydow studerade konstvetenskap när hon, efter mycket funderande, insåg att hon ville prova en annan riktning. Hon valde då att ägna sig åt teater, som hon hade erfarenhet från sedan skoltiden. Hon var bland annat med och startade en fri amatörteatergrupp som fortfarande är verksam och med tiden har blivit professionell, 4:e teatern. Efter ett års förberedande skådespelarstudier sökte hon så till teaterhögskolan. Med sin målmedvetenhet, för det tog några ansökningstillfällen, kom hon sedan in på teaterhögskolan i Malmö.

– Efter Teaterhögskolan jobbade jag först på Riksteatern, sedan två säsonger på Helsingborgs stadsteater och med flera olika fria teatergrupper innan jag så småningom hamnade på Östgötateatern.

Stina von Sydows huvudsakliga arbete är vid teatern men hon har också medverkat i filmer. Hon menar att en stor skillnad mellan att spela för en teaterpublik och att filma är att man måste använda sig av olika kroppsliga uttryck. Från scenen måste man vara ha ett tydligt kroppsspråk och rösten måste bära över hela salongen. I film kan man nå fram med en känsla med hjälp av ett så subtilt uttryck som att spänna en muskel under ena ögat.

En annan skillnad är repetitionsarbetet. Inför en teaterföreställning bygger man tillsammans under repetitionerna ett stadigt arbete fram till premiären, medan man inför en filmsituation måste var mer omedelbar och leverera på ett närvarande sätt i stunden.

 

Stina von Sydow
Tack! Stina von Sydow tog emot stipendiet på måndagskvällen.

 

Vi skiljs åt, Stina ska gå till teatern och påbörja dagens repetitioner. Hon medverkar i produktionen av Wendy & Peter Pan, som har premiär nu på fredag 18 december. Det är en fantasifull familjeföreställning som fokuserar på Wendys berättelse och låter henne vara huvudpersonen. Stina har flera roller i föreställningen, hon spelar Wendys mor, en korkad pirat och ett förlorat barn.

Tack var stipendiesumman kommer Stina ha större möjlighet att gå kurser för att utvecklas i sin yrkesroll. Hon är väldigt glad över det eftersom man som skådespelare alltid berikas av nya intryck och på så vis behåller bredden i sin repertoar.

© Text: Ann-Sofie Engström
© Foto: Mikael Silkeberg, Ann-Charlotte Sandelin, Anders Kratz, Simon Mortensen, Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne

Motivering

Stina von Sydow har gjort sig känd för sitt känsliga och hudnära spel och sina djupa konstnärliga ambitioner. Bland hennes främsta rolltolkningar bör nämnas Elisabeth i Lars Noréns Hämndaria från 2003, med lysande recensioner i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Hon har en stor bredd i sin repertoar och har tillhört Östgötateaterns fasta ensemble sedan 1997. Under åren har hon även varit engagerad i bland annat skolteater, Ung scen/öst samt ett antal långfilmer.

Stina von Sydow har under 2015 visat vilken roll kulturen kan spela för ett öppet och tolerant samhälle. Hon har genom sitt initiativ till en stödgala för människor på flykt, skapat ett ökat engagemang för alla människors lika värde.

Kultur- och fritidsnämnden i Norrköping har förhoppningen att stipendiet kan möjliggöra ett ökat engagemang i dessa frågor, med kultur och skådespel som redskap.

2015 års stipendiesumma är 135.283 kronor.

LÄNKAR
Stina von Sydow info

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Moa-stipendiet stärker Stina von Sydow

  1. Pingback: De fick kommunens kulturstipendier 2015 – KULTURSIDAN.nu