• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De fick kommunens kulturstipendier 2015

Stipendiater
Årets kulturstipendiater. Kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström tillsammans med Johan Dalene, Stina von Sydow och Siri Frances Wibell.

 

ICA Handlarnas stöd till unga lovande förmågor

 

Johan Dalene har ännu inte hittat rätt stråke. Siri Frances Wibell strävar ständigt mot nya konstprojekt. De är två av de tre stipendiater som för Norrköpings kommuns kulturstipendium från ICA Handlarnas fond. Igår var de på plats i kommunens förvaltningshus Rosen för att ta emot stipendierna på 20.000 kronor vardera. Den tredje, cellisten Rebecka Lagman, hade förhinder och kunde inte närvara.

Kommunens stora kulturstipendium till minne av Moa Martinson, tillföll i år skådespelaren Stina von Sydow. I den intervju vi redan publicerat med Stina berättar hon om hur stipendiet kom som en glad överraskning.

– Det var oväntat, tillade hon i samband med prisutdelningen på förvaltningshuset Rosen på måndagskvällen.

– Jag kommer att ge en del av pengarna till UNHCR, till kurser och till att resa med familjen, planerar Stina von Sydow.

 

Johan Dalene
Johan Dalene söker en ny stråke.

 

Vid sidan av det stora stipendiet delar kultur- och fritidsnämnden ut tre kulturstipendier ur stiftelsen ICA Handlarnas stipendiefond. Det är på 20.000 kronor vardera och delas ut till unga lovande förmågor som stöd till fortsatta eftergymnasiala studier inom kulturområdet.

Johan Dalene har ännu inte börjat på gymnasiet men studerar likväl violin på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. I januari i år fick han G.T. Bäckmans stora stipendium och nu var det alltså dags igen för ett kassatillskott. Det går åt.

– Jag reser mycket till min undervisning, både till Stockholm och till Göteborg. Och så är det tävlingar och kurser, säger Johan Dalene.

Ännu har han inte hittat stråken han letar efter, den ultimata stråken som ska ligga helt rätt i handen och hjälpa den virtuose violinisten att uttrycka det han vill med musiken. Det tar tid, förklarar han, att hitta rätt. Han nöjer sig med att vilja äga en sådan, en violin av den klass han så småningom siktar på kommer nog bara att bli lånegods, ägd av en välgörare som i sin tur kan se och höra det dyrbara instrumentet förvaltas i den begåvade violinistens händer.

– Det jag vill göra är att vara solist och spelar kammarmusik, det är kul, säger femtonårige Johan Dalene som går ut nian i vår.

Under Kulturnatten kunde publiken se och höra Siri Frances Wibell diskutera konstens roll med Alejandro Montera via länk från Bergen i Norge. Det är nämligen på Konsthögskolan i Bergen (och i Gävle) hon utbildar sig, en konsthögskola som hon ser är mer öppen och gränsöverskridande än den traditionella konsthögskolan.

– Jag jobbar mycket med text, säger Siri Frances Wibell som vill gå vidare och utforska konsten både inom och utom akademin.

Det låter som att hon kanske siktar mot en mer curerande roll framöver men där är hon inte riktigt framme än.

– Jag gör också saker som ska stoppas in i gallerier, håller på med samtidskonst. Men jag vill förändra gallerierna, vill jobba mer inkluderande.

Två gallerier i Norrköping som intresserar Siri är Norrköpings Konsthall, på Vulkangatan, som hon alltså besökt via länk, och Verkstad Konsthall.

– De plockar in unga konstnärer, är med i den unga konstscenen.

 

Siri Frances Wibell
Siri Frances Wibell arbetar mycket med text i sin konst.

 

Den tredje stipendiaten är Rebecka Lagman, född 1989. Hon är cellist och studerar på Musikhögskolan i Malmö. Tjejen från Björka-Säby ingår i gruppen Östgöta Kammarsolister och har vikarierat bland annat hos Norrköpings symfoniorkester. Hon har även engagerat sig i Vadstena-Akademin och spelar tidig svensk kammarmusikmusik med Tiliakvartetten, som i somras gästade Östergötlands Musikdagar.

Stipendierna delades ut vid måndagens möte med Kommunfullmäktige, som traditionen bjuder. Kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström höll i förrättningen tillsammans med Kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Vikmång. Förutom kulturstipendier erhöll även unga begåvningar inom idrottens värld stipendier.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KULTURSTIPENDIATER Norrköping

14 december 2015

Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne
Stina von Sydow

Stipendiesumman är 135.283 kronor

Norrköpings kommuns kulturstipendium
ur stiftelsen ICA Handlarnas Stipendiefond

Johan Dalene, violinist
Siri Frances Wibell, konstnär
Rebecka Lagman, cellist
Stipendiesumman är 20.000 kronor vardera

LÄNKAR
Siri Frances Wibell hemsida
Moa-stipendiet stärker Stina von Sydow reportage Kultursidan.nu 15/12 2015

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to De fick kommunens kulturstipendier 2015

  1. Pingback: Johan Dalene uppslukas av musiken – KULTURSIDAN.nu