• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Många ställer upp för Musikhjälpen 2015

Räfven raskar för Musikhjälpen
Gatumusikbandet Räfven gör en 24-timmarsturné för Musikhjälpen.

 

Räfven raskar till Norrköping och Finspång

 

I år stöder Musikhjälpen klimatflyktingar, helst innan det går så långt. Gypsypunkbandet Räfven satsar på rekord under en dygnslång tur med 13 nedslag tvärsöver landet. På Kulturkollektivet i kvarteret Hallarna spelar fyra akter under Musikhjälpens tyngsta dag torsdag i Norrköping.

Arbis Bar och Salonger förvandlar sin Superfredag till Klubbhjälpen och lockar med gömda biljetter till vinterns musikfestival Where’s The Music.

I år stöder Musikhjälpen klimatflyktingar och Linköping är Musikhjälpens huvudort. Det är i Linköping de tre programledarna Gina Dirawi, artisten Linnea Henriksson samt Musikhjälpen-veteranen Kodjo Akolor sänder från en glasbur dygnet runt sedan i söndags. Två ambassadörer, Farah Erichsén och artisten Oscar Zia, ska kila som skottspolar mellan glasburen och publiken.

Artistbesök, klimatsamtal och reportage varvas för att samla in så mycket pengar som möjligt. Årets tema är att Ingen ska behöva fly undan klimatet. Två artister med lokal anknytning är Louise Hoffsten som spelade i måndags och Lars Winnerbäck som kommer på fredag.

 

Lars Winnerbäck
Ställer upp. Winnerbäck kommer till Linköping på fredag.

 

Utanför glasburen i Linköping händer ändå det mesta. Det blir tiotusentals engagemang landet runt, från konserter till en insamlingsbössa på lokala gymmet. Region Östergötlands blodgivare kan skänka pengar i en kampanj som lanseras i samarbete med idolartisten Axel Schylström från Norrköping.

De flesta insamlingsbössorna hittas på nätet med instruktioner för att swischa från mobilen. Målet är förstås att överträffa 2014 års insamlingsrekord som landade på nära 30,5 miljoner kronor.

Norrköping och Finspång bidrar till Musikhjälpen. På Kulturkollektivet, f.d. Kulturhuset i Norrköping genomförs evenemanget Norrköping spelar för Musikhjälpen. Fem anmälda akter deltar: Miina, Joakim Leion, And We Should Die Of That Roar, Det regnar samt Det Är Kärlek.

Miina med band, hon presenteras som Norrköpings okrönta bluesrock-drottning. Joakim Leion är i grunden singer/song-writer som lägger till ett folkrockigt sound. Liveframträdande med nytt material inför kommande inspelning.

And We Should Die Of That Roar är bluesartisten som hyllats här på Kultursidan både för debutalbum och liveuppträdanden. Även här är det urpremiär för ett rykande färskt alster. Det regnar utgörs av Amanda Ekstedt och Joel Mansour som spelar exprimentell noisepop.

Det Är Kärlek spelar visa/punk och består av David Wingren och Andreas From från Linköping. Nu kommer de hit.

 

And We Should Die Of That Roar på Klubb Guvernören
Ställer upp. And We Should Die Of That Roar.

 

Gatumusikbandet Räfven som spelar klezmer/folk/gypsy/punk satsar på ett annat slags rekord, flest antal konserter i olika städer under ett dygn. De startar och slutar i Linköping och gör 13 nedslag tvärsöver landet mellan Göteborg och Norrköping. I Norrköping spelar de på Broadway Konditori innan Räfven raskar vidare till Kulturhuset i Finspång.

– En av Räfvens styrkor är att alla bandmedlemmar har väldigt olika dygnsrytm. Det finns alltid någon som är på partyhumör och kan ta stafettpinnen, sade Räfvens Jonas Lundberg till musiktidningen Lira inför mini/megaturnén.

På fredag tar Arbis Bar och Salonger över Musikhjälpens stafettpinne i Norrköping och gör om sin Superfredag till Klubbhjälpen. En rad klubbar, som Republik, Guvernören, Karateklubben och POPorange går samman och ställer upp bakom DJ-tallrikarna tillsammans med DSB:s Kim Dahlberg. Även vinterns musikfestival Where’s The Music drar sitt strå till stacken och lockar med fyra gömda festivalpass här och där på Arbis.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Hendrik Zeitler, Samuel Sandelin och Michael Strandhed

MUSIKHJÄLPEN

13–19 december 2015

17 december

Broadway konditori NORRKÖPING
11.00
Räfven

Kulturhuset FINSPÅNG
12.45
Räfven

Kulturkollektivet, f.d. Kulturhuset NORRKÖPING
Insläpp: kl 17, första band på scen kl 18
Miina
Joakim Leion
And We Should Die Of That Roar
Det regnar
Det Är Kärlek

18 december

Arbis Bar och Salonger NORRKÖPING
22.00
Klubbhjäpen
Arr: Arbis, Where’s The Music, Klubb Republik, Karateklubben, Guvernören, POPorange m.fl.

LÄNKAR
Musikhjälpen SR
Norrköping spelar för Musikhjälpen FB-evenemang Insamlingsbössan
Räfven hemsida FB-evenemang Insamlingsbössan

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.