• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Chambert lockar många till Konstmuseet

Helena Scragg vid ett stort verk av Erik Chambert, gjort i plexiglas.
Museiintendenten Helena Scragg visar ett av Erik Chamberts konstverk gjort helt i plexiglas.

 

”Erik Chambert var en profil i staden”

 

Publiksuccé. Erik Chambert-utställningen står kvar en kort tid på Norrköping konstmuseum. Ännu en gång kommer auktionsexperter till museet för att värdera privatägda Chambertmöbler och annan design. Förra gången hittades föremål som lånades till utställningen.

Jag skulle inte ljuga om jag sa att det varit en publiksuccé. Det känns som att många av Norrköpingsborna har en relation till Erik Chambert, han var en profil som gjorde avtryck i staden, säger Helena Scragg, intendent på Norrköpings konstmuseum.

Hittills beräknas ungefär 16.000 ha besökt utställningen som öppnade i september förra året. Vilket är en stor del av de totalt cirka 35.000 som kommit till Konstmuseet under 2015.

– Det är många i staden som köpte alla sina möbler och kom med specialbeställningar till Chamberts butik och därför känner många till honom, säger Helena Scragg.

 

Vardagsmöbler från Chamberts
Nätta vardagsmöbler från Chamberts. Stolen är klädd i ett av Erik Chamberts tygmönster.

 

Bakom utställningen står i hög grad Erik Chamberts barn. De börjar själva bli till åren och vill visa upp konsten, möblerna och textilerna som fadern skapade.

– Det har varit viktigt för mig att visa upp att Norrköping kan vara en bra grund för kreativa människor. I dag är det väldigt stor fokus på storstäderna. Därför är det viktigt att visa upp personer som Erik Chambert, säger Helena Scragg och uppmanar Norrköpingspubliken att passa på innan utställningen stänger.

– Detta kommer vara sista chansen på länge att se en konstnär som var före sin tid på många sätt, säger hon.

Nu på torsdag kan allmänheten komma till Konstmuseet med sina möbler och få dem värderade av experter. Helena Scragg framhåller att Konstmuseet inte är direkt inblandat i evenemanget där två auktionshus gör gemensam sak i museets hörsal Harlekinen.

Tidigt i höstas gjordes en liknande värdering tillsammans med ett ledande auktionshus. Den gången bidrog det till att museet fann möbler som de inte kände till innan och som kunde inkluderas i utställningen.

 

Chambertmöbler, inlån
Denimklädda möbler med Chambert-kvalitet. Soffan lånades ut till Konstmuseet i samband med höstens värdering av verk av Erik Chambert.

 

Nästa utställning börjar den 13 februari och heter Luftslottet. Som är en samtidskonstutställning som riktar sig mot en ung publik. Att huvudtemat är luft kommer märkas i museet, till exempel kommer caféet tillfälligt ändras om till en arbetsstation där besökarna kan byggas vindflöjlar.

© Text: Morgan Lengbrant
Redigering:
Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Morgan Lengbrant och Nils-Göran Tillgren

KONSTMUSEET Norrköping

26 september 2015 – 24 januari 2016
Erik Chambert
Möbler, måleri och textil

Utställningskommissarier: Helena Scragg, och Bonnie Festin
Prod: Norrköpings Konstmuseum, Stadsmuseet och Carl Malmsten Furniture Studies

HARLEKINEN Konstmuseet
14 januari kl 13.00-15.00
Värdering och inlämning av möbler och design
Stockholms Auktionsverk och Lauritz.com

LÄNKAR
Erik Chambert hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook
Konstmuseets tre ben med Erik Chambert reportage Kultursidan.nu 23/9 2015

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.