• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

WTM: Gudinnan Märak och Systraskap (recension)

Maxida Märak
Nyskapande hip hop på samisk grund. Maxida Märaks musik och texter är både tunga och vackra.

 

Naturkraft som en musikalisk knytnäve

 

På scenen i Värmekyrkan tar bandet Systraskap plats. Musiken som börjar ljuda är drömsk, deras röster lindar sig in i tonerna och skapar en nästan overklig miljö.

Som en gudinna, nästan, kliver hon in, Maxida Märak. Man ser på henne att det är hon som äger scenen, tillsammans med Systraskap. Märak inleder med en fantastiskt vacker jojk. Det känns starkt, som en naturkraft.

Maxida Märak har varit sommarpratare och medverkat i en dokumentärserie för SVT, Sapmí Sisters. Där fick vi följa systrarna Maxida och Mimi när de uppträdde på olika ställen i Sverige och Norden, och även hur de tog politisk ställning genom att demonstrera mot ett gruvbolag som ville bryta i närheten av Jokkmokk.

Maxida Märaks musik och texter är både tunga och vackra. Hård rap och tunga, elektroniska rytmer blandas med finstämd jojk. Hon beskrivs som en artist som skapar hip hop på ett unikt och nyskapande sätt. Det är bara att stämma in. Texterna träffar en direkt, de är raka och ärliga. De är fyllda med så mycket känsla att man inte kan stå där utan att bli djupt berörd.

Spelningen handlar mycket om kärlek och att hålla ihop. Det handlar om att vara bättre än de som gör orätt. Man ska inte sjunka till deras nivå, du är mycket större än så. Men det som träffar allra hårdast, är när det är dags att framföra låten Baseball bat.

 

Maxida Märak och Systraskapet
Norrsken. Maxida Märak är personlig. Tillsammans med slipade Systraskapet sätter hon känslorna i rörelse.

 

Jojk är en tonsatt känsla, vi får veta att det kan vara vilken känsla som helst. Märak berättar att hennes syster blev dödad av sitt ex förra året, och att det enda Maxida då tänkte på, var att hon ville döda honom med basebollträ. Det som sedan hörs är så vackert att det gör ont. Det låter vemodigt med ett sting av undertryckt vrede. Förtvivlan. Det får mig att förstå exakt vad som menas när det sägs att jojk är en tonsatt känsla.

Jojken får också representera kärlek under kvällen, när vi får höra Mimis jojk. Detta efter att hon pratat om familjen, och personer som är svaga punkter för henne. Och naturligtvis träffar det, vem har inte personer som en bryr sig om? Som är ens egna svaga punkter?

Spelningen avslutas med Backa bak, en arg och bestämd uppmaning till mobbaren att ge sig av. Sjunk inte till deras nivå, du är större än så. Det är coolt, det är aggressivt. Det är bland det bästa på hela kvällen.

Ett särskilt ord ska också ges till Systraskap. De skapar rytmer som kryper in under skinnet, elektroniskt och akustiskt. De är slipade ut i fingerspetsarna och otroligt skickliga.

Avslutningsvis, personligt och många svallande känslor. Det sätter sig och kommer följa med dig mycket, mycket länge.

© Text och foto: Jennie Johnson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VÄRMEKYRKAN Norrköping

11 februari 2016 kl 23.00
Maxida Märak och Systraskap
Publik: Välfyllt
Prod: Where’s The Music?

LÄNKAR
Maxida Märak Facebook Spotify WTM-presentation
Systraskap hemsida Facebook SoundCloud
Where’s the music hemsida Facebook
WTM: Jag sveps inte med av Girls Names recension Kultursidan.nu 12/2 2016
WTM: Emil Jensen – ordkonstnär i kärlek recension Kultursidan.nu 12/2 2016
WTM: Humor & drag med Drivvedsfolket recension Kultursidan.nu 12/2 2016
Ta rygg på oss på Where’s The Music?! reportage Kultursidan.nu 11/2 2016
Where’s The Music?! – din kompletta guide LISTAN Kultursidan.nu 26/1 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to WTM: Gudinnan Märak och Systraskap (recension)

  1. Pingback: WTM: Psykofants ösande punkinjektion (recension) – KULTURSIDAN.nu