• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

WTM: Emil Jensen – ordkonstnär i kärlek (recension)

Emil Jensen
En äkta ordekvilibrist. Emil Jensen sjunger poetiska berättelser. I sitt mellansnack framför han kärlekens evangelium med humanpolitisk udd.

 

En seans tillsammans med publiken

 

Likt en trollkonstnär har Emil Jensen publiken i sin hand. Han behöver dock inte förlita sig på enkla illusionstrick och kaniner i sin hatt. Det räcker med att Emil är sig själv och det är han bra på.

När jag kommer in i Värmekyrkans ovanvåning med sin gröna slitna färg så undrar jag om  denna stora lokal verkligen är rätt plats för Emil Jensen. Jag känner att risken är att han ska vara alldeles för ensam och att det ska kännas tomt.

Så fel jag har, det räcker att han går upp på scen och börjar läsa sin inledande dikt så har han folket med sig. Åldersmässigt fångar han en bred publik. Det är alltifrån 19-åringar till de över 60 år men det är inte det anmärkningsvärda. Nej det är hur han får alla med sig.

När jag blickar ut över publiken så är människornas ansikten som ljus, som strålar ikapp med skenet av Emil Jensen. Som att hans personlighet som lyser igenom dem, och allt som han säger känns äkta.

 

Emil Jensen
Välbesökt men långt ifrån trångt. Stämningen var varm och koncentrerad.

 

Detta är inte en konsert där folk sjunger med. Visst, några står längst fram och dansar, och snett bakom mig står tjej som ord för ord följer med i varje låt. Den stora massan är dock stilla och låter sig bara föras med på färden.

På scen har han hjälp av Anna Dagger och Hanna Ekström på cello och fiol, tillsammans utgör de en stark trio. Som de flesta kanske vet så suddar Emil ut gränserna vad som är mellansnack och inte. Resultatet är ett unikt scenframträdande.

Han går även bekvämt mellan vad som är rent komiskt och det som är sorgligt och han gör det utan några som helst problem. En dikt kan innehålla strofer som att människor vill ha kinderägg med sexleksaker i. Sen kan låten efter handla om hur hemsk jorden är som plats att leva på.

Som scenartist är han själv som nyss nämnda ägg. Inte bara är han en bra musiker och duktig poet. Han är en skicklig komiker. Humor handlar mycket om tajming och det besitter Emil. Nästan så mycket att han slår vissa ståuppare på fingrarna.

Låttexterna är vackert vemodiga och handlar på ett eller annat sätt om skadad och trasig kärlek. Men där finns alltid ett litet frö av hopp någonstans.

 

Emil Jensen
”Magi”. Kajsa Urge och Petter Hedlund har sett Emil Jensen flera gånger och har bara lovord för artisten.

 

Efter konserten träffar jag Kajsa Urge och Petter Hedlund, som sett Emil Jensen vid flera tidigare tillfällen. 

– Det som gör honom så speciell är hur han kombinerar allting. Samt att han är en sån ordkonstnär och kan vända på ord, tycker Petter Hedlund.

– Han är så bra för att det är en sådan värme från scen och han har sådan utstrålning, menar Kajsa Urge.

– Sen är ju mellansnacket helt fantastiskt, fortsätter Petter.

– Varför en ska gå och se Emil Jensen om en inte gjort det innan, jo för att det är magi, avslutar Kajsa Urge.

Känslan av vacker hoppfullhet ligger kvar i luften när jag lämnar Värmekyrkan. Det är svårt att välja ut vad som var bäst, allt var ju så väldigt bra. Men orden ”kärlek är att lida fram på en räkmacka” ringer kvar i mitt huvud.

© Text: Morgan Lengbrant
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VÄRMEKYRKAN Norrköping

11 februari 2016 kl 20.15
Emil Jensen
Publik: trivselfyllt men aldrig trångt
Prod: Where’s The Music?

LÄNKAR
Emil Jensen hemsida Facebook
Where’s the music hemsida Facebook
WTM: Humor & drag med Drivvedsfolket recension Kultursidan.nu 12/2 2016
Ta rygg på oss på Where’s The Music?! reportage Kultursidan.nu 11/2 2016
Where’s The Music?! – din kompletta guide LISTAN Kultursidan.nu 26/1 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to WTM: Emil Jensen – ordkonstnär i kärlek (recension)

  1. Pingback: WTM: Gatlopp från rap till partyband (recension) – KULTURSIDAN.nu