• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sju franska filmer i rad på Cnema

Vincent
Vattenkraft. Vincent upptäcker att han får oanade krafter av att komma i kontakt med vatten. Vincent (Vincent n’a pas d’écailles).

 

Hope, Vincent, Geronimo…

 

Ett vårtecken för cineaster är när franska filmfestivalen startar. Till en början pågick den bara i Stockholm, men numera har man gärna samarbeten med andra kommuner. Tidigare år har festivalen samarbetat med Göteborg och Malmö, förra året var det Umeå och i år är det Norrköpings tur.

Initiativet till festivalen togs av fransklärare som menade att det fanns många sätt att föra ut det franska språket och den franska kulturen och ett av dessa sätt var filmfestivalen Cinécourts en Herbe.

Här hos oss startar således årets upplaga av den Franska filmfestivalen. Under tiden 11-17 april visas franska filmer på biografen Cnema. Därefter fortsätter festivalen på Cinemateket i Stockholm. Filmerna i Norrköping är Hope, Insecure, Vincent, In the name of my daughter, Geronimo, Fatima och så avslutas veckan med Musical Chairs.

 

In the name of my daughter (L’homme qu’on aimait trop)
Är det hans fel att hennes dotter dog? In the name of my daughter (L’homme qu’on aimait trop)

 

Hope är en prisad film som handlar om ett par ungdomar från helt olika kulturer. Mot alla odds blir de förälskade i varandra och håller ihop i med- och motgång. Filmen som är regisserad av Boris Lojkine har fått flera priser på olika filmfestivaler.

Insecure är en annan prisad film av regissören Marianne Tardieu som handlar om en ung man som drömmer om att bli sjuksköterska, men han tror inte att han ska klara de skriftliga proven.

Vincent i regi av Thomas Salvador handlar om en man som får extraordinära krafter när han är i kontakt med vatten. För att kunna utnyttja sin förmåga flyttar han till ett område med både sjöar och älvar. Vid en av sina badutflykter träffar han Lucie. Också denna film prisades under olika filmfestivaler.

In the name of my daughter av regissören André Téchiné, handlar om mamma Renée som anser att Maurice är skyldig till dotterns självmord. Hon gör allt hon kan för att få honom dömd för dotterns död. Denna film visades vid Stockholms filmfestival 2014.

 

Musical Chairs (Les Chaises Musicales)
Perinne lägger sig i. Musical Chairs (Les Chaises Musicales).

 

Geronimo handlar om strider mellan olika grupperingar som bosatt sig i södra Frankrike. Bråken eskalerar och Geronimo gör vad hon kan för att lugna ner människorna i kvarteret där hon bor. Regisserat har Tony Gatlief gjort.

Fatima i regi av Philippe Faucon, handlar om en kvinna som inte kan tala på franska med sina tonårsdöttrar. Hon känner frustration över att inte kunna förmedla det hon vill och önskar. En dag blir hon sjukskriven och börjar skriva – på arabiska.

Festivalveckan i Norrköping avslutas med Musical Chairs av regissören Marie Belhomme, där vi får träffa Perinne som blandar sig i en mans liv på ett nästan kränkande sätt. I det följer att hon blir kär. Blir mannen intresserad? Huvudrollen spelas av Isabelle Carré som också spelade i filmen Franska nerver som gjorde stor succé på svenska biografer för några år sedan.

Så fortsätter Franska filmfestivalen, den 17:e upplagan, på Cinemateket i Stockholm där man hittills presenterat filmerna: Min dotter, min syster, Nostalgia of the light, Pärlemorknappen, Cosmos (svensk premiär) samt L’important C’est D’amier.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: ur filmerna/Cnema

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

11 – 17 april 2016
Fransk filmfestival

11/4 17:45 Hope
12/4 17:45 Insecure (Qui vive)
13/4 17:45 Vincent (Vincent n’a pas d’écailles)
14/4 17:45 In the name of my daughter (L’homme qu’on aimait trop)
15/4 18:15 Geronimo
16/4 14:00 Fatima
17/4 16:30 Musical Chairs (Les Chaises Musicales)

LÄNKAR
Cnema hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Sju franska filmer i rad på Cnema

  1. Pingback: Musical Chairs bästa franska filmen (recension) – KULTURSIDAN.nu