• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Musical Chairs bästa franska filmen (recension)

Musical Chairs
Får pippi. Perinne blandar sig i en mans liv och blir kär.

 

Mycket vackert om dåraktig kärlek

 

Dramakomedin Musical Chairs (Les Chaises musicales) måste vara en av de mest underskattade filmerna detta årtionde. Den kunde ses under Franska filmfestivalen som gästade Cnema under den gångna veckan.

Problemet med franska komedier är oftast att de helt enkelt inte är särskilt roliga. Det är sällan kul att se någon falla av cykeln för att baguetten slår i något, eller att höra dumma bortförklaringar när någon hamnat i fel säng.

Här har vi dock något mycket originellt och ofta nära på oändligt träffsäkert om udda konstnärssjälar som snubblar genom tillvaron i norra Frankrike. En smula pedagogiskt och ganska politiskt inkorrekt är det men alltid överraskande. Och faktiskt rätt upplyftande, inte bara för komikens skull utan även mer allmänmänskligt. Det är en dramakomedi som inte har mycket med Tati-slapstick eller snack kring fikaborden att göra.

Faktiskt – för att använda en sliten fras – ska ni bara se en fransk film i år, se den här.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Les Chaises musicales / Cnema

CNEMA Norrköping

17 april 2016
Musical Chairs

Regi: Marie Belhomme
Visad i samband med Franska filmfestivalen

SKÅDESPELARE
Perrine: Isabelle Carré
Fabrice: Philippe Rebbot
Lucie: Carmen Maura

LÄNKAR
Cnema hemsida Facebook
Sju franska filmer i rad på Cnema reportage Kultursidan.nu 11/4 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.