• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

EWK-museet hyllar det fria ordet 250 år (recension)

Riber Hansen
I lyssnarens öra. Satirtecknaren Riber Hansen uppmärksammar att även det som avsetts som goda ord kan feltolkas av mottagaren. Bilden ingår i vandringsutställningen #jagfårvälsäjavadjagvill.

 

Provocerande och högst uppmuntrande!

 

När ordet blev fritt för 250 år sedan var Sverige först i världen. EWK-museet låter förstås mästaren ge sin syn på förhållandet mellan makt och medier. Och öppnade vandringsutställningen #jagfårvälsäjavadjagvill lagom till museernas stora möte. Provocerande och högst uppmuntrande!

Lagen bestämmer vad vi får säga, skriva och visa omvärlden. Den svenska Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år i år. Den är äldst i världen, en grund för demokrati – att åsikter ska kunna ventileras fritt. Frihet – och ansvar. Lagen har justerats, attackerats, vidgats, attackerats igen.

EWK-museet ägnar sig alltid åt yttrandefriheten och dess gränser, oavsett om det är jubileum eller inte. Gränserna är lika många som det finns länder och varje land har sin egen lagstiftning. Där pressens texter och fotografier inte är fria kan bilden, den underfundiga och ofta ironiska eller symboliska satirteckningen, vara ett andningshål.

– Vi vet att bilder kommunicerar långt bortom yttrandefriheten, påpekar EWK-museets intendent Carina Milde. Det är därför den arabiska satirteckningen är bäst i världen.

Det som upprör henne mest är kanske inte hur hotade, till livet, satirtecknare är i andra länder utan att svenska medier redan har utrotat sin del av yrkeskåren, av ekonomiska skäl.

– När vi skickar pressmeddelanden om utställningar och skickar med satirteckningar, vad händer då? Jo, de sätter in foton på tecknarna i stället.

 

EWK – media och makten
Medierna och makten. Jo, David och Goliat-perspektivet kvarstår till stora delar, kanske än mer på längre sikt.

 

Även om det är #jagfårvälsäjavadjagvill som är huvudanledningen för pressträffen är det EWK som provocerar mig mest. Fritt ord 250 – det fria ordet genom EWKs ögon heter utställningen som hänger över sommaren. Modiga journalister, såväl reportrar som fotografer, kämpar mot makthavare i EWK:s bilder.  Det är uppfordrande bilder för mig personligen, journalisten som valt att skriva om kulturen.

Att granska makt och missförhållanden, att skriva sanningen, att ge röst åt de som sällan hörs, det är journalistikens viktigaste uppgift hävdar EWK i sina bilder. Jag måste gå en rond med mig själv, för att svara på hur jag vässar min penna. Mitt svar är att jag söker människans villkor och möjligheter genom kulturbärarna, lyfter stenar i stället för att storma maktens tinnar. Duger det för Ewert Karlsson?

Nå, nu när jag lugnat mig ser jag aktualiteten i EWK:s teckningar från det 1970-tal som var så nyss. Papperstidningarna trasas sönder; bokstavligen i EWK:s teckningar, bildligen i vår tid när de stora drakarna strax ätit upp varandra. Till vad nytta när nu Google och Facebook tar annonsintäkterna? Stora mediahus med papper, webb och rörliga bilder famlar efter nya inkomster. Små uppstickare söker ideella resurser. Några hittar nya vägar, blir det allas vägar? Det blir svårt för den granskande journalistiken, ja för den vardagliga journalistiken att finna sin finansiering. Vill läsare/lyssnare/tittare/klickare ha något mer än underhållning?

 

#jagfårvälsäjavadjagvill – Helena Lindholm
Det civiliserade samhället. Bilden som Helena Lindholm tecknat efter att ha samtalat med flyktingar i Gusum visar på tilltro till demokratiska värderingar.

 

På plats är Paula Hoffman från organisationen Folkets Hus och Parker, FHP, som är samarbetspartner till #jagfårvälsäjavadjagvill. Det är FHP, som ska ta vandringsutställningens inramade teckningar ut i landet, företrädesvis till mindre orter.

– Magnus Bard har verkligen stad- och landperspektivet säger hon om bondedemonstrationer som storstadsmänniskorna inte kan förstå.

Den är en av en serie teckningar från inbjudna satirtecknare som reflekterat över det givna ämnet. Norrköpings egna framstående tecknare Saad Hajo, 2015 års mottagare av EEWK-priset, visar hur fria tankar lyfter tunga bojor, medan Sahar Burhan inte ens skämtar: en del som säger vad de vill gör det med livet som insats.

Att sätta en hashtag, #, framför utställningens titel gör att den kommer att leva sitt eget liv på nätet. Den som söker på nätet kan hitta sidor som skriver begreppet och även konversationer från Twitter, Instagram, Facebook. Carina Milde lyfter även fram dubbelheten i uttrycket som även innehåller en uppgivenhet.

– Jag möter folk som säger ”Jag säjer väl vad jag vill” men fortsätter ”det är ändå ingen som lyssnar”, berättar Carina Milde som bestämde sig för att just lyssna.

För att fånga fler åsikter har Carina Milde och Paula Hoffman hållit workshops med olika grupper på just mindre orter. Satirtecknaren Helena Lindholm har lyssnat in tankar om demokrati och yttrandefrihet och samlat till gemensamma teckningar. Carina Milde och Paula Hoffman pekar på gymnasisterna från Lidköping, som tar upp mobbning, och pensionärerna i Gusum, som månar om kulturen.

– De tar också upp begreppet att var ”stolt kränkt”, exemplifierar Carina Milde.

Det som berör mig mest den här delen av #jagfårvälsäjavadjagvill är asylsökande från Hammarkullen i Göteborg som lyfter fram frihet, demokrati, utbildning. Och flyktingarna i Gusum som ser Sverige som ”det civiliserade samhället”. Jag tänker att här har vi mycket att lära om att uppskatta och ta vara på det vi har. Tilltro kort sagt.

#jagfårvälsäjavadjagvill inleder alltså turnén på EWK-museet och det har varit bråttom med att få upp den. Riksförbundet Sveriges museer håller nämligen sitt stora vårmöte i dagarna tre med museerna i Linköping och Norrköping som värdar 19–21 april.

– Vi har haft brått med att få den här utställningen klar till dess, säger Carina Milde som hoppas att vandringsturnén ska nå längre än hittills är planerat när kolleger från hela Sverige nu tittar in.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund och EWK-museet

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

EWK-MUSEET, ARBETETS MUSEUM Norrköping

14 mars – 21 augusti 2016
Fritt ord 250 – det fria ordet genom EWKs ögon

9 – 24 april 2016
#jagfårvälsäjavadjagvill

LÄNKAR
Fritt ord 250 hemsida
Folkets hus och parker hemsida
EWK-museet/Arbetets museum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.