• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Röda stans femte Kulturrunda på söndag

Tre gubbar och en hink
Kolla hinken! Kjell Lund, Holger Thell och hinkhållaren Car-Bruno Tersmeden öppnar grindarna för besökare under Kulturrundan i Röda stan med omnejd.

 

Från emaljerad plåt till poesi

 

Från emaljerad plåt till poesi. På söndag öppnas grindarna till privata trädgårdar i Röda stan med omnejd. Besökarna bjuds in till ett högst personligt blandat kulturutbud. Kulturrundan i Röda stan fyller fem år.

19 punkter står med på programmet, som lokalhistoria, loppisar, svensk och syrisk mat och elefantbajsprodukter. Vad som räknas till Röda stan med omnejd justeras lite varje år beroende på deltagarna. Årets Kulturrunda utspelas mellan Bråboplan och Värmlandsgatan avgränsat av Abel Beckers gata, Bergslagsgatan och Almstagatan.

– Vi lägger ut lappar i brevlådorna i Röda stan och i områdena närmast. De som anmäler sig, de har tre föreslagna dagar att välja på, är de som bestämmer vilken dag som vinner och hur kartan ska se ut i programmet, säger Holger Thell. Det blir som en Kulturnatt fast i miniformat.

 

Kockums
Innan den formbara plasten kom var emaljerad plåt en stor svensk design- och exportsuccé. Samlaren Nico Psilander gästar Galleri Pörtet för en endagsutställning med bruksvaror från Kockums.

 

Jag träffar tre kulturherrar i hörnet Bråbogatan/Skånegatan. Holger Thell, Carl-Bruno Tersmeden och Kjell Lund bor grannar med varandra och är alla engagerade i Röda stan. Redan där blir utbudet blandat på söndag.

Holger Thells och sambon Stina Bassell Nilssons trädgård på Bråbogatan 33, med ingång från Skånegatan, omvandlas till Texthörnan, med författare från Ebes förlag. Dessutom kåserar författaren Magnus Mankan Nilsson om Röda i mitt hjärta. Lokala musiker omramar programmet med egna låtar, Göran Birksjö, Erica Falk och Pentti Salmenranta.

– Vi har Trädgårdscafé med hantverk och loppis, berättar Kjell Lund på Skånegatan 19.

Både Holger Thell och Kjell Lund kommer igen efter förra årets uppehåll, det är inget tvång att delta bara för att man bor i Röda stan.

Kockumsland heter Carl-Bruno Tersmeden utställning på Skånegatan 17. Carl-Bruno Tersmeden öppnar uthuset – Galleri Pörtet – för en utställning om en svensk design- och exportsuccé innan plasten tog över. Vardagsföremål i gul emaljerad plåt med en grön rand som presenteras av samlaren Nico Psilander som kommer ner från Uppsala.

– Vänner är bra att ha, säger Carl-Bruno Tersmeden som gjort olika endagsutställningar varje år. Den första om Clabbe (af Geijerstan), sedan om sällskapsspel, filmaffischer och östtyska diabilder.

 

Röda stan med omnejd
Lugna gatan. På söndag fylls Röda stan med liv och lust.

 

Eva Cederwall med Gäng fyller Bråboplan med ett program som är som alla övriga 19 sammantaget. Konst och hantverk av Eva Cederwall, Cerefie Byrge, Angelica Hasselqvist, Anna Maria Nygren och Margareta Brandin. Musik förstås, Fredagsduon Allfred Broström och Jonas Jansson spelar svängig folkmusik på sax och gitarr. Stadsodling, fröbibliotek (ta med och fyll på) och utelek står också på programmet.

– Vi har ”önskegrenar” i tyg som kommer hänga i ett av träden – där kan en skriva drömmar, en hälsning eller dikt, lägger Eva till.

– Jag och Martin Johnsson från Dödsstjärnan kommer också till Bråboplan, säger Evas granne poeten Jonas Edström när jag möter honom på hemvägen och säger hej.

Men vem som står för den Magnetens ordpoesi på skåp, skyltar och tunnor lite här och där i Röda stans Kulturrunda avslöjas inte i programmet, som är minst lika välfyllt och omväxlande under jubileumsåret som tidigare år.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Privat

RÖDA STAN Norrköping

19 juni 2016 kl 11 – 17
Kulturrundan i Röda stan med omnejd

Arr: Boende i Röda stan med omnejd, samt föreningen Imagine (what we can do) med stöd av Norrköpings kommun

LÄNKAR
Kulturrundan i Röda stan hemsida program Facebook FB-evenemang

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.