• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Framtidsland fångar energin på nytt

Fånga energin
Fånga energin! Utvecklingen på energiområdet går så snabbt att Framtidslands energidel på Arbetets museum har uppdaterats. Vindkraften har växt och solkraften blir allt billigare.

 

Solens strålar bakom nästan all vår kraft

 

Nyheterna inom energiområdet går i rasande fart. Arbetets museum har därför uppdaterat en del av utställningen Framtidsland med delen Fånga energin! i samarbete med Naturskyddsföreningen. Uppdateringen invigdes i fredags.

 

Solen ger jorden dess energi
Solenergi. Solkraften kommer av fusionsenergi då väte omvandlas till helium i solens inre. I processen skapas energirika fotoner, ljuspartiklar.

 

Linköping och Vadstena är bäst i Sverige på solenergi och Norrköping ligger på femte plats. Det får vi veta i Fånga energin! som ingår i Arbetets museums långtidsutställning Framtidsland. Den del som handlar om energi har alltså uppdaterats.

Bakgrunden är att Helena Lundmark från Svenska Naturskyddsföreningen för en tid sedan var i Norrköping som en del i grundskolprojektet ”Energifallet”. Hon besökte då Arbetets Museum och diskuterade med museets chef Niklas Cserhalmi hur energidelen i Framtidsland skulle kunna förbättras.

Med Naturskyddsföreningens faktakunskap och Arbetets Museums produktionskunskap har resultatet har blivit Fånga energin! Utställningen visar på framför allt solens betydelse för vår energiförsörjning, då den även är avgörande för både vattenkraft och vindkraft.

Faktarutor och ljudinformation visar på dagens energisituation och på vart forskning och utveckling kan leda.

 

Framtidens energifångare
Solfångare. Kostnaden för att skapa solceller har sjunkit kraftigt. Det gör att solenergin kan tas tillvara allt bättre i framtiden, som här på barnens kläder och ryggsäck.

 

Svenska Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson invigde utställningen på fredagen. Han berörde den nyligen träffade energiöverenskommelsen mellan de politiska partierna. Han konstaterade att mycket händer inom energiområdet och det med en ”rasande fart”.

Att utställningen invigdes under fredagen passade bra då Svenska Naturskyddsföreningen i helgen har sin Riksstämma förlagd till Norrköping. Under stämmodagarna finns också möjlighet för deltagarna att delta i ett antal sidoaktiviteter. Som att besöka Arbetets museums nya utställning.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

17 juni 2016 – 2019
Fånga energin!

Uppdaterad del av Framtidsland
Prod: Arbetets Museum i samarbete med Svenska Naturskyddsföreningen

LÄNKAR
Arbetets Museum hemsida Facebook Fånga energin! Framtidsland
Svenska Naturskyddsföreningen hemsida
Solen Wikipedia
Framtiden har landat på Arbetets museum reportage Kultursidan.nu 15/5 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.