• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bondens Bokhylla vänder blad på Brunnen

Arrangörer
Flyttar till Brunnen. Markus Höglund från Söderköpings Brunn tar över värdskapet för Bondens bokhylla från Annika Berge, Bondens Crêperie. Bibliotekarie Johanna Hellstrand är också en av arrangörerna liksom Karolina Nilsson, t f kultursekreterare.

 

Olika bredd, genrer, åldrar

 

Sju kvinnor och en man. Bondens Bokhylla inleder sommaren i Söderköping på måndag kväll. Först ut är deckarförfattaren Malin Persson Giolito, Björn Ranelid kommer i halvtid och avslutar gör Ebba Witt-Brattström. På Söderköpings Brunn!

Söderköpings Brunn tar över stafettpinnen, det är den stora förändringen. Bondens Crêperie har stängt i sommar, verksamheten är till salu.

– Det har varit jättefina år men allt har sin tid, säger Annika Berge som tackar för sig.

– Jättekul, det här passar jättebra in i vår verksamhet, säger Brunnens ansvarige Markus Höglund.

 

Annika Berge och Markus Höglund
Vänder blad. Annika Berge avslutar engagemanget med Bondens Bokhylla i sommar. Markus Höglund och Söderköpings Brunn tar vid.

 

Han bjuder publiken in till Å-salongen, där Storån makligt flyter förbi salongens fönster och vidare utmed Brunnsparken. Här blir plats för drygt 100 personer, vilket kan behövas, för Bondens Bokhylla har växt under de gångna tio åren. Inte bara kultur- och bokintresserade från Söderköping och grannkommunerna, hit kommer mer långväga gäster, från Linköping och Nyköping.

Genustänket är som en lite som en narrspegel av de stora rockfestivalernas manliga artistuppbåd. Till Bondens bokhylla kommer många kvinnliga författare, i år endast en man, flitige Björn Ranelid, som varit med tidigare.

– Vi har tänkt bredd, olika genrer och åldrar, säger bibliotekarien Johanna Hellstrand.

Dessutom är det en kostnadsfråga, de riktigt stora författarna kostar betydligt mer att boka, om det ens är möjligt.

Nu på måndag inleder Malin Persson Giolito, juristen som sadlade om till deckarförfattare. Senaste spänningsromanen är Störst av allt.

– Det är en rättegångsthriller. Det märks att hon har stor nytta av sin juristbakgrund, kommenterar Annika Berge som står för värdskapet denna första kväll.

Martina Haag är nästa, skådespelaren som började skriva om livets vedermödor och gärna kryddade med lite humor. Senaste boken Det är något som inte stämmer har en mer allvarlig ton.

 

Fin utsikt
Utsikt för drömmare. Storån flyter förbi Å-salongens fönster.

 

I juli kommer journalisten och författaren Elin Olofsson som gärna berättar  om livet på landet i sina feel-good-romaner.

Gånglåt handlar om två systrar – en som stannade hemma och en som blev världsartist, berättar Annika Berge.

Facklitteratur står professor Åsa Nilsonne för. I romanen H skriver hon om minnet, jaget och var det sitter.

Efter Björn Ranelid som avslöjar Överbefälhavatens hemlighet kommer Svensk-nyzeeländaren Linda Olson som slog igenom med Nu vill jag sjunga dig milda sånger och är nu aktuell med En syster i mitt hus.

I augusti kommer deckarförfattaren Viveca Sten vars åttonde bok om Sandhamn heter I sanningens namn. Avslutar gör professor Ebba Witt-Brattström, som i år dels givit ut essäsamlingen Kulturmannen och andra texter dels romanen Århundradets kärlekskrig.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

SÖDERKÖPINGS BRUNN Söderköping

Sommaren 2016, måndagar kl 19
Bondens Bokylla
Arr: Söderköpings teaterförening, Söderköping Bokhandel & Antikvariat, Bondens Crêperie, Vuxenskolan, Söderköpings Brunn samt Söderköpings stadsbibliotek och Kulturkontoret.

20 juni
Malin Persson Giolito

27 juni
Martina Haag

4 juli
Elin Olofsson

11 juli
Åsa Nilsonne

18 juli
Björn Ranelid

25 juli
Linda Olsson

1 augusti
Viveca Sten

8 augusti
Ebba Witt Brattström

LÄNKAR
Bondens bokhylla hemsida

Bookmark the permalink.

Comments are closed.