• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gabriella vill skriva om verkligheten

Gabriella Nilsson Ringqvist
Lokalfärg. Konditoriet i bakgrunden är en av flera platser där Mira och Malek rör sig medan de löser fallet med Drottningens ring. Gabriella Nilsson Ringqvist debuterar som barnboksförfattare.

 

Deckarna Mira och Malek löser sitt första fall

 

Spännande mysterier. I en verklighet som inte är tillrättalagd. När adopterade Gabriella Nilsson Ringqvist växte upp ritade hon sig själv som blond och blåögd. Nu vill hon skriva för barn så att alla slags människor syns.

M-deckarna löser fall i Söderköping. Det är mot slutet av sommaren, skolan har ännu inte börja. Mira och Malek har inte så mycket att göra, lite sådär småtråkigt. Det är då det händer.

– Polisen rusar förbi dem och de följer efter honom.

Det visar sig vara Söderköpings enda polis. Och han tar så småningom hjälp av barnen i fallet med Drottningens ring. Första boken i det som ska bli serien M-deckarna nystar upp mysteriet med drottning Märtas försvunna ring. Drottningen har funnits i verkligheten.

– Kung Birger och drottning Märta kröntes här i kyrkan år 1302. Fast jag har gjort om det till att de gifte sig, säger Gabriella Nilsson Ringqvist.

Hon, som arbetat som journalist i Söderköping i flera år men numera är bibliotekarie, är förtjust i skönlitteraturens möjligheter till att justera lite i historien. För att förenkla för läsarna, M-deckarna vänder sig nybörjarläsare mellan 7 och 9 år, försvenskar hon till exempel S:t Laurentii kyrka till S:t Lars.

– Det är så fantastiskt, man kan lägga till och dra bort. Och mina barn har varit en jättestor inspirationskälla.

 

Charlie Rosales Sanqvist och Gabriella Nilsson Ringqvist
Illustratör och författare. Charlie Rosales Sanqvist och Gabriella Nilsson Ringqvist.

 

Vi sitter på en parkbänk på Hagatorget. Även om platser får nya namn, som att Jannes konditori har blivit Hannes så är Gabriella mån om det hela utspelar sig i Söderköping. Där spelar Charlie Rosales Sandqvist en ovärderlig roll. Det är nämligen han som illustrerat boken och han har gått grundligt tillväga för att fånga miljöerna rätt, och i en stil som ska tala till läsarna.

– Han har verkligen gjort alla bilderna med sådan omsorg. Från mönster på kuddar till klädstil och hårfärg.

Gabriella beskriver ett samarbete som handlar om att ge och ta. Hon och Charlie har diskuterat såväl text som bild med varandra. Det är här det där med verkligheten kommer in, något hon tänkt på länge.

– När jag var liten ritade jag mig själv som blond och blåögd. Sedan insåg jag att det var ju inte så jag ser ut.

Gabriella tycker inte att den traditionella barnlitteraturen speglar dagens samhälle, kanske inte ens gårdagens. Där är oftast normen förhärskande, det har börjat förändras men det behövs litteratur som ger fler bilder.

– Där går turister. Jag är här som är adopterad. Där är torghandlare som är invandrare. Här finns nyanlända pojkar på boendet, ger hon som exempel på sådant hon tycker saknas i litteraturen – mångfaldens förebilder.

 

Storgatan mot Rådhuset
Storgatan. I kommande böcker tänker Gabriella och Charlie använda fler miljöer i Söderköping.

 

Gabriella Nilsson Ringqvist har startat bokförlaget Krossa. Inte bara krossa som i ”krossa fördomar” och ”krossa patriarkatet”. Ordet har fått en ny betydelse i yngre kretsar.

– Krossa kan betyda att något eller någon är jättebra, informerar hon.

Det blir fler M-deckare framöver, synopsis är klart till nästa. Men dessförinnan kommer en bilderbok för yngre barn. Dessutom är förlaget öppet för andras bokprojekt.

Att boken är tryckt i 1.000 exemplar på lokala TelloGruppen har inte bara att göra med att maken Magnus Ringqvist är tryckare. För henne är närproduktion viktigt.

– Jag gillar inte att man skickar iväg böcker till Estland och Kina för tryckning. Jag vill veta att det är svenskt papper och miljöcertifierat i alla led, säger hon med eftertryck.

Boksläpp sker i närmsta familje- och vänkretsen på fredag. På lördag möter Gabriella läsarna under sin första signering i Söderköpings Bokhandel & Antikvariat.

– Jag hoppas jag kan sitta utanför bokhandeln.

Och varför heter serien M-deckarna? Jo, maken heter Magnus och både Gabriellas barn och syskonbarnen har namn som börjar på M.

– Namn som börjar på M ligger mig varmt om hjärtat.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Nicole Olsson
© Illustration: Charlie Rosales Sandqvist

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BARNBOK

M-deckarna – Drottningens ring
Text: Gabriella Nilsson Ringqvist
Illustration: Charlie Rosales Sandqvist
Krossa förlag 2016

SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL & ANTIKVARIAT

27 augusti 2016 kl 11–14
Signering

LÄNKAR
Krossa förlag hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.