• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Premiärdags för Två herrars tjänare

Kärlek
Nyförlovade. Silvio och Clarissa är så kära. Men när hennes förra fästman dyker upp byts kärleken mot svartsjuka.

 

”Det handlar om att förtydliga verkligheten”

 

Komedi på gränsen till fars är Carlo Goldonis Två herrars tjänare. Springa får titelrollens Mattias Schönbeck göra. Magicoms stora skådespelarensemble har åter intagit Brunnssalongen i Söderköping. Scenograf är ingen mindre än nyförvärvet Agneta Skarp, tidigare på Östgötateatern.

Premiär på lördag för uppsättningen som spelas under hela oktober.

 

Scenografen Agneta Skarp
Scenograf. Agneta Skarp framför värdshusvärden Brighella Cavicchios entré, förfärdigad av textilier från hennes eget sommarställe.

 

Skådespelarna får ursäkta men att Magicom fångat upp pensionerade scenografen Agneta Skarp är en händelse värd att notera. Egentligen borde det inte förvåna för regissören Mats Huddén har själv arbetat som skådespelare och regissör där och har sedan lång tid forne kollegan Bo Höglund i ensemblen.

Nu använder hon sitt kunnande och sin erfarenhet för att trolla fram ett Venedig utan att det ska få kosta någonting alls. Föregående uppsättnings suddiga fondfoto från staden med de många kanalerna duger i år igen, men hon har kompletterat med ett par rödvitrandiga pollare. En markis och ett draperi från landet har offrats, några mattor lånats ut. Men det är i detaljerna det sitter, den gröna balkongmattan som stänkfärgats för att se ut som stadens stenlagda mark, svängdörren med spjälor av vad som helst: trä, masonit, papper. Teaterfusket som ändå ska berätta sanningar.

– Det handlar om att förtydliga verkligheten, framhåller Agneta Stark.

– Vad tycker du om mitt hår, frågar Bo Höglund utan att försöka lägga band på sin förtjusning.

Bara att hålla med. De utstående lockarna är något utöver det vanliga. Mask och peruk står Anna Andersson för. Teaterpubliken kommer att lägga märke till flera avancerade detaljer, inte minst hos det unga paret.

Kostymerna är signerade Agneta Stark dubbelt upp. Det är nämligen hon som en gång designat dem för Östgötateaterns räkning. När hon nu lånat in dem har hon tänkt mycket på att material och färger ska stämma. Mycket är förstås för pjäser som utspelas på 1700-talet, som Haren & Vråken och faktiskt även för en Goldoniuppsättning.

– Josephines kostym är gjord för samma roll, berättar hon om Beatrice Rasponis mansförklädnad.

Men kammarjungfrun Smeraldinas prickiga kjol är ett fräckt tillägg från musikalen Guys and Dolls.

– Jag har alltid fascinerats av hur det ser ut i huvudet på en scenograf, säger Bo Höglund beundrande.

 

Mattias Schönbeck
Fjäder i hatten. Mattias Schönbeck spelar Truffaldino, betjänten som skaffar sig mer jobb än han klarar av. I bakgrunden Bo Höglund, i rollen som Doktor Lobardi.

 

– Jag har fått fjädrar och sånt som Agneta sagt att jag kan vifta med. Så jag viftar så mycket jag kan, säger Mattias Schönbeck. Det är han som spelar Truffaldino, betjänten som i hopp om att tjäna extra och äntligen kunna äta sig mätt, skaffat sig två olika herrar. En bra idé, i teorin.

Intrigen rör sig också kring det unga kärleksparet vars lycka riskerar att falla när flickans forna fästman dyker upp. Som så ofta hos Goldoni ryms en lek med identiteter. Ännu hellre vill regissören Mats Huddén lyfta fram de starka kvinnorna och att alla karaktärer små eller stora roller, har sitt värde.

– Goldoni var före sin tid, understryker Mats Huddén. Han lyfte upp commedia del’arten och gjorde den mer psykologisk, till invånare i Venedig.

Två herrars tjänare är Magicoms femte Goldoniuppsättning i Söderköpings brunn. Mats och Marianne Auby Huddén har som vanligt gjort en egen nyöversättning och bearbetning. De utgår från italienskan och från dåtida engelska översättningar.

Två herrars tjänare är populär på de svenska scenerna. Häromåret spelade Özz Nûjen titelrollen på Uppsala stadsteater. Och ytterligare några år bakåt i tiden gavs pjäsen på Dramaten med Morgan Alling som Truffaldino.

– Vår text är mycket rappare, säger Mattias Schönbeck karskt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BRUNNSSALONGEN Söderköping

1 – 29 oktober 2016
Två herrars tjänare

Komedi av Carlo Goldoni
Översättning och bearbetning: Mats Huddén och Marianne Auby Huddén
Regi: Mats Huddén
Scenografi, kostym och rekvisita: Agneta Skarp
Snickare: Anders Nyhlén och Verksta’n
Inlån från Östgötateatern
Mask & peruk: Anna Andersson
Ljus och ljud: A-ljudet
Musik: Mouret, Mozart, Gardel, Tjajkovskij, James Brown, Dean Martin m fl
Prod: Magicom HB

SKÅDESPELARE
Mats Huddén, Bo Höglund – fäder
Lieze Broeders, Johan Ivarsson – unga älskande
Mattias Schönbeck, Carolin Albrecht – tjänstefolk
Josefin Schönbeck, Klas Johansson – besökare, under falskt namn
Fredrik Pettersson – värdshusvärd
Tim Brodin, Timmy Jacobsen – bärare, kypare

LÄNKAR
Magicom hemsida evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.