• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköpings filmfestival tar plats i staden

Lo and Behold
Drömmer Internet? Lo and Behold, Reveries of the Connected World är en amerikansk dokumentär av Werner Herzog. Vid Sverigepremiären blir det samtal på Cnema.

 

”Film från hela jordklotet”

 

Staden har vi alla en relation till, antingen vi älskar den eller hatar den. ”Staden” är årets tema för Norrköpings filmfestival som inleds imorgon fredag. Som vanligt en extralång vecka fylld av filmer från hela världen, stora Hollywoodfilmer och små lokala filmer.

Filmföreningen Flimmers nye ledare Anders Grentzelius ser fram mot att utveckla verksamheten. Direkt efter filmfestivalens slut är det dags att utvärdera den för att se vad som kan bli bättre nästa år.

 

Anders Grentzelius, Peter Fernold, Karin Lundahl
Festivalmakare. Anders Grentzelius är ny verksamhetsledare för Flimmer. Peter Fernold och Karin Lundahl leder programgruppen som valt ut filmerna till årets festival. Många timmar filmtittande har det blivit.

 

– Staden påverkar oss alla oavsett om vi bor där eller inte, säger Peter Fernold om årets festivaltema. Han och Karin Lundahl, som är ytterst ansvarig, leder Flimmers programgrupp. Att välja ut filmerna till årets upplaga av Norrköpings filmfestival är inget litet jobb, tillsammans har programgruppen tittat på några hundra filmer.

– Hur bygger vi vårt samhälle, skapar gemenskap, fortsätter Karin Lundahl.

Inleder gör svenska filmen Jätten om en av samhällets minsta, autistiske Rikard, som tar en jätte till hjälp för att återfinna sin mor. Förväntan är förstås stor på årets mittfilm, filmskaparen Woody Allens nya kärleksfilm Café Society som utspelas under 1930 med scener från såväl New York till Hollywood. En annan stor filmskapare är Pedro Almodóvar, vars spanska film Julieta avslutar festivalen. Årets midnattsFlimmer, skräckfilm, är häxfilmen The VVitch.

 

The Girl With All the Gifts
The Girl with All the gifts. Skräckinjagande framtidsvärld med en gnutta hopp.

 

Många filmer kommer förstås från USA, det stora filmproducerande landet i väster men inte bara. Filmföreningen Flimmer dammsuger hela filmvärlden på spelfilmer och dokumentära filmer. De kommer från en rad europeiska länder, Sydkorea, Kanada, Nepal, Blasilien, Ghana, Indonesien, Kina, en är till och med delvis inspelad i Nord-Korea.

– Programmet är fullt med film från hela jordklotet, påpekar Anders Grentzelius.

Som vanligt blir det några dansfilmer och flera kortfilmspaket med olika teman, som ”Den animerade staden” och ”Svart på vitt”. Dessutom visas korta förfilmer till flera av de stora förfilmerna.

Anders Grentzelius och även nytillträdde Richard Follstedt har ägnat en stor del av sommaren åt utomhusbion. Utöver att de visat film i Norrköping har de turnerat med den uppblåsbara bioduken på andra orter, det ger inkomster till verksamheten.

Den nye verksamhetsledaren (”vi har inte bestämt titlar ännu” säger Anders Grentzelius om sig och Richard Follstedt) signalerar att det är dags för Filmföreningen Flimmer att utvecklas.

– Utomhusbion var ett första försök att låta andra välja film och plats, säger han.

Anders vill bjuda in fler att engagera sig i och påverka Flimmers verksamhet året om. Han ser just utomhusbion som en värdefull inkastare utan att skriva ordet ”integration” med stora bokstäver. Det blir inte några minifestivaler med etniska förtecken i alla fall. Film ska förena människor, inte sära på oss.

 

FlimmerFesten
Slutkläm. FlimmerFesten lockar många, även de som inte är filmbitna. I år hålls den på Arbis.

 

Direkt efter Norrköpings filmfestival ska den utvärderas. Då handlar det inte bara om filmerna utan även om alla aktiviteter som också genomförs under festivalen.

I år är receptet dock det vanliga: djupa regissörsamal, lättsamma filmquiz, Östgötska Filmbranschdagen med tusen tips och Work In Progress, samt Guldsvanens filmvisning och prisutdelning. Och den stora FlimmerFesten.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Norrköpings filmfestival Flimmer/filmbolagen

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

30 september – 9 oktober 2016
Norrköpings filmfestival Flimmer
86 filmvisningar, spelfilmer, kortfilmspaket, dansfilmer, filmsamtal
samt Filmquiz, Guldsvanen, Filmbranschdag, Flimmerfest
Arr: Filmföreningen Flimmer

LÄNKAR
Filmföreningen Flimmer hemsida Facebook Filmfestival
Från romantik till skräck på Flimmer krönika Kultursidan.nu 27/9 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.