• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

S:t Petersburgs tonsättare till Stinsen

Folkmusiken och munkarnas körer gav genklang

KORTNYTT/NORRKÖPING
Ryskt och inspirerat. Stig Jacobssons populära Musikkåserier flyttar österut. I vår gör han nedslag hos de ryska klassikerna i S:t Petersburg, staden vid Neva som Peter den store gjorde till Rysslands huvudstad.

Peter den store hade en bred och modern utbildning. Han var samtida med Karl XII (svensk seger vid Narva och Holowczyn, rysk seger vid Poltava). Han förde sitt land och dess aristokrati västerut, både vad gäller den tidens ideal men även rent fysiskt. Han flyttade Rysslands huvudstad till S:t Petersburg.

S:t Petersburg skulle bli en kulturens huvudstad med körer och Rysslands första hovorkester. Framstående musiker kallades från utlandet. Folkmusiken och den kyrkoortodoxa musiken med djupa mansröster gav genklang i konstmusiken.

Stig Jacobsson inleder med att berätta om ”De tre gyllene”, däribland Berezovsky och Bortnjansky, födda på 1700-talet. Senare kom också ”den ryska musikens fader”, Mikhail Glinka att vara verksam i staden.

I februari fortsätter musikkåserierna med ”De mäktiga fem”, vars ledare var Mily Balakirev. En av de fem var Modest Musorgskij. I mars följer ytterligare tre.

Till sist i april berättar Stig Jacobsson om tiden fram till ryska revolutionen. S:t Petersburg var in i det sista en sjudande kulturstad, och är det i hög grad än i dag. Tonsättarnas musik spelas fortfarande runt om i världen, som Rimskij-Korsakov, Sjostakovitj, Rubinstein, Rachmaninov och Stravinsky.

STINSEN Söderköping

Vinter vår 2017 kl 17.30
Musiken i tsarens S:t Petersburg

Musikkåserier
Stig Jacobsson

PROGRAM

31 januari
Den äldsta tiden

21 februari
De mäktiga fem

14 mars
De mäktiga fem, del 2

4 april
Fram till ryska revolutionen

LÄNKAR
Peter den store Wikipedia
Kulturkontoret/Söderköpings kommun hemsida Evenemang

Bookmark the permalink.

One Response to S:t Petersburgs tonsättare till Stinsen

  1. Pingback: Fem nyryska tonsättare i Peters stad – KULTURSIDAN.nu