• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konsten Ståhlsätts i Nyborgs Yllefabrik (krönika)


Smakprov. Mikael Ståhl visade upp delar av sin konstsamling på Norrköpings Konstmuseum 2012 – 2013. Här ses foton av Robert Mapplethorpe, måleri av Linn Fernström och Lotta Hannerz. I förgrunden Fredrik Wretmans Goatrans. Om något år kan vi få se dem igen, i Ståhls egen konsthall i gamla Nyborgs Yllefabrik.

 

1.900 kvadratmeter konsthall är fantastiskt

 

KRÖNIKA/NORRKÖPING Vi var många som älskade idén om en konsthall på Strömsholmen. Mikael Ståhl älskar sin konstsamling först och främst. Nu bygger han konsthall i Nyborgs gamla yllefabrik, som han säger att han tänkte på från början.

Det väcker tankar om ”läget, läget och läget”, om Industrilandskapets utveckling och om konsten som en del av basindustrin Turism. Samt om konsten i sig själv.

Det är inte ofta vi får syn på det som kallas ”hela bilden”. Som att Mikael Ståhl egentligen tänkte på Nyborgs Yllefabrik från början, men såg möjligheten med Strömsholmen i samband med kommunala Stadsplaneringsnämndens tävling.

Det kan kännas snopet för de som engagerat sig för Strömsholmenalternativet. Vi var många som älskade idén om en konsthall på Strömsholmen. Känslan av ett offentligt rum (om än privatägt) på Norrköpings vackraste politisk-byråkratiska långbänk med det som på fastighetsmäklarspråk kallas ”läget, läget och läget” med sin placering i Strömmen.

 

Norrköping Light Festival 2015
Plats för konst redan 2015. Installationen Stadens hjärta av Byn och Inwhite Ljusmiljö gav liv åt det tomma huset under första Norrköping Light Festival.

 

Nyborgs Yllefabrik har ett läge, om än inte ett trippelläge, mellan Garvaregatan och Strömmen. Men lägen har en tendens att flytta på sig med tidens gång. Nu breddas Industrilandskapets gränser när den halvtomma fabriken får nytt liv. Påpekas bör att fastigheten ägs av Gamlebro AB som i sin tur samägs av Hyresbostäder, Heimstaden och Ståhl Invest.

Risken för att konsthallens nygamla tänkta placering kommer att kännas ”privat” finns där. Det sammanhängande byggnadskomplexet, med huskroppar från olika årtionden, kommer även att rymma bostäder och kontor. Men det är förstås en utmaning för norska stjärnarkitekterna Helen & Hard AS att lösa.

Visionsskissen är en början. Men den signalerar knappast att här inne ska finnas 1.900 kvadratmeter konsthall med Norrköpings näst största samling av samtidskonst. Ett exteriört omtag rekommenderas.

 

Nyborgs Yllefabrik – visionsskiss
Visionärt? Nej, den här arkitektskissen signalerar inte konsthall, enbart bostäder för bättre bemedlade, alternativt den nya populära trångboddheten. Räkna med att norska stjärnarkitekterna Helen & Hard kommer med något bättre.

 

Annars är ju 1.900 kvadratmeter konsthall helt fantastiskt, så mycket bättre än på Strömsholmen. Här ska 120 verk ur Mikael Ståhls privata samling rymmas, målningar såväl som skulpturer. Vi som besökte utställningen Konsten att samla på Norrköpings Konstmuseum vintern 2012 – 2013 kunde se ett smakprov, då med ett fokus på svenska konstnärer.

Konsthallen bör gott och väl räcka till ett generöst utrymme för tillfälliga utställare, restaurang, försäljning, ja allt som ingick i planerna för Strömsholmen och mer därtill. Tänk Konstmuseet, tänk Moderna museet eller Louisiana. Eller tänk Sven-Harrys konstmusum eller Fotografiska i Stockholm som ju båda är privatägda. Tänk vidare…

Själv tänker jag på vad Reidar Svedahl sade när Upplev Norrköpings nya VD Magnus Nilsson mötte media häromdagen. ”Besöksnäringen är världens största industri.” När nu Mikael Ståhls dröm går i uppfyllelse kan det ses inte bara som en burgen mans leksak utan även som en klok och samhällsnyttig investering att göra en konstfabrik av den gamla yllefabriken. ”Fler hotellnätter året om”, som Upplev Norrköpings förre VD Stefan Papangelis skulle sagt.

 

Ernst Billgren – Eget hem med djurmosaik, räv och lampa.
Eget hem. Syskonen Ståhl, varav fastighetsmagnaten och konstsamlaren Mikael Ståhl är ett, donerade Ernst Billgrens konstverk till Norrköpings kommun för att hedra föräldrarna Henry och Ella Ståhl.

 

Jag drömmer vidare. Här serveras en grundsten till Norrköping som Sveriges Konsthuvudstad inom den samtida konsten. Axeln Yllefabriken – Konstmuseet förstärks av Carl-Johan Bolanders donation (180 samtidsverk som snart presenteras i en stor utställning).

Lägg till en spännande skulpturpark på en ny plats i det växande Norrköping. Mer offentliga (och privata) skulpturer utomhus. Gör om 2013 års utomhuskonstsatsning varje år. Stötta konstutbildningar på olika nivåer. Hjälp NP33 att ligga kvar i Inre hamnen och understöd kvalitetsgalleriernas framtid.

Tänk framför allt på att de viktigaste konstnärer gestaltar vår tids frågor, vänder och vrider på dem på nya sätt. Konstens förmåga att få oss att reflektera på fler sätt än de invanda är större än hotellnätterna.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund
Visionsskiss Helen & Hard AS

LÄNKAR
Helen & Hard AS hemsida
Sven Harrys konstmuseum hemsida
Klart: Konsthallen till Yllefabriken
En dröm som går i uppfyllelse NT
Byggplanerna vid Strömmen fortsätter NT
Tjurens hotellplaner för Strömsholmen reportage Kultursidan.nu 3/12 2016
Blir Strömsholmen Konstholmen till slut? reportage Kultursidan.nu 13/11 2015
Norrköping har fått ett Eget hem recension Kultursidan.nu 24/10 2013
Samtidskonst belyst i Konsten att samla reportage Kultursidan.nu 6/12 2012

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.