• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Blir Strömsholmen Konstholmen till slut?

Ströömsholmen
Strömsholmen är genom sitt läge i Strömmen en av Norrköpings mest känsliga miljöer.

 

Kontor, hotell eller privatägd konsthall?

 

Kontor, hotell eller privatfinansierad konsthall? Fyra förslag för Strömsholmens framtid ligger nu på Stadsplaneringsnämndens bord. Mest intresse väcker Mikael Ståhls förslag till Konsthall. Samtidigt utlyser nämnden en arkitekttävling för Nordantill.

Den punkt som troligen mest lockade media var Strömsholmens framtid där nämnden beslutat att tillåta att behandla fyra förslag eftersom Mikael Ståhl kommit in med ett förslag efter den formella anmälningstidens utgång.

Det hör till saken att Mikael Ståhl, eller rättare sagt Fastighetsbolaget Henry Ståhl, hade byggrätt efter en arkitekttävling som avgjordes år 2007. I juni 2007 presenterades då planerna för Strömsholmen som innebar att man vid årsskiftet 2008/2009 skulle inviga en anläggning med Café, Restaurang och en Marina. I förslaget fanns då bland annat den bro som nu byggts mellan Strömsholmen och den norra kajen, men i arkitektförslaget fanns det en rastplats i mitten som sedan försvann.

En viktig punkt var att redan under hösten 2007 bygga en bro som klarade byggtrafik till Strömsholmen. Sommaren 2008 var bygget av en ny bro på gång, men då hade aktören som skulle hyra för en Marina ändrat sina planer och då släppte också företaget med byggrätten Strömsholmen.

 

Utsikt mot Saltängen
Saltängen, området på norra sidan om Strömmen blir allt hetare. Det märks inte bara i nyabyggen och renoveringar utan även med offentlig konst.

 

Nu är ändå en bro som klarar byggtrafik på plats och gång/cykelbron mot norra kajen är också på plats. Det som återstår är intressenter för att etablera verksamhet på holmen. Med allt som händer på båda sidor Strömmen så bedöms Strömsholmen ha en strategisk roll.

När Stadsplaneringsnämnden beslutade att tillåta Mikael Ståhl att komma med förslag så finns nu fyra olika förslag. Inte minst Mikaels Ståhls förslag pekar mot det som redan 2007 blev utvalt för en byggrätt. Då det presenterades 2007 fanns arkitektritningar, modeller och presentationsmaterial färdigt. Som dagens principförslag ser ut så tycks det som att Mikael Ståhl bytt ut Marinan mot en Konsthall.

Konsthallen ska dels visa Mikael Ståhls stora samling av modern konst, dels genomföra tillfälliga utställningar med nordiska konstnärer. Dessutom ingår en skulpturpark i förslaget. Konsthallen planeras vara öppen sex dagar i veckan med fri entré. En restaurang i bottenvåningen ska vara ”inbjudande för alla plånböcker”.

Tre av de fyra förslagen som nu ligger på Stadsplaneringsnämndens bord är ganska lika. Senast den 11 januari ska ansökningarna kompletteras.

• Mannerssons Fastighets AB ser ett mindre spa, café/restaurang samt eventuellt möteslokaler, kontor och annan verksamhet i två plan av de tre planen.
Magnolia Bostad AB föreslår hotell på plan 2 och 3, restaurang i bottenvåningen samt takterass.
Tjuren Projektpartner AB vill bygga boutique-hotell med 40-50 rum (unik interiör i varje rum). Restaurang i bottenvåningen samt kafferosteri.
Fastighetsbolaget Henry Ståhl AB vill bygga en konsthall samt skapa en skulpturpark. Restaurang i bottenvåningen.

Stadsplaneringsnämnden har beslutat att dessa fyra förslag före den 11 januari 2016 ska kompletteras med ytterligare beskrivningar av verksamheten, arkitektval, tidplan och vem som skall driva verksamheten.

Norrköpingsborna, för vilka Strömsholmen är viktig, väntar med spänning på ett beslut under 2016.

 

Revenhorn visar Nordantill
Nya byggplaner. Revenhorn visar Nordantill.

 

Stadsplaneringsnämnden utlyser samtidigt en arkitekttävling för fastigheterna Nordantill 1:5 med flera. Området kring Garvaregatan och Bredgatan är känsligt och man vill ha kvalificerade förslag på utformningen, där bostadshusen stannar vid 4–6 våningars höjd. Därför går man nu inför planerna på det som tidigare varit kvarteret Laxen ut med en arkitekttävlan, där man avser följa den tävlingsform som använts för kvarteret Stabben, Katscha, och Väv (Sista supen).

Kopplat till arkitekttävlingen presenterade också stadsbyggnadsdirektören Hans Revenhorn hur utvecklingen ser ut i Industrilandskapet med planerade ombyggnader av gamla industrilokaler, byggandet av parkeringshus och planerade bostadshus.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Blir Strömsholmen Konstholmen till slut?

  1. Pingback: Tjuren vann fäktningen om Strömsholmen (krönika) – KULTURSIDAN.nu