• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bob hund var ”bara” skitbra på nya Arbis (recension)

Bob hund
Ljud, ljus och show. Thomas Öberg har en karisma som inte ligger Mick Jagger efter.

 

Dödsmaskin med dynamiskt oväsen

 

I närmare 25 år har Bob hund varit ett av Sveriges bästa liveband. Det är sant. De har ett grundmurat rykte och konkurrerar egentligen bara med sig själva. Man vet redan i förväg att det kommer att bli bra, frågan är bara hur jävla bra.

För kvällen agerar jag både skribent och fotograf. Det betyder att medan jag fotar måste jag lägga upp anteckningsboken på scenkanten på Arbis och kasta ner noter. I andra låten, passande nog Tinnitus i hjärtat, böjer sig Thomas Öberg ner mot mig och skriker i micken:

– Skriv att det är skitbra!

Det är bara att nicka till svar. De har inlett med nya låten Hollywood nästa, från EP:n Dödliga klassiker 3 som kom i våras. En fullängdare släpptes senast 2012, och det är ingen hemlighet att bandet har haft lite problem med motivationen på senare år. För att tagga sig själva sålde de alla sina instrument på auktion för två år sedan, och nu måste de låna ihop en uppsättning för varje konsert. Allt för att hålla sig på tårna och ringrosten borta.

De har alltid varit nästan lika mycket ett konstprojekt som ett band, men på sista tiden har de också satt upp ”opera” med symfoniorkester, anordnat middagar i samband med spelningarna och engagerat lokala förmågor för att måla nya backdrops. Den i bakgrunden ser ut att vara gjord av en skolklass.

 

Bob hund, Arbis 2015
Dynamiskt oväsen. Mats Hellquist och Johnny Essing.

 

Thomas Öberg älskar att stå på en scen iklädd sin ansiktsmask, armbågslånga aftonhandskar och tredubbla halsband. Det är som om han inte fick klä ut sig tillräckligt på dagis. Han har en karisma som inte ligger Mick Jagger efter och dompterar publiken. Vi får en utskällning för att vi klappar på första slaget i takten. Om vi ska fortsätta med det måste vi klappa skitfort. Det blir till ett smattrande som kommer och går under konserten.

Han är så utåtriktad att man nästan glömmer bort resten av bandet, men de är en dödsmaskin han inte skulle klara sig utan. De brukar sorteras under etiketten ”indie”, men skulle även kunna kallas ”dynamiskt oväsen”. Det är som ett urspårat tåg som är omöjligt att stoppa.

Det är synd att konserten är kl 20 en torsdagskväll halvvägs från löning. Publiken gör inte sitt jobb, som kunna få spelningen att lyfta från marken. Det hjälper inte att Öberg (efter att ha fått veta att vi betalat 300:-) lovat att skrika sig så hes att de inte kan spela i Helsingborg dagen efter. Det var ju förstås en invit till oss att göra detsamma. Men de stretar på.

Numera gör de låtar hur de vill och har inga krav på att de ska låta som en ”Bob hund”-låt. Har du inget man kan dansa till är okamouflerad disco. Öberg har tagit av sig tröjan och använder mikrofonen likt en deodorant.

Nu är det väl revolution på gång? Låter lite tamt. Som den är inställd p.g.a. dåligt väder, typ. Ända tills den tar sig, gör en kovändning och gör skäl för namnet. Arbis som lokal är också revolutionerande. Att ingen har begripit tidigare att den är som gjord för rockkonserter? Ljudet sägs vara renoverat och ljuset är av yppersta klass. Till och med bättre än på Dynamo.

 

Bob hund, Arbis 2015
Ljuset på Arbis lekte fint med hundarna.

 

Att de blir inropade är självklart. Givet är också att de passar på att uttala sitt stöd till flyktingarna och en önskan om att Sveriges första kvinnliga statsminister ska stå i publiken (”fast nu för tiden kan man väl bara hoppas på att det är hennes blivande mamma”).

– Det var inte bättre förr, men festen är fortfarande över!

Det slutar som det började, med en låt från nya EP:n. I Rocka Billigt visar Conny Nimmersjö att han är Sveriges mest innovativa gitarrist. Det gnisslar och gnäller som av dussintals katter utan hänsyn till vare sig takt eller traditionella tonskalor. Sedan är det slut. Ett Bob hund i toppform hade tagit ett andra inrop. Som på Knickedick 4 juli 2009 när de aldrig ville sluta (”Konserten är slut”… ”Konserten fortsätter!”). Det var fantastiskt!

Det här var bara skitbra.

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBIS Norrköping

12 november 2015
Bob hund
Konsert

BOB HUND
Thomas Öberg (sång)
Johnny Essing (gitarr)
Conny Nimmersjö (gitarr, sång)
Mats Hellquist (bas)
Jonas Jonasson (synth, sång)
Christian Gabel (trummor)

LÅTLISTA
Hollywood Nästa
Tinnitus I Hjärtat
Hörlurar
Blommor På Brinnande Fartyg
Hjärtskärande Rätt
Har Du Inget Man Kan Dansa Till
Nu Är Det Väl Revolution På Gång
Det Överexponerade Gömstället
Tralala Lilla Molntuss
Ett Fall Och En Lösning
EXTRA
Festen Är Över
Rocka Billigt

LÄNKAR
Bob hund hemsida Facebook YouTube
Arbis hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.