• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tjuren vann fäktningen om Strömsholmen (krönika)

Lummiga Strömsholmen
Pärlan i Strömmen. Här ska byggas ett hotell med 40-50 rum och restaurang. Tjuren Projektpartner AB tog hem marktilldelningstävlingen med sitt kaffedoftande förslag.

 

Är sista ordet sagt om pärlan i Strömmen?

 

Ett lyxbudgethotell med en doft av kaffe. Tjuren Projektpartner AB tog hem Norrköpings kommuns tävling om Strömsholmens framtid. Bredvid hotellet kan även rymmas restaurang, kallbad, isbana och fiske.

Förlorarna får också gärna bygga men någon annanstans. Stadsplaneringsnämndens ordförande Kikki Liljeblad vill trösta dem med andra goda markanvisningar.

Är därmed sista ordet sagt om norrköpingsbornas lilla pärla i Strömmen?

Strömsholmen har under alla tider varit viktig för Norrköping. Sommaren 2007 tecknade Norrköpings kommun följande historik:

• 1600-tal – Skapades av muddringsmassor
• 1700-tal – Segelfabrik
• 1800-tal – Badhus, Servering, Cafè
• 1870 – Musikpaviljong
• Början av 1900-tal – Servering på nordvästra spetsen av ön
• Rikt uteliv till 1939 då serveringen brann ned

Nåja, kommunens historik är väl inte helt fullständig då en ny servering byggdes som fanns kvar till sent på 1900-talet.

Förslagen till fortsättning har varit många sedan dess. I maj 2007 presenterade kommunen och Fastighetsbolaget Henry Ståhl planer på ett tvåvåningshus med restaurang, kafé och en marina. Gångbron mot Tullhuset fanns med i planen och en ny bro mot Fleminggatan var en förutsättning för byggtrafik på Strömsholmen.

Brobygget, som kommunen ansvarade för, drog ut på tiden och försenade byggstarten så mycket att hyresgästen till marinan backade ur och därmed backade även Ståhls.

 

Kikki Liljeblad
Stadsplaneringsnämnden har bråda dagar i växtvärkens Norrköping. Kikki Liljeblad är ordförande.

 

När den byggrätten upphörde så började planeringen om igen. Många planer har ventilerats under åren, även allmänheten har ombetts lämna sina visioner. Bland annat lämnades en motion in till Kommunfullmäktige om en badplats. KF biföll motionen vilket säkert haft viss roll i valet som presenterades idag.

Norrköpings kommun utlyste en marktilldelningstävling häromåret, där slutligen fyra förslag lämnades in som presenterades i november 2015.

  1. Mannersons Fastighetsbolag, med stark östgötsk anknytning ville bygga spa, restaurang, konferenslokaler och två våningar kontor.
  2. Magnolia Bostads AB ville bygga ett hotell på våning 2 och 3 med hotellobby och restaurang i markplan.
  3. Tjuren Projektpartner ABVinnare av tävlingen – beskrivs utförligare nedan.
  4. Ståhl Collection AB. Mikael Ståhl ville bygga en konsthall för sin egna stora unika konstsamling med restaurang och skulpturpark. Inbjudningar till nordiska konstnärer för utställningar ingick i planerna

Tre av de tävlande har varit positiva till ett bad medan Mikael Ståhl, enligt media, inte varit speciellt attraherad av detta.

Igår 19 april 2016 blev det då klart vilket av marktilldelningstävlingens anbud som ska gå vidare. Det presenterades vid en hastigt sammankallad pressträff minuterna efter Stadsplaneringsnämndens sammanträde. Ordföranden kommunalrådet Kikki Liljeblad berättade för den samlade pressen att nämnden beslut är att välja Tjuren Projektpartner AB som segrare i kampen om Strömsholmen.

Med vid träffen var också Malin Cuclair som varit en av jurydeltagarna och är mark- och exploateringsingenjör vid kommunen.

– Det behövs många flera hotellrum i Norrköping, förklarade kommunalrådet Reidar Svedahl.

I tävlingsförslaget skriver man bland annat att ”verksamhetsidén är att ett small luxury budget boutique hotell byggs på plan 2 och 3”. I markplan planeras en öppen yta med restaurang, mindre Kafferosteri samt en bar.

– Vi har värdesatt tryggheten som ett dygnet runtöppet hotell innebär, säger Kikki Liljeblad.

I motiveringarna till valet av vinnare ingår även att Tjuren haft bra synpunkter på parken och de träd som finns. Man har också sett positivt på Cityfiske och kallbadet. Man har också talat om skridskobanor och de öppna ytor som man eftersträvar att Strömsholmen fortfarande skall erbjuda.

 

Strömsholmen försommaren 2015
Snart byggarbetsplats. Utöver hotell med restaurang ska här rymmas kallbad, isbana och Cityfiske. Flera av träden ska få stå kvar.

 

Tjuren Projektplanering AB kommer att få tomträtt då kommunen vill säkra användningen av marken. Tekniska nämnden får ansvaret för skötseln av Strömsholmen öppna ytor samt planeringen av kallbadet.

I sin plan säger Tjuren Projektplanering att man kommer att bilda ett nytt dotterbolag där man är majoritetsägare. Hotellpartner är klar men inte officiell. Kafferosteriet är Alingsås kafferosteri.

Vem som är tänkt som fastighetsägare framgår inte. Det är inte troligt att det kommer att vara Tjuren Projektplanering AB då de i varje fall enligt årsredovisningen för 2015 inte var ägare till någon fastighet.

Kikki Liljeblad betonar att man nu har kontakter med de ”förlorande” för att hitta bra lägen för att kunna genomföra förslagen – men på annan plats. En ond aning säger mig att det inte var sista gången det var pressträff om Strömsholmen.

© Text: Sven Åke Molund
© Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STRÖMSHOLMEN Norrköping

19 april 2016
Tjuren Projektpartner AB
vann marktilldelningstävlingen om Strömsholmen.

LÄNKAR
Tjuren projektpartner AB hemsida
Norrköpings kommun hemsida
Blir Strömsholmen Konstholmen till slut? reportage Kultursidan.nu 13/11 2015

Bookmark the permalink.

One Response to Tjuren vann fäktningen om Strömsholmen (krönika)

  1. Pingback: Tjurens hotellplaner för Strömsholmen – KULTURSIDAN.nu