• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Framtidsveckan startar med paneldebatt

Linnéa Nolér och Elinor Forsberg
Framtidens Hageby. Linnéa Nolér arrangerar en paneldebatt om bilden av Hageby vid inledningen av Framtidsveckan.

 

Vad kan kulturen göra för samhället på riktigt?

 

Vem skapar bilden av Hageby? Direkt efter invigningen av Norrköpings första Framtidsvecka på onsdag debatterar välkända profiler om kultur och integration. Sedan väntar en hel vecka av små och stora arrangemang från klädbytardag till visning av ekohus.

Veckan tjuvstartade under vintermånaderna med tre föreläsningar kring hållbarhet ur olika perspektiv, industriellt, socialt och klimatmässigt med tanke på framtidens husbyggen.

 

Linnéa Nolér och Elinor Forsberg
Välkomna på onsdag. Elinor Forsberg samordnar hela Framtidsveckan medan Linnéa Nolér arrangerar paneldebatten på Mirums scen.

 

Bakom Framtidsveckan står universitetsstudenten Elinor Forsberg som genomför sitt examensprojekt hos Studiefrämjandet. Hon är minst av allt ensam, skolor, föreningar och Norrköpings kommun siktar på framtiden.

– Det är jätteroligt att rådda det här. Jag hade stora visioner från början. Nu har vi 45 aktiviteter och det är ännu mer än jag tänkt mig, uppskattar Elinor Forsberg.

Hon vill särskilt nå unga mellan 7 och 25 år, de som kommer att leva i framtiden. Alltså är Hundungdom Norrköping med, liksom IFK Norrköping och Assyriska IF med, de erbjuder Nattfotboll. Erlaskolans elever visar sin utställning Change 2051 om framtidens Norrköping och Jordens vänner bjuder in till familjedag.

Hyresbostäders Värmeshow vänder sig framför allt till mellanstadieskolor medan Röda korsets ungdomsförbund bjuder in till workshopen Dilemmaspelet. Danskompaniets dansuppvisning Scenario som avslutar Framtidsveckan ger en teaser under invigningen.

Paneldebatten tar vid på scenen i Mirum direkt efter invigningen. Initiativtagare är Linnéa Nolér, också hon student. I hennes masterexamen ingår även ett uppsatsarbete om kultur och integration.

– Jag blev intresserad när jag såg att en del är intresserade av kulturpolitik för att de därigenom vill uppnå ett annat syfte. Vad kan kulturen göra för att förändra samhället, för att det uthålliga samhället ska fungera på riktigt, frågar Linnéa Nolér som sett sitt val av examensarbete bli allt mer aktuellt. När man ser på samhället i dag så är integration ett hett ämne.

 

Sahar Burhan
Konsten i Hageby. När Hageby bibliotek firade tvåårsjubileum i december 2014 bidrog konstnären Sahar Burhan med ett verk som gav perspektiv på biblioteksbokhyllorna.

 

Paneldebatten ska vara konkret och fokusera på Hageby. Tillsammans med kollegan Julia Boström, som är moderator för samtalet, ställer hon chefredaktörerna Mats Willner, Norrköpings Tidningar, och Widar Andersson, Folkbladet, till svars för bilden av Hageby – ”Vem skapar den?” är frågan.

– Kulturnämndens ordförande Olle Vikmång bor i Hageby. Han vill lyfta upp en annan bild än den negativa. säger Linnéa Nolér som även bjudit in kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

Ellika Kyndel, tidigare chef för Hageby bibliotek, och konstnären Sahar Burhan deltar också, två personer som engagerat sig för Hageby.

Framtiden väntar sedan om hörnet. Veckan innehåller det mesta, Elinor Forsberg har fått med Stadsodling Norrköping, Cityfiske och förstås även Klimatfolket, som arrangerar klimatpub, på framtidståget. Det blir föreläsning från Sida på Studiefrämjandet och en serie med TedX Talks om den senaste miljö- och framtidsforskningen på Visualiseringscenter C.

Praktiskt miljöarbete kan vara kul och kreativt – testa ”remake” att göra om och förnya gamla saker hos Erikshjälpen eller hälsa på hos Kooptjänst på Gamla Skeppa. Framtiden börjar nu.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

NORRKÖPING

20–27 april 2016
Framtidsveckan

Arr: Studiefrämjandet, projektledare: Elinor Forsberg

SCENEN Mirum

20 april kl 17
Invigning

20 april kl 18
Paneldebatt
Julia Boström: moderator
Panel: Mats Willner, Norrköpings Tidningar, Widar Andersson, Folkbladet, Olle Vikmång, kulturnämndens ordförande, Reidar Svedahl, kommunalråd, Ellika Kyndel, tidigare chef för Hageby bibliotek, Sahar Burhan, konstnär
Producent: Linnéa Nolér

LÄNKAR
Framtidsveckan Facebook program
Klimatsäkra framtidens byggprojekt reportage Kultursidan.nu 18/3 2016
Många faktorer påverkar social hållbarhet reportage Kultursidan.nu 27/2 2016
Cirkulär ekonomi kan bli en bra affär reportage Kultursidan.nu 3/2 2016
Trestegsraket mot Framtidsveckan reportage Kultursidan.nu 28/1 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Framtidsveckan startar med paneldebatt

  1. Pingback: Dans och debatt invigde Framtidsveckan – KULTURSIDAN.nu