• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Cirkulär ekonomi kan bli en bra affär

Köp inte truckar
Köp inte truckar. Toyta Material Handling har skiftat fokus från att sälja truckar till att sälja tjänster, fungerande lyft.

 

”Undvik att slänga pengar”

 

När 1900-talet alltmer känns som ett enda stort misstag är det lätt att fråga sig om det finns en framtid. Blir det drägligt att leva på jorden om 20 år eller om 100 år eller om 1.000 år? Bryr vi oss eller tänker vi att efter vår generation kommer syndafloden, den som sveper bort allt.

Studiefrämjandet sätter fötterna i backen och arrangerar en Framtidsvecka i april. Som en trestegsraket mot den veckan är vinterns tre föreläsningar om hållbar utveckling: ekonomisk, social och ekologisk.

Först ut på Cnema i veckan som gick var Mattias Lindahl som förklarade varför cirkulär ekonomi är en bra affär – för (nästan) alla. Oavsett om det handlar om industriella processer eller i den privata ekonomin. Mattias Lindahl är biträdande professor i Industriell Miljöteknik vid Linköpings universitet och tror på en bättre framtid.

– Undvik att slänga pengar, var hans enkla recept.

Som det var förr i tiden, när själv var bäste dräng. Alltså en tid när hantverkskompetens satt i nästan allas händer och saker tillverkades med kvalitet för att hålla länge – och för att kunna repareras. Det var när idealen ändrades som slöseriet började.

 

Mattias Lindahl
Det vi eftersträvar. På Lucas Cranachs tid var det harmoni med naturen. Nu kanske det är en sandstrand i Thailand. År 1900 var det rykande fabriksskorstenar som var idealet för en bättre framtid.

 

– Man såg konsumtionsförmågan som problemet. Man såg inte världens resurser som något problem. De var oändliga, sade Mattias Lindahl.

Nu vet vi att jordens resurser är begränsade men det tar tid att ställa om ekonomin. Lite som att vända en atlantångare.

– Vi tar för givet att vi kan tala i telefon överallt, att vi har tillgång till internet, att vi kan köpa blommor mitt i vintern.

Människans behov har växt. År 1900 hade det svenska medelhushållet 7 kvadratmeter boendeyta per person och mat handlade i stort sett om självhushåll. 1960 hade vi 28 kvadratmeter där vi förvarade cykeln, kameran, radion, och hushållsmaskiner. Nu bor vi på 47 kvadratmeter per person och fyller dem med tusentals produkter.

– Inte bara att vi betalar för produkterna. Vi betalar dyrt för ett högvärdigt lager för dem, säger Mattias Lindahl som berättar om långfärdsskidorna han köpt som han använde en gång. Nästa gång hade det gått flera år och de hade torkat så att de gick sönder.

Att dela på saker, hyra och låna dem av varandra var vanligt förr och receptet för framtiden. Det är en framtid som även de stora företagen ser som en bra affärsidé menar Mattias Lindahl som sätter sina studenter på att hjälpa till i projekten.

Paradexemplet är Toyotas gamla truckfabrik i Mjölby som lagt ner löpande bandet och gått in för att hyra ut truckarna i stället. Kunderna får en fungerande tjänst, truckbyggarna har blivit reparatörer och företaget har både anställt fler och höjt sina marginaler. På köpet har företaget designat om fordonen så att de ska hålla bättre och vara enklare att laga.

– Det är vid design man har störst möjlighet att påverka resursåtgången, framhöll Mattias Lindahl som talade sig varm för helhetstänkande.

 

Mattias Lindahl
– Det stora värdet i framtiden är att ha ett jobb att gå till, att ha ett sammanhang.

 

Det kallas livscykelekonomi. Alltså när skrot blir råvaror och textilfibrer och näringsämnen kan återföras i det industriella kretsloppet. När konsumenter inte ses som slutstation för produkter utan som återförare av värdefullt material. Då kan det bli en riktigt bra affär, för alla.

Det är ett så hoppfullt budskap om framtiden, om våra barns och världens framtid att det är värt en artikel på en kultursida nära dig.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

NORRKÖPING

20–27 april 2016
Framtidsveckan

Arr: Studiefrämjandet

CNEMA Norrköping

28 januari kl 16
Cirkulär ekonomi för ekonomisk hållbar utveckling
Föreläsning
Biträdande professor Mattias Lindahl

25 februari kl 16
Social hållbar utveckling
Föreläsning (på engelska)
Fil.dr. Merlina Missimer

10 mars kl 16
Ekologisk hållbar utveckling
Föreläsning
Klimatexpert Sten Bergström, SMHI

LÄNKAR
Framtidsveckan hemsida Facebook
Trestegsraket mot Framtidsveckan reportage Kultursidan.nu 28/1 2016

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Cirkulär ekonomi kan bli en bra affär

  1. Pingback: Klimatsäkra framtidens byggprojekt – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Många faktorer påverkar social hållbarhet – KULTURSIDAN.nu